Getty Images
"SS-GB"

Sam Riley: Britanska glumačka zvijezda u usponu

Britanski glumac, zvijezda serijala "SS-GB" o nacističkoj okupaciji Velike Britanije, govori o rokerskoj mladosti i objašnjava da sa suprugom živi u njemačkoj prijestolnici jer mu se London ne sviđa - a i pivo je ondje previše skupo.

Godina je 1941. Njemačka vojska osvojila je Veliku Britaniju pa nacisti vladaju Londonom i ostatkom zemlje... Zastrašujuća je to vizija novog BBC-jevog TV serijala "SS-GB" sa Samom Rileyjem (37) u glavnoj ulozi inspektora Scotland Yarda koji radi za nacističke šefove. Riley je rođen u gradiću Menstonu u Yorkshireu, a u mladosti je maštao o karijeri rock-glazbenika. Neko je vrijeme bio pjevač benda 10,000 Things iz Leedsa, ali od glazbe nije mogao živjeti pa se zaposlio u skladištu dućana s odjećom - a onda se 2005., kad mu je dojadilo ondje raditi, javio na audiciju za ulogu u filmu "Kontrola" o Ianu Curtisu, pjevaču grupe Joy Division. Redatelju Antonu Corbijnu svidjela se njegova samouvjerenost i rokersko iskustvo pa mu je dao glavnu ulogu, a Riley ju je sjajno odigrao - i tako započeo glumačku karijeru. Najzapaženije su mu uloge u filmovima "Na cesti" s Kristen Stewart i "Gospodarica zla" s Angelinom Jolie.

Picture shows: Kate Bosworth as Barbara Barga and Sam Riley as Douglas Archer

Na setu "Kontrole" Riley je upoznao i Alexandru Mariju Laru (38), glumicu rumunjskih korijena, u koju se zaljubio. Vjenčali su se 2009., a danas žive u Berlinu sa svojim trogodišnjim sinom Benom. U tom smo gradu i razgovarali s Rileyjem, a povod je bila svjetska premijera serijala "SS-GB"koji se u Hrvatskoj može gledati u internetskoj videoteci Pickbox.

Kakav je osjećaj bio na setu u Londonu vidjeti nacističke zastave?

- Šokantan. Kada smo snimali u eksterijerima morali smo paziti kamo ćemo staviti nacistička obilježja jer je puno Londončana izgubilo svoje bližnje u Drugom svjetskom ratu. Zaista je čudno biti okružen nacističkim vojnicima, svastikama i natpisima na njemačkom jeziku.

Serijal obrađuje alternativnu povijest Drugog svjetskog rata. Koliko je istodobno i aktualan?

- Diljem Europe jačaju stranke ekstremne desnice pa je serijal aktualan jer postavlja vrlo važno pitanje: što biste učinili da živite u totalitarizmu? Odrastao sam u demokratskom društvu, u Engleskoj, no moja supruga je kao dijete pobjegla iz Ceaușescuove komunističke Rumunjske i od nje sam čuo puno toga o životu u diktaturi. Njezini roditelji riskirali su život kako bi ona odrasla u demokraciji. Prije deset godina odmah bih odgovorio kako bih se priključio pokretu otpora da nacisti osvoje moju zemlju, no danas znam da na to pitanje nije tako jednostavno odgovoriti.

Bih li se borio za slobodu iako bih time možda ugrozio život svog djeteta?

Serijal "SS-GB"” mi se sviđa zato što likovu nisu crno-bijeli - s herojima pokreta otpora i negativcima nacistima - nego puno kompleksniji.

S obzirom na to da već neko vrijeme živite u Njemačkoj, jeste li naučili jezik?

- Iskreno, moj njemački nije savršen, ali za jednog Engleza sasvim je pristojan. Lijep je to jezik, no podosta kompliciran. Moj trogodišnji sin govori ga bolje od mene. Uostalom, on je rođen u ovom gradu iako ima rumunjske i jorkširske korijene. Teško mi je i zamisliti da ću ikada otići iz Berlina.

© photo Filip Brala 2014.
filip.brala@gmail.com
phone: 00385951111110
Iadera Falkensteiner Hotel
Sam Riley and Alexandra Maria Lara
Filip Brala
Sa suprugom Alexandrom Marijom Larom na ljetovanju u Hrvatskoj 2014.

Zašto vam je dom u Berlinu, a ne na primjer u Londonu?

- Odrastao sam na sjeveru Engleske i London me nikada nije privlačio, a i pivo je tamo previše skupo. Kad sam s Alexandrom pričao o tome gdje ćemo živjeti planirali smo izabrati neko mjesto u kojem bismo oboje bili stranci. No, njezini roditelji žive ovdje i ona voli Berlin, a nakon prvog posjeta i ja sam se zaljubio u ovaj prekrasan grad.

Gdje živite u Berlinu?

- U zapadnom dijelu grada, u kvartu koji nije popularan. U našoj zgradi supruga i ja smo najmlađi stanari. Hipsterske četvrti kao što je Kreuzberg previše su mi naporne. Ne sviđaju mi se.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Walt Disney Studios/REX/Shutterstock (5886253bj)
Sam Riley, Angelina Jolie
Maleficent - 2014
Director: Robert Stromberg
Walt Disney Studios
USA
Scene Still
Maléfique
Disney Studios/REX/Shutterstock

Maštate li još o glazbenoj karijeri?

- Kada sam dobio ulogu u filmu "Kontrola", mislio sam da ću s njom skrenuti pozornost na svoju glazbenu karijeru. No, film je dobio odlične kritike a sam shvatio kako bi bilo bedasto odbaciti priliku da započnem glumačku karijeru. I dalje volim glazbu i pišem pjesme, ali pjevam samo dok se tuširam.Ne zamaram se idejom o glazbenom uspjehu. Uostalom, to bi samo bilo još nešto što bi me odvojilo od obitelji. A to mi ne treba u životu.

Linker
19. travanj 2024 13:16