Matej Dokić
IMUNOALFA

Svekrvin pripravak u obliku tablete: Preparat od biljaka te kozjeg i kobiljeg mlijeka Zagrepčanki donio uspjeh

Poduzetnica Danijela Balikić, čiji je preparat Imunoalfa među 100 najboljih startupova u području zdravlja i medicine, otkriva kako joj je tijekom liječenja od karcinoma sinula ideja da svekrvin pripravak od kozjeg i kobiljeg mlijeka i ljekovitih trava učini dostupnim svima

Na nedavno održanoj Pionir konferenciji u Beču, na koju austrijska državna agencija svake godine poziva 500 predstavnika najboljih startup tvrtki iz cijelog svijeta, sudjelovala je i 51-godišnja Zagrepčanka Danijela Balikić. Pozivnicu za okupljanje inovatora iz područja zdravstva, putovanja i robotike zaslužila je zahvaljujući svojem patentu - tabletama Imunoalfa.

Danijela Balikic 
Imunoalfa dodatak prehrani za jacanje imuniteta
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 090419
Matej Dokić

Riječ je o preparatu na bazi kobiljeg i kozjeg mlijeka te ljekovitih biljaka, namijenjenom jačanju imuniteta i borbi s alergijama. Po struci socijalna pedagoginja, Danijela Balikić ostvarila je poslovni uspjeh nakon iznimno teškog životnog razdoblja u kojem je izgubila kćer i preživjela zloćudnu bolest. Prije pet godina, naime, liječila se od karcinoma dojke, a uobičajenu medicinsku terapiju upotpunjavala je alternativnim preparatima. Pila je kozje i kobilje mlijeko, uzimala korijandar, ljekoviti čistac, matičnjak, majčinu dušicu, plavu vodopiju...

- Roditelji mog supruga bavili su se kozarstvom, a uz to su travari koji su svoje bogato znanje o ljekovitim biljkama naslijedili od prethodnih generacija. Oni su mi savjetovali da počnem uzimati baš te biljke i piti kozje mlijeko jer koza, tvrde, ne dobiva rak. A kobilje je mlijeko, pak, najsličnije majčinom - govori Danijela Balikić, dodajući da joj je u tom razdoblju prvi put palo na pamet da sve te sastojke koje je koristila u liječenju “stavi” u jednu tabletu. Pamti, bilo je to kad je išla na poslovni razgovor.

- U torbici sam nosila pripravak - govori - koji mi je radila svekrva, tu mješavinu kozjeg i kobiljeg mlijeka s travama. Bio je u bočici koja se nekako otvorila i cijeli sadržaj se razlio. Iz torbice se širio intenzivan, mnogima i neugodan miris, koji su osjetili svi s kojima sam taj dan bila na sastanku. Bilo mi je baš neugodno i tada sam pomislila - zašto to ne bih mogla progutati u jednoj tableti?

Danijela Balikic 
Imunoalfa dodatak prehrani za jacanje imuniteta
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 090419
Matej Dokić

Bilo je to 2014. Za manje od tri godine njezina je ideja zaživjela - uz pomoć stručnjaka iz Zavoda za mljekarstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Katedre za nutricionizam istog fakulteta, te u konzultaciji sa zagrebačkim Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom. U tom trenutku više nije radila kao socijalna pedagoginja. Godinama je, naime, bila stručnjakinja Europ­ske komisije i radila s djecom i mladima od Finske i Velike Britanije do Mađarske, Kosova i Turske - pomažući im da se prilagode školskim sustavima i usmjeravajući ih da nađu posao od kojeg mogu živjeti.

No kako joj je, netom prije nego što je oboljela, poginula kći Anita, studentica medicine, više nije mogla raditi s mladim ljudima koji su je podsjećali na njezin gubitak. Duboka tuga na neko ju je vrijeme prikovala uz kuću, no onda je ipak našla snage da krene novim putem: nakon izlječenja pokrenula je proizvodnju Imunoalfe i osnovala tvrtku Orange&Green, koja je 2017. ušla u krug 100 najboljih svjetskih startupova na području zdravlja i medicine.

Danijela Balikic 
Imunoalfa dodatak prehrani za jacanje imuniteta
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 090419
Matej Dokić

Imunoalfa se danas može kupiti u dm-u (na odjelima bezreceptnih lijekova), u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave prehrane, a zahvaljujući sudjelovanju na konferenciji u Beču - uskoro će se prodavati u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.

- Vjerujem da ovaj moj uspjeh - kaže Danijela Balikić - može biti poruka svim ženama da se odvaže dati šansu sebi i svojim snovima.

Linker
10. travanj 2024 00:09