Vedran Peteh / Hanza Media
Kreativna oaza

Zagrebu s ljubavlju! Nakon potresa i poplave gradom niču umjetničke instalacije projekta 'Okolo'

Ekipa okupljena u umjetničkom projektu 'Okolo' svojim fotografijama, akustičnim instalacijama, muralima, vunenim srdašcma i drugim urbanim intervencijama na javnim prostorima stvara optimističniju sliku grada pogođenog potresom i poplavom.

Ivona Martinčić - Vuneno srce u Ulici Pavla Rittera Vitezovića brenda Štraca

Crveno vuneno srce, koje je na lanjskom projektu "Okolo" predstavila Ivona Martinčić, nakon zagrebačkog je potresa postalo simbol nade i oporavka Zagreba. Jer, i nakon udara ostalo je nepromijenjeno na zgradi u Habdelićevoj ulici, što su primijetili brojni građani koji su nakon 22. ožujka taj motiv fotografirali i objavljivali na svojim društvenim mrežama. Ivona Martinčić, inače dizajnerica interijera i vlasnica brenda Voona, za ovogodišnji umjetnički projekt "Okolo" napravila je novu verziju srca i postavila je na fasadu zgrade u Ulici Pavla Ritera Vitezovića.

To je, kaže, svojevrsni nastavak njene ljubavne veze sa Zagrebom: žutu fasadu prekrila je malim srcolikim motivima, koji "putuju" od mjesta pukotine.

zagreb 25.08.2020
projekt
Vedran Peteh / Hanza Media
Prizore potresenog grada, koje je zabilježio svojim aparatom i razvio na velikom formatu, Ernest je izložio na tri lokacije u gradu.

Ernest Mazarekić - Izložba fotografija "Potreseni Zagreb" na križanju Zrinjevca i Praške ulice, u Tkalčićevoj ulici i na Strossmayerovu šetalištu

Osim što se već osam godina bavi fotografijom, Ernest Mazarekić iz Slavonskog Broda strastveni je skejter i najveći mu je izazov snimati prizore iz ekstremnih sportova nabijene adrenalinom, dramatikom i napetošću. Takve su za njega bile i scene opustjelog Zagreba nakon razornog potresa i tijekom karantene, a najdojmljiviju fotografiju snimio je dok se rušio toranj katedrale. Na tu je fotku, kaže, čekao sedam sati.

zagreb 25.08.2020
projekt
Vedran Peteh / Hanza Media
Ideja o 'raspjevanoj šumi' nastala je početkom godine, a svakog dana nudi posjetiteljima drugačiji doživljaj.

Ida Blažičko i Alex Brajković - Multimedijalna instalacija ‘Singing Forrest’ u Parku Bele IV.

Zagrebačka akademska kiparica Ida Blažičko i porečki multimedijalni umjetnik i bubnjar Alex Brajković autori su svjetlosno-zvučnih instalacija skrivenih u krošnjama drveća. Ideja je nastala početkom godine, a željeli su stvoriti akustičnu instalaciju pogonjenu nepredvidljivim naletima vjetra.

U svako doba dana njihova "Singing Forrest" (raspjevana šuma) nudi različit ugođaj, a na vjetrovit dan posjetitelji mogu uživati u svirci stabala.

Autori se nadaju da će njihova instalacija u gornjogradskom parku "živjeti" i nakon završetka manifestacije "Okolo" - jer je samoodrživa, a prolaznici u njoj uživaju.

zagreb 25.08.2020
projekt
Vedran Peteh / Hanza Media
Marko Gapšarić ljude želi potaknuti da, unatoč svemu, život i dalje gledaju s vedrije strane.

Marko Gašparić - Mural "Slikar sunca" u Martićevoj

Varaždinac sa zagrebačkom adresom, Marko Gašparić akademski je kipar koji je odrastajući uz oca Vladimira, također kipara, od djetinjstva vezan uz umjetnost. Danas radi kao restaurator u zagrebačkom Etnografskom muzeju, ali i slikarstvo je oduvijek bila njegova velika strast. I prema njegovu radu u Martićevoj ulici, koji je spoj murala i skulpture, vidljivo je kako voli kombinirati razne umjetničke smjerove.

Kako tvrdi ovaj umjetnik, bilo je prilično izazovno šest sati na vrući ljetni dan slikati mural "između dva sunca" i okačiti crni mobil čovjeka koji u ruci drži valjak, a svojim je radom prije svega želio potaknuti prolaznike da, unatoč zastrašujućim nedavnim događajima u Zagrebu, život gledaju s vedrije, sunčanije strane.

Čitajte i:

Šareni ili jednobojni, pamučni ili od čipke - u ormaru je bitno imati barem jedan, ali vrijedan

Jezik hrvatskog dizajna: Upoznajmo tri kreativke iza tri domaća brenda koje nas inspiriraju svojim radovima

Za velike i male šminkerice: Domaća kreativka ovoga je puta inspiraciju pronašla u cvijeću

Obožavaju je Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić! Ova dizajnerica u samo 13 kvadrata stvara kreativna čuda

Inovacija mame i kćeri! Na ovim antialergijskim prostirkama mogu spavati klinci i kućni ljubimci

Unikatni bodovi profinjenosti: Ekološke i elegantne torbice koje će vas oduševiti

Linker
22. travanj 2024 16:56