Matej Dokić
Radosne vijesti

U obitelj austrijske ministrice Alme Zadić stiže prinova: 'Moj suprug će biti na rodiljnom dopustu'

Prva ministrica pravosuđa u Austriji migrantskog porijekla nedavno je objavila kako će njihova dvočlana obitelj u siječnju dobiti još jednog člana.

"Naša je radost neopisiva", napisala je austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić na svojim društvenim mrežama. Dodala je kako se priprema za "intenzivno razdoblje", ali da će kao i drugi roditelji sve dobro isplanirati i zajedno svladati. Također je najavila kako ne misli odstupiti s pozicije te da će samo nekoliko prvih tjedana ostati kod kuće.

''Nakon toga ću obavljati svoj posao ministrice pravosuđa s potpunom predanošću. Moj suprug će bit na rodiljnom dopustu i zajedno ćemo biti roditelji puni ljubavi za naše dijete" navodi na društvenim mrežama.

Alma je preko Zagreba prije 26 godina, usred rata u Bosni i Hercegovini, s majkom i četiri godine mlađim bratom izbjegla iz rodne Tuzle u Beč.

U tom je gradu, sada doktorica pravnih znanosti, u protekle tri godine ostvarila strelovitu političku karijeru, čiji je vrhunac imenovanje u vladu kancelara Sebastiana Kurza.

No ona nije samo najmlađa članica austrijske Vlade, nego je i prva ministrica u povijesti te zemlje migrantskog podrijetla.

Mlada Tuzlanka sve je zadivila neposrednošću, optimizmom i snažnom voljom za borbu protiv korupcije te sprječavanje i sankcioniranje govora mržnje na internetu i društvenim mrežama, što su njezini prioriteti.

Na brojna novinarska pitanja odgovara na njemačkom, engleskom i materinskom jeziku.

Rođena 24. svibnja 1984. u obitelji sveučilišnog profesora elektrotehnike i građevinske inspektorice bezbrižno je odrastala u "gradu soli" do osme godine i početka rata u Bosni i Hercegovini. Zauvijek će, rekla je, pamtiti zvuk sirena za opću opasnost, koje su se prvi put oglasile dok se vraćala iz škole, nakon čega je tjedne i mjesece s roditeljima, bratom i susjedima provela u skloništu njihove zgrade. Kako u Tuzli, koja nije bila pod opsadom, ali ju je srpska vojska povremeno granatirala, njezini roditelji nisu vidjeli budućnost za svoju djecu, dogovorili su se da se otac pokuša snaći u inozemstvu. No nije sve teklo glatko, premda je u Beču pronašao dobar posao. Telefonske veze između Austrije i BiH bile su prekinute, pisma su putovala tjednima, a izlazak iz zemlje bio je moguć jedino u UN-ovu konvoju.

Alma Zadic (austrijska ministrica pravosudja)
West In, Zagreb
Fotograf Maetj Dokic 230120
Matej Dokić
Almina karijera do sada je impresivna, posebno jer je prva ministrica pravosuđa s migrantskim porijeklom...

Maturirala je s odličnim uspjehom, pravo diplomirala u Beču, kao Fulbrightova stipendistica usavršavala se na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a potom se zaposlila u uredu multinacionalne tvrtke Freshfields Bruckhaus Deringer, gdje je kao odvjetnica posredovala u mirenjima. Politički angažman započela je kao parlamentarna zastupnica na nezavisnoj listi Petera Pilza 2017., a uoči lanjskih prijevremenih izbora pridružila se stranci Zelenih, koja je u siječnju s “narodnjacima” Sebastiana Kurza oformila koalicijsku vladu.

Alma Zadic (austrijska ministrica pravosudja)
West In, Zagreb
Fotograf Maetj Dokic 230120
Matej Dokić
Alma će nakon poroda biti tek nekoliko tjedana s bebom, a onda će skrb o bebi preuzeti njezin suprug.

Kad je postalo jasno da će Austrija dobiti prvu "zelenu" ministricu pravosuđa, uz to i rođenu Bosanku, Alma Zadić postala je meta napada desnih ekstremista koji su je optužili da u njihovu zemlju želi uvesti šerijatsko pravo i poručili joj da se vrati odakle je došla.

Austrijska ministrica pravosuđa pod policijskom je zaštitom od svoje inauguracije.

Upravo takvim komentarima ona želi stati na kraj. Savezna vlada želi poduzeti mjere protiv širenja mržnje novim zakonodavnim paketom ''Zajedno protiv nasilja na internetu'' na kojem s timom stručnjaka radi upravo Alma.

Čitajte i:

Razgovarali smo s Almom Zadić: U Beč je došla kao izbjeglica, a danas je austrijska ministrica pravosuđa

Poznata voditeljica blista na svom radnom mjestu u cik zore: Ova fit trudnica ne skida osmijeh

Beba stiže za Božić: Obitelj će tada dobiti najvrjedniji dar, a najviše se raduje mali Noa

Linker
19. travanj 2024 05:18