POSLJEDICA GORENJA AMAZONE

Zagrepčanka o mraku usred dana u São Paulu: 'Nema panike, sve se odvija normalno'

Nakon što su dramatične fotografije São Paula postale glavna vijest, ne prestaje se pisati o velikom požaru koji hara Amazonom. Kako je sve izgledalo, a kako izgleda danas i vlada li u gradu panika otkrila nam je Petra Ivičević- Bakulić.

Nakon što su dramatične fotografije São Paula postale glavna vijest, ne prestaje se pisati o velikom požaru koji hara Amazonom. Kako je sve izgledalo, a kako izgleda danas i vlada li u gradu panika otkrila nam je Petra Ivičević- Bakulić.

Prije nekoliko dana svijet su obišle fotografije São Paula u kojem je u 15 sati popodne pao mrak. Dramatičan prizor zabrinuo je javnost, ali Petra Ivičević-Bakulić, Zagrepčanka koja živi i radi tamo, kaže da je prizor u gradu bio daleko od apokalipse, kako je to u brojnim svjetskim medijima preneseno.

"Istina je da je početkom tjedna do São Paula došlo nešto dima nošenog vjetrom, ali, kako pišu lokalni mediji, to nije bio samo dim iz Amazone, već i onaj s požarišta u Paragvaju, Boliviji, Argentini i Peruu. U nekim rubnim dijelovima pojavio se veći oblak dima, ali niti u jednom trenutku nije bilo govora o mraku usred dana ili, pak, paraliziranom životu u samom gradu. U São Paulu, koji se proteže na oko 1500 kvadratnih kilometara, je zapravo teško bilo reći što je dim, a što su oblaci s obzirom na to da je već danima tmurno i pada kiša", govori Petra i dodaje kako je vijest o dimu u Brazilu bila samo jedna od mnogih u brazilskim medijima te ni približno dramatična kao što to prenose svjetski mediji.

Privatna fotografija
Sao Paolo u srijedu u 18 sati

"Život se odvijao i nastavlja se odvijati potpuno normalno. Nije se osjetio miris dima, a i inače je poprilično tmurno zbog vremena trenutačno"- objašnjava i kao primjere dodaje fotografije snimljene prije dva dana i danas.

sao paolo
Privatne fotografije
Snimljeno u petak oko podneva iz kvarta Villa Madalena

Ipak, požar je u Brazilu vrlo važna tema kojom se mediji i javnost, kako kaže Petra, bave iz dvije perspektive.

"Prva je politička, s obzirom na to da je aktualni kontroverzni predsjednik Jair Bolsonara prošli tjedan izjavio kako neće odobriti gašenje požara niti poslati vojsku u pomoć jer je Amazona nenaseljeno područje. Time je obližnjem stanovništvu indirektno dao zeleno svjetlo da podmeću požare, kao što je i ovaj aktualni, a sve kako bi povećali obradive površine uništavajući područje prašume. Politički oponenti su ga razapeli i dodatno potaknuli priču o dimu u São Paulu. Pod pritiskom javnosti, političke oporbe i vodećih sila svijeta, kao što su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Kanada) ujutro je predsjednik okupio ministre te razmatraju odluku o mogućem slanju vojske na područje požara s obzirom na to da se isti ne smiruje. Druga perspektiva je ekološka jer je uništavanje Amazone ugroza za cijeli planet, a ne samo za Brazil." - govori Petra.

I dok u São Paulu život normalno teče - ipak je udaljen više od 2000 kilometara, Amazona, koju s razlogom nazivaju "plućima svijeta", gori već više od dva tjedna, a dim je vidljiv čak i iz svemira. Ove je godine tamo registrirano čak 73 tisuće požara, što je 84 posto više u odnosu na prošlu godinu, kako tvrde znanstvenici s Brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira, a samo u proteklih tjedan dana zabilježeno je gotovo 10 tisuća požara. Požar koji guta tropsku šumu nije samo problem Brazilaca, već svjetski problem što su do znanja dali brojni europski državnici, među kojima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel koji inzistiraju da se to pitanje uvrsti kao jedna od tema za summit G7 koji se održava ovog vikenda, a na kojem Brazil ne prisustvuje. Bolsonar, kojeg često nazivaju brazilskom Trumpom, im je kratko poručio da "izvade nos" iz brazilskih poslova, ali vatra koja guta Amazonu nije samo "brazilsko pitanje".

- Naša kuća gori. Doslovno. Amazonska kišna šuma - pluća koja proizvode 20 posto kisika na Zemlji - gori. Ovo je međunarodna kriza - napisao je Macron, a s njim se slažu brojni svjetski političari, ali i javnost koja je na društvenim mrežama pokrenula "akciju" #prayforamazonia kako bi skrenula pozornost da su "pluća svijeta" ono što danas trebamo zaštititi.

Linker
26. travanj 2024 02:00