Profimedia, UPPA News
Usamljenost i osobne krize

Supruga Billa Gatesa: 'Sve tri trudnoće sam planirala, crkva me prozivala zbog kontracepcije'

Usamljenost, osobna kriza koja joj se dogodila uslijed preseljenja u sto milijuna funti vrijednu Billovu kuću, sukob oko napuštanja posla zbog majčinstva - u novim je memoarima Melinda Gates (54), supruga najbogatijeg čovjeka na svijetu, direktora Microsofta i filantropa Billa Gatesa (63), opisala kako je to u stvarnom životu biti jedna polovica najbogatijeg para na svijetu.

Suosnivača Microsofta Billa Gatesa tada uspješna i vrlo cijenjena zaposlenica tvrtke Melinda Gates upoznala je na kompanijskom događanju u New Yorku. 'Kasnila sam te večeri i ostale su samo dvije slobodne stolice. Ja sam sjela na jednu, a nakon mene je došao i Bill i sjeo na drugu. Razgovarali smo cijelu večer, a onda se neko vrijeme nismo vidjeli, dok nismo jedno na drugo naletjeli na parkiralištu. Upitao me jesam li slobodna na petak za dva tjedna, a ja sam mu rekla da želim nešto spontanije, da je to predaleko. Nazvao me kući nakon dva sata, i odmah smo se našli', otkrila je o početku veze Melinda Gates u novim memoarima. 'Mislim da ga je fasciniralo jer sam mu bila ravnopravna u matematičkim igrama i 'pao' je kad sam ga pobijedila kad smo prvi put igrali Clue, igru na ploči na kojoj je trebalo otkriti tko je ubojica u kojoj sobi i s kojim oružjem. Nagovarao me i da pročitam knjigu The Great Gatsby, njegovu omiljenu, a ja sam je već bila pročitala dvaput', opisala je u memoarima 'The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World'.

Vjenčanje, trudnoća i njezina velika odluka

'Godine 1995., nakon što smo Bill i ja u braku bili oko dvije godine i baš smo trebali otputovati u Kinu, saznala sam da sam trudna. Ovaj put nam je bio jako važan jer je Bill rijetko uzimao slobodno vrijeme, a trebali smo putovati s još nekoliko parova. Najprije sam odlučila da mu neću reći novost dok se ne vratimo s puta. Izdržala sam dan i pol, jer su mi se po glavi motale misli poput 'to je i njegovo dijete', i 'što ako nešto pođe ukrivo?' Kad sam ga posjela jedno jutro prije posla i rekla mu, imao je dvije reakcije: bio je oduševljen, ali je istovremeno uzviknuo 'Zar si pomišljala da mi ne kažeš? Šališ se?', otkriva Melinda Gates.

Philanthropist and co-founder of Microsoft, Bill Gates, left, and his wife Melinda after being awarded the Legion of Honour at the Elysee Palace in Paris, Friday, April 21, 2017. French President Francois Hollande presented Bill and Melinda Gates with the joint award for their philanthropic activities, notably the Microsoft founder's efforts to improve public health and encourage development in poor countries.//PIERREVILLARD_VILLAR022/Credit:VILLARD/SIPA/1704212056, Image: 329761023, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

'Na putu kući iz Kine šokirala sam Billa kad sam mu objavila: 'Nakon što rodim, neću više raditi. Ne vraćam se'. Bio je potpuno osupnut. 'Kako to misliš, ne vraćaš se?' Odgovorila sam mu: 'Sretnici smo koji ne trebaju moj prihod. Sada govorimo o tome na koji način želimo podizati obitelj. Ti nećeš morati otkidati vrijeme od svog posla, a ja ne vidim kako bih mogla raditi odličan posao i brinuti za obitelj u isto vrijeme', opisala je.

Tada je, objašnjava dalje Melinda, možda i na sasvim podsvjesnoj razini vjerovala da kad parovi dobiju dijete, žena ostaje kod kuće, a muškarac radi. Trenutak kad mu je to rekla pomno je opisala zato što je to bio trenutak, napomenula je, kad je na neki način odrasla. 'To što smo zajedno radili bila je važna značajka naših života. Bill je tvrtku suosnovao 1975., a ja sam došla 1987. kao jedina žena s prvorazrednom MBA diplomom. Ubrzo nakon toga smo se upoznali i još dugo zajedno radili. Odluka o ostanku kod kuće, shvatila sam, prijelomnica je koja određuje naš smjer života', piše.

(190213) -- KIRKLAND (U.S.), Feb. 13, 2019 () -- Photo provided by Bill & Melinda Gates Foundation shows that Bill Gates (R) and Melinda Gates pose for a photo after annotating the 2019 annual letter in Kirkland, Washington, the United States, on Jan. 8, 2019. Bill and Melinda Gates released their 2019 annual letter on Feb. 12 and a video speech was exclusively broadcast via . Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, said Tuesday that exciting progress against poverty and disease around the world has been made in 2018, and China has been a major contributor to this progress. Bill Gates has called for strengthened investment in innovation in key areas so that related industries can continue to develop without worsening climate change. In their 2019 annual letter, Bill and Melinda Gates shared nine things that have surprised them over the course of their nearly two decades of work together in global health and development. (), Image: 413771751, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Kontrola rađanja

'Niti jedno dijete nije se rodilo slučajno. Planirali smo prvo dijete, dok oboje nismo bili spremni. Planirali smo drugo tri godine kasnije, i nakon tri godine još jedno. Imali smo sreće jer sam svaki put zatrudnjela čim smo se dogovorili. To sve govorim jer sam se s problemom kontracepcije aktivno počela baviti nakon što smo 2000. godine osnovali dobrotvornu zakladu 'Bill & Melinda Gates Foundation'. Od samog početka bavili smo se problemima koje je vlada zanemarila ili smo tražili bolja rješenja. Gledali smo gdje možemo i s malim ulaganjem postići golema poboljšanja. Spašavanje dječjih života bio je cilj s kojim smo krenuli u globalni projekt s područja zdravlja i naše prvo veliko ulaganje bilo je u cjepiva. Tada sam putovala u afričku državu Malavi, i ugledala ženu kako s djecom čeka red na užarenom suncu. Pitala sam je čeka li sa svojom predivnom djecom u redu za cijepljenje, a ona me pitala 'A gdje je moje cjepivo? Mislila je pritom na kontracepciju. Mnoge su me žene na mojim prvim putovanjima pitale to isto. Tada sam se počela baviti tim problemom, bacivši se prvo na podatke i statistike.

Sve je ukazivalo na to da siromaštvo ide pod ruku s podjarmljenim ženama. Kad vidite prosperitet, vidite tu i žene koje imaju moć i koriste je. Trebale su mi godine da to shvatim. Tada sam postala svjesna u kojoj mjeri kontracepcija spašava živote, sprečava siromaštvo i ženi daje moć. Tu je bio fokus mog djelovanja, no nije to išlo glatko. Naime, katolkinja sam i bila sam prozivana. Kad sam pristala biti jedan od dva sponzora samita o planiranju obitelji u Londonu, razapeli su me po medijima da su me izmanipulirale korporacije koje prodaju kontraceptive. Znam zašto je to crkva govorila protiv mene, ali se ne slažem s njom. Kontraceptivi spašavaju živote milijuna žena i djece. To je medicinska činjenica', ima jasan stav Melinda Gates.

June 24, 2017 - Monaco, MONACO - Bill Gates and wife Melinda attend the Jumping of Monte-Carlo and support daughter Jennifer Gates during the competition., Image: 339101276, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures
Profimedia, Crystal pictures
June 24, 2017 - Monaco, MONACO - Bill Gates and wife Melinda attend the Jumping of Monte-Carlo and support daughter Jennifer Gates during the competition., Image: 339101270, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures
Profimedia, Crystal pictures

Na tim se putovanjima susrela i s različitim kulturama, no u svim su žene kod kuće obavljale daleko više 'neplaćenog' rada nego muškarci i tu se dodatno fokusirala u humanitarnom radu. Povukla je tu i paralelu sa svojim životom. Ne samo da je na sebe kod kuće preuzela neusporedivo mnogo više obveza od (pre)zaposlenog supruga, već je nakon prvog porođaja osjetila silnu usamljenost. 'Kad sam rodila Jenn, osjećala sam se usamljenom u braku. Bill je bio toliko zauzet da sam razmišljala je on za dijete bio spreman u teoriji, ali ne i u praksi. Potom sam rodila još dvoje djece, a kod kuće nisam stala. Imala sam divnu pomoć sa strane, kakvu mnoge žene nemaju, a vjerujte mi da znam što znači neplaćen rad žene kod kuće. Razvoziti djecu, brinuti o potrebama svih ukućana, o organizacijama obiteljskih prigoda, a pospremala sam za svih petero... Kad je Jess trebalo voziti u školu udaljenu 40 minuta, dvaput dnevno, pozvala sam Billa upomoć. Prihvatio je voziti je ujutro. Kad sam im rekla da iz kuhinje nakon večere smiju otići kad i ja, uspjela sam u tome da pospreme za sobom. Išlo je malim koracima. Ne govorim to kao razmažena žena koja od sebe radi žrtvu, a to nije, već zato što se u neplaćenom radu krije neravnopravnost koju tolike žene iskuse', napisala je Gates.

'Prvi put sam tu neravnopravnost osjetila kad smo s malom djecom trebali preseliti u gigantsku kuću koju je Bill dao graditi još kao momak. Voljela sam tu našu malu kućicu i uopće se nisam veselila životu u ogromnoj novoj kućerini. Pitala sam se što će ljudi reći o meni, jer ta golema kuća, to nisam bila ja. Na tom sam stupnju bila kad sam se počela penjati stepenicama prema ravnopravnom partnerstvu. Prešli smo dug put u ovih 20 godina. Bill u intervjuima često kaže da je imao partnericu u svemu što je ikad radio. To je istina, ali nije uvijek imao ravnopravnu partnericu. On je morao učiti kako biti ravnopravan, a ja sam morala naučiti kako istupiti i biti ravnopravna', zaključila je Melinda Gates.

(190213) -- KIRKLAND (U.S.), Feb. 13, 2019 () -- Photo provided by Bill & Melinda Gates Foundation shows that Bill Gates (R) and Melinda Gates pose for a photo after annotating the 2019 annual letter in Kirkland, Washington, the United States, on Jan. 8, 2019. Bill and Melinda Gates released their 2019 annual letter on Feb. 12 and a video speech was exclusively broadcast via . Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation, said Tuesday that exciting progress against poverty and disease around the world has been made in 2018, and China has been a major contributor to this progress. Bill Gates has called for strengthened investment in innovation in key areas so that related industries can continue to develop without worsening climate change. In their 2019 annual letter, Bill and Melinda Gates shared nine things that have surprised them over the course of their nearly two decades of work together in global health and development. (), Image: 413771751, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Linker
19. travanj 2024 12:06