REUTERS
zvijezda u nastajanju

Tko je 19-godišnjakinja koja je iznenadila svijet kad je pobijedila jednu i jedinu Serenu Williams

Bianca Andreescu (19) možda još nije udomaćeno ime u svijetu tenisa, no na dobrom je putu da to postane nakon što je cijeli svijet iznenadila pobjedom na svom prvom Grand Slam turniru na US Openu u New Yorku. Još jedan ključni podatak je - bio je to turnir na kojem je pobijedila jednu i jedinu Serenu Williams. Evo što morate znati o ovoj zvijezdi u nastajanju.

Bianca Andreescu odrasla je u Kanadi i prva je Kanađanka koja je ikad osvojila Grand Slam. Rođena je 2000. godine u Mississaugi, predgrađu Toronta 45 minuta udaljenom od centra grada. Završila je Bill Crothers srednju školu, no zbog rigoroznog teniskog režima tu je svjedodžbu zaradila online školovanjem.

Dio odrastanja Bianca je provela u Rumunjskoj. Njezini roditelji Maria Andreescu i Nicu Andreescu u Kanadu su imigrirali iz Rumunjske četiri godine prije njezina rođenja, no kad je imala šest godina otac je ostao raditi u Kanadi, a ona je u istočnu Europu otputovala s majkom koja je ondje tri godine vodila biznis vezan uz prijevoz robe. Potom su se zauvijek vratile u Kanadu.

U.S. Open winner Bianca Andreescu poses with her trophy at top of the Rock in New York, U.S., September 8, 2019, in this screen grab obtained from a video. Reuters TV via REUTERS
REUTERS

Bianca je tenis počela trenirati sa sedam godina upravo u Rumunjskoj, kad je u gradu Pitești krenula trenirati s profesionalnim trenerom. Kad se Bianca s devet godina vratila u Kanadu, igrala je tenis za Ontario Racquet Club, a brzo se priključila i kanadskom regionalnom centru za obuku u Torontu.

Vrsnu i poznatu rumunjsku igračicu Simonu Halep navodi kao svog idola, a upravo ju je ona 2016. godine nagovorila da počne igrati profesionalni tenis. Halep je i sama ove godine u srpnju pobijedila Williams.

Bianca je prvu profesionalnu godinu završila na 178. mjestu. Potom je proljetos šokirala kad je osvojila Indian Wells. Tada se popela na 24. mjesto na ljestvici. No, u Miamiju je krajem ožujka zbog ozljede predala meč 4. kola, a onda i 2. kolo Roland Garrosa. Nakon propuštene sezone, tenisu se vratila na Rogers Cupu u Torontu u kolovozu.

A nakon ovog vikenda, u ruci drži ček vrijedan 3,8 milijuna dolara i priznaje da je ovim uspjehom ostvarila ono o čemu je najviše sanjala. Kad je u subotu pobijedila, Kanađani su bili euforični te su na društvenim mrežama pokrenuli hashstag #SheTheNorth.

Sep 7, 2019; Flushing, NY, USA; Serena Williams of the United States, left, and Bianca Andreescu of Canada hug after Andreescu wins the women's singles final on day thirteen of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

U slobodno vrijeme Bianca voli putovati pa je na društvenim mrežama objavila fotografije iz Francuske, Australije, Španjolske i gotovo čitave Amerike, osobito iz Arizone gdje voli otići na planinarenje. Tenisačica obožava i životinje pa tako ima čak tri psa i mačku koje također objavljuje na svojim profilima.

Sep 7, 2019; Flushing, NY, USA; Bianca Andreescu of Canada reacts after her match against Serena Williams of the United States (not pictured) in the womenÕs final on day thirteen of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Geoff Burke-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Meč je u subotu s osobitim oduševljenjem pratila i Vojvotkinja od Sussexa koja je u Kanadu doputovala komercijalnim letom i bez supruga, princa Harryja (34) i sina Archieja.

Sep 7, 2019; Flushing, NY, USA; Meghan Markle in the Williams players box during the women's singles final between Serena Williams of the United States and Bianca Andreescu of Canada on day thirteen of the 2019 US Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Linker
19. travanj 2024 07:58