zagreb 13.07.2020
Hana Samardzija opinion makerica
foto vedran peteh
Vedran Peteh
zagreb 13.07.2020
Hana Samardzija opinion makerica
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Glas nove generacije

Tek su joj 22 godine! Hana Samaržija je zvijezda nove ljevice, izazov joj je Marija Selak Raspudić

  • 01.08.2020. u 16:00

  • Autor:
    • Kristinka Šćavina,
    • Copyright Gloria

Nju ne zanimaju isprazne rasprave o biti i bitku, nego moderna filozofija koja rješava probleme iz stvarnog života - studentica jedna je od najmlađih autorica programa koalicije Možemo!, a najveći izazov bi joj bio javno sučeljavanje s novom političkom zvijezdom Marijom Selak Raspudić.

Nitko tako britko ne ruši stereotipe o tome da su mladi apolitični i apatični kao Riječanka Hana Samaržija (22), studentica četvrte godine filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, čije su objave na Facebooku posljednjih mjeseci zapalile društvene mreže. U njima Hana s mnogo duha, ali i argumenata te bez dlake na jeziku secira hrvatsko društvo, a njezini analitički i zanimljivi postovi dobivaju na stotine lajkova i komentara.

"Promatram svijet oko sebe i nejednakosti u društvu, jačanje krajnje desnice, vidljivu nebrigu za znanost i temeljna ljudska prava te korupciju i klijentelizam u uskim krugovima ideološki podobnih. To iskustvo me natjeralo da se i sama angažiram, ali ne samo na društvenim mrežama, jer puko pisanje objava nije aktivizam, nego dokona intelektualna zabava", kaže Hana, koja je sudjelovala u brojnim prosvjedima, predsjednica je studentske udruge Zeleni Filozofski i potpredsjednica Studentskog zbora FF-a te jedna od najmlađih suautorica programa zeleno-lijeve koalicije Možemo!

'Filozofija je u Hrvatskoj stekla lošu reputaciju, i to ne bez razloga.'

 

Interes za politiku i društvo razvila je još u srednjoj školi, a u tome su je podupirali roditelji. Njezina majka, sveučilišna profesorica filozofije Snježana Prijić-Samaržija, rektorica je Sveučilišta u Rijeci, dok je otac Slaven diplomirani ekonomist zaposlen u menadžmentu. Jedinica je, a uz njih je od malih nogu odrastala okružena knjigama, sa sviješću da je izvrsnost nešto poželjno i vrijedno truda.

Filozofija je njen izbor

- S majkom imam vrlo blizak odnos, ona je moja osoba od najvećeg povjerenja. Dijelimo političke vrijednosti, iako je ona nešto umjerenija, i s njom vodim najkvalitetnije rasprave. Nikada me nije gurala u filozofiju, to je uvijek bio moj izbor - ističe Hana.

Iako je kao srednjoškolka osvajala prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima iz filozofije i engleskog, nije željela da njezin upis povezuju s majčinom titulom pa se odlučila na studij u Zagrebu.

Mlada Riječanka došla je na studij filozofije i komparativne književnosti u Zagreb - kako je ne bi povezivali s majkom Snježanom Prijić Samaržija, rektoricom riječkog Sveučilišta.

 

"Filozofija je u Hrvatskoj stekla lošu reputaciju, i to ne bez razloga. Na zagrebačkom fakultetu mnogo se govori o integrativnoj bioetici, a zanemaruju se sjajni predavači političke i socijalne tematike. Metafizika je ljudima apstraktna i ne vide poveznicu sa stvarnim životom, jer je nema. Mene zanimaju filozofija politike i ekonomije te politička epistemologija i teorija demokracije. Smatram da suvremena filozofija mora argumentiranim i logički dosljednim promišljanjem ljudima ukazati na stvarne probleme koje oni sami ne mogu artikulirati. Zato volim suvremene filozofe poput Susan Haack, Elisabeth Anderson, Kristoffera Ahlstroma-Vija, Jonathana Wolffa i Philipa Kitchera ", govori Hana.

'S majkom imam vrlo blizak odnos, ona je moja osoba od najvećeg povjerenja.'

 

S filozofkinjom Marijom Selak Raspudić, profesoricom na njezinom fakultetu - koja se prvo prometnula u televizijsku komentatoricu, a potom i političku zvijezdu čija će karijera imati nastavak u Saboru - Hana Samaržija ne dijeli većinu stavova.

Raspravljanje kao strast

"Ona predaje izborne metafizičke predmete, koji me ne zanimaju, ali odbila me ponajviše lažna i trivijalna intelektualnost njezinih javnih nastupa. Kad je slušate, jasno je da je to razmetanje bez argumenata, prepuno licemjerja, desnog populizma i općih mjesta", oštra je Hana, koja bi se rado sučelila s Marijom Selak Raspudić u javnoj raspravi ili medijima.

Raspravljanje joj je oduvijek bila strast pa se njezina druženja s prijateljima redovito pretvaraju u žustre polemike o raznim temama iz područja društva, kulture i umjetnosti.

Osobito je zanima književnost, a tu najviše cijeni djela Virginije Woolf, Joan Didion, Clarice Lispector, Jamesa Joycea, Elene Ferrante i Breta Eastona Ellisa. Njen otac, koji je u mladosti bio panker, kao klinki joj je puštao glazbu Nicka Cavea, koju i danas obožava. Filmove Paola Sorrentina i Kena Loacha može gledati po više puta, a omiljeni joj je slikar apstraktni ekspresionist Mark Rothko. Nekoć je i sama, otkriva, rado crtala grafičke romane, a tom se hobiju uskoro planira vratiti.

A kad doktorira, namjerava se baviti znanošću ili politikom.

"Svojedobno sam za studentski časopis Kritika napravila intervju s filozofom Philipom Kitcherom i u pamćenje mi se usjekla njegova rečenica: “De­­mokracija umire kada ljudi glasaju protiv svojih egzistencijalnih interesa”. Voljela bih da to ne bude budućnost Hrvatske", kaže Hana Samaržija.

Pročitajte i:

Superheroina iz Miramarske! Buduća odvjetnica dugo i u tišini brine za ugrožene: 'Osjetila sam strah, ali...'

'Strahovala sam': Doris Pinčić otkrila s kakvom se dijagnozom nosi od 14. godine

Velika pobjeda malenog Šimuna, samo je ljubio mamu i govorio: 'Nemoj plakati, volim te'

Kakva djevojka! Kristina je odrasla u SOS Dječjem selu, preboljela je tešku bolest i ponosi se nizom postignuća