Dinko Bažulić
Beskrajna volja

Vitalni Zagrepčanin s 83 godine istrčao svoj prvi maraton: 'Ne pijem, ne pušim, samo zdrav život'

U ovo užurbano vrijeme i sjedilački način života često se žalimo da nemamo vrema za fizičke aktivnosti - umjesto da samo uzdišemo, trebali bismo samo krenuti, baš poput 83-godišnjeg Antuna Reichera koji je, unatoč bolovima, u nedjelju uspio istrčati 28. Zagrebački maraton! Ovaj energični i vitalni maratonac otkrio nam je kako je uopće počeo trčati i koja je njegova tajna zdravog života.

Među sudionicima u utrci bilo je svih generacija, i mlađih i starijih, a jedan od predstavnika starije populacije, koji je uspio završiti maraton, odnosno 42 kilometra, unatoč jakim grčevima, bio je i 83-godišnji Antun Reicher.

Ovaj vitalni gospodin trčanjem se počeo baviti iz puke potrebe, bez namjere i cilja da se jednog dana natječe. "Prije pet, šest godina imao sam operaciju pa sam u sklopu rehabilitacije počeo hodati, što je nakon nekog vremena preraslo u trčanje", rekao nam je Antun. No, natjecanje je, kazao je, oduvijek bilo u njegovoj naravi pa nije dugo trebalo da počne trenirati i za utrke.

Prije Zagrebačkog maratona, kojeg je istrčao prvi put, Antun je prije četiri godine trčao u sklopu utrke "Volim trčanje", a prošle je godine istrčao polumaraton s, kao je rekao, vrlo dobrim rezultatom 2.07! "Bio sam euforičan pa sam silno želio imati još bolje vrijeme. Počeo sam još više trenirati, ali kako u mojim godinama noge nekada ne drže, tako sam preopteretio koljeno i morao sam uzeti pauzu", objasnio je.

Dinko Bažulić

Ako želi istrčati maraton, shvatio je da se mora konzultirati s profesionalcima pa se upisao u atletski klub Forca i počeo trenirati po posebnom programu. Zagrebački maraton istrčao je za pet sati, no kazao je da nije zadovoljan rezultatom. "Prvih 33 kilometra istrčao sam odlično, no pred kraj su me uhvatili grčevi u mišićima, ali se nisam dao. Ljudi pored kojih sam prolazio, davali su mi magnezij za mišiće i navijali pa mi je bilo lakše", rekao je Antun. "Kada vidite te sve ljude koji se vesele s vama, obuzme vas posebna sreća i onda vas to gura dalje", dodao je.

Osim fizičke aktivnosti, Antun kaže da je i prehrana vrlo važna, pogotovo prije utrke pa se trudi jesti puno proteina i ugljikohidrata i piti puno vode. "Ugljikohidrati su gorivo, proteini grade mišiće, a voda vraća elektrolite u tijelo. Bez nje ništa", poručio je Antun. "Ne pijem, ne pušim i vodim zdrav život, kao i moja supruga koja se također bavi fizičkom aktivnošću. "Redovito brzo hoda, a o trčanju za sada ne razmišlja jer kaže da joj je hodanje dovoljno, ali tko zna, možda mi se ubrzo pridruži", simpatično će Antun.

Na pitanje što ga dalje očekuje, otkrio nam je da se trenutno sprema za jedan polumaraton za koji, kaže, ne mora puno vježbati već samo pravilno dozirati opterećenje. Želimo mu još puno utrka i odličnih rezultata. Antun, samo naprijed!

28. zagrebački maraton održan je u organizaciji Zagrebačkog atletskog saveza na kojem je oko 3500 maratonaca i polumaratonaca pokazalo svoje trkačke vještine i podiglo svijest o važnosti redovitog bavljenja sportom.

Linker
18. travanj 2024 01:07