Postoje mnoge moderne interpretacije brojnih božićnih recepata, ali tradicionalno nekada zaista jest najbolje. Različiti krajevi Hrvatske imaju različite blagdanske tradicije, od jela do načina pripreme.
Božićna čarolija iz Jaske
Jaskanski kraj ponosan je na svoju blagdansku tradiciju, ali i na ukus vlastelina zaljubljenog u lov i vinograde, čiji bi kolač trebao postati gastro brend. Grof Erdödy bio je iskusan lovac i veliki gurman i rado je provodio vrijeme u svojim vinogradima pa su kolačići Erdödyjevi federi dobili naziv po opruzi na vinogradarskim škarama, a sadio je i mak u školicama (gredicama) koje je kasnije tucao u mužaru ili se mljeo u mlinovima.
Kolači s blagoslovom
Paške benediktinke nakratko su otvorile vrata svoje pekarnice da bi predstavile proizvode koje prema izvornim višestoljetnim receptima pripremaju u maloj manufatkturi unutar samostanskih zidina. Baškotini paških koludrica zaštićeni su proizvod, a rade se prema 300 godina starom receptu. Nekada su benediktinke rado davale recept za te ukusne kriške prepečenca za čiju im pripravu treba osam sati, ali su od toga odustale – jer nikome nisu uspijevale kao njima.
Obiteljski posao u Posedarju
Premda je u početku imala sasvim druge planove, marketinška stručnjakinja Božena Krep posvetila se obiteljskom poslu – osmišljavanju slasnih delicija od smokava. Smokvenjaci, cvibok, okruglice od suhih smokava samo su neki od 11 slastica koje proizvodi Božena, a u svima glavnu ulogu igra mediteranska kraljica – smokva.
Uz tradicionalne božićne recepte, u Delicijama možete pročitati i brojne savjete za ukrašavanje blagdanskog stola, doznati što se za blagdane jede u određenim hrvatskim regijama i, naravno, nadahnuti se različitim receptima, modernim i tradicionalnim, za slasna božićna jela – od predjela do deserta!
25 recepeta za najfinije blagdanske kolače, 10 nadjeva za pečenu puricu i brojne druge zimske slasti možete pročitati samo u Delicijama koje se prodaju u paketu uz Gloriju za samo 19 kuna!