Vedran Peteh
uspavani divovi

U centru Zagreba spava div zahvaljujući francuskom paru Elli i Pitru

U Zagrebu trenutačno traje drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo, a na njemu sudjeluje i umjetnički par koji je do Hrvatske potegnuo skroz iz Francuske. Nije im to nikakav problem, jer su kroz godine već obišli svjetske gradove poput Rima, Chicaga, Rotterdama i Mumbaija, a prošle godine posjetili su i Vukovar. Naličje glavnog grada od sada krasi i njihov jedistveni mural, o čemu su nam više otkrili u razgovoru.

Francuski umjetnici Ella & Pitr jedni su od umjetničkih imena koji se trenutno nalaze u Zagrebu, u sklopu umjetničkog projekta Okolo. Sve do 1. rujna Zagrepčani imaju priliku uživati u kreativnim instalacijama i projektima, a Ella & Pitr bili su zaduženi za mural, formu po kojoj su prepoznatljivi, a jedan s njihovim potpisom sada krasi i naš glavni grad.

zagreb 23.08.2019
Ella i Pitr grafiteri francuzi, palmoticeva
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Svoj prepoznatljivi mural, uspavanog diva ostavili su na jednoj zgradi u Palmotićevoj ulici i on je sada dio velike svjetske obitelji jer je jedan od oko 60 uspavanih divova koje su dosad nacrtali.

"Većinom su likovi nacrtani u zadanom okviru u kojem su zarobljeni, kao što se i mi sami možemo osjećati zarobljenima u nečemu što nas okružuje", objašnjavaju nam umjetnici i nadodaju da je stvar u tome da, s obzirom na to da spavaju, slobodni su u svojim mislima i mogu maštati o čemu god žele. "Na kraju, oni su daleko od zida na kojem su nacrtani", objašnjavaju, a kada bi morali odabrati svoj omiljeni rad, ne bi se mogli odlučiti.

zagreb 23.08.2019
Ella i Pitr grafiteri francuzi, palmoticeva
foto vedran peteh
Vedran Peteh

U Zagrebu nisu prvi puta, posjetili su ga i prije 11 godina i tada ga zapamtili po specifičnoj stvari. "Netko je crtao te malene crteže koristeći neku vrstu krede, kao da je crtalo dijete, no vjerojatno je bila odrasla osoba. Bilo nam je ujedno smiješno i predivno, i sada smo uočili isti takav crtež i oduševili se. Rado bismo vidjeli još radova te misteriozne osobe, nadamo se naići na njegove crteže", govori nam francuski umjetnički par koji priznaje kako i kod njih ima nesuglasica oko ideja.

"Naravno da se ne slažemo baš oko svega. Strast je puna turbulencija i ništa nije lako. To je život, zar ne?" - s osmijehom nam objašnjavaju Ella i Pitr i u šali govore kako je cijeli nastanak murala poput trudnoće.

zagreb 23.08.2019
Ella i Pitr grafiteri francuzi, palmoticeva
foto vedran peteh
Vedran Peteh

"Cijeli proces izgleda kao kratka trudnoća - pronaći što ćemo raditi i na koji način može biti jako bolno i nakon što smo gotovi, jako smo umorni, ali ujedno i jako sretni", rekao nam je umjetnički par, kojem je najveći strah da neće uspjeti pronaći dobru ideju.

Čini se kako u Zagrebu s tim nisu imali problema jer u Palmotićevoj 66 spava div koji vam sigurno neće promaknuti, a dok koračate ulicama Zagreba dobro gledajte oko sebe jer do kraja mjeseca dane će vam popravljati odlični umjetnički projekti na svakom koraku!

zagreb 23.08.2019
Ella i Pitr grafiteri francuzi, palmoticeva
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Linker
12. travanj 2024 03:56