PROJEKT ZA RAVNOPRAVNOST

Umjesto cvijeća, 'Strašne žene' - hrvatska igra idealna za Dan žena

Umjesto cvijeća, ove godine za Dan žena poklonite 'Strašne žene' - prvu hrvatsku društvenu igru koja slavi doprinos žena društvu, a iza koje stoji zagrebačka udruga K-zona.

Igra "Strašne žene" upoznaje vas sa ženama koje su dale izniman doprinos u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti, a među 56 karata našle su se i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka. Za igru, čiji je cilj da postignuća žena postanu vidljivijima, je pokrenuta crowdfunding kampanja kojom se osigurava tisak njenih prvih 1000 primjeraka, a koja je već u prvih par dana postigla veliki uspjeh.

Sve je krenulo od rubrike Strašne žene na portalu VoxFeminae.net koja postoji već deset godina, a gdje se na njihove rođendane objavljuju tekstovi o njima i njihovim postignućima.

- To nam je i najpopularnija rubrika na portalu pa sam se zapitala na koji način bi što više ljudi moglo saznati o postignućima tih žena. Bilo mi je jasno da, ako želimo što više ljudi, to mora biti jednostavno i zabavno, a s obzirom na to da sam i sama obožavateljica društvenih igara, ideja da od rubrike na portalu napravimo društvenu igru učinila mi se izvrsnom - otkrila nam je Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica K-zone i idejna začetnica igre koja će vam ostati u sjećanju i zbog upečatljivih ilustracija žena za koje su zaslužne umjetnice Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović.

- Ideja za igru je moja i preuzela sam koordinaciju cijele priče, dok se pravilima igre bavio moj najbolji prijatelj iz djetinjstva, spisatelj i programer Želimir Periš koji je najveći zaljubljenik u društvene igre kojeg ja znam, a za ilustracije smo odabrali osam umjetnica koje su najbolje dočarale njihova postignuća. Muškarci znaju biti malo iznenađeni što su samo žene u špilu, ali kad malo prolistaju karte i shvate da stvarno ne znaju za većinu njih, a da su radile uistinu impresivnim stvarima, nemaju što za prigovoriti - govori Gabrijela Ivanov za čiju su zanimljivu igru već pokazali interes profesori i pedagozi. Najteži dio kod osmišljavanja igre bila im je odluka da na kartama opis žena bude na engleskom jeziku jer je "dugogodišnji rad pokazao da je u Hrvatskoj rodna ravnopravnost zadnja rupa na svirali, odnosno da Hrvatska nije tržište na kojem ćemo moći postići neki značajni uspjeh". Ipak, planova za igru ne nedostaje.

- Voljeli bi širiti priču, raditi dodatne karte, tzv. expansion packove po određenim zemljama ili područjima. Primjerice bilo bi zanimljivo vidjeti kojih recimo 30 žena su obilježile razvoj društva u Njemačkoj, Italiji, Islandu, Francuskoj, ili koje žene su u Hrvatskoj bile značajne u pojedinim granama poput umjetnosti, feminizma ili politike - objašnjava idejna začetnica projekta i dodaje kako ideje za dodatne igre i proizvode postoje, ali sve ovisi o uspjehu "Strašnih žena". Zasad se čini da igru čeka svjetla budućnost - na platformi Indiegogo, gdje je trenutačno jedino dostupna, postigli su gotovo pola od zadanog cilja u samo nekoliko dana, a svoj primjerak "Strašnih žena" možete nabaviti do 26. ožujka.

Linker
18. travanj 2024 13:50