Getty Images
oglasili su se

Princ ostaje princ: Kraljica dala do znanja da ostaje na tronu

Nakon što su se proširila šuškanja da će kraljica Elizabeta II. krunu prepustiti svojem sinu, prijestolonasljedniku princu Charlesu, stigla je i jedna od rijetkih reakcija s kraljevskih dvora u kojoj se jasno daje do znanja da su svi napisi do sada bili lažni.

Mnogi su se pošteno uznemirili prošlog tjedna kada se počelo govoriti da kraljica neće više zadržati tu titulu te da će se odreći krune u korist svojeg najstarijeg sina, princa Charlesa (71). Ipak, iako je cijeli život uživala u velikim privilegijama i imala velik utjecaj, njezina pozicija joj jednu stvar ne omogućuje - a to je umirovljenje. Barem ne službeno.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: Queen Elizabeth II and Prince Charles, Prince of Wales attend the annual Royal British Legion Festival of Remembrance at the Royal Albert Hall on November 09, 2019 in London, England. (Photo by Chris Jackson/- WPA Pool/Getty Images)
- WPA Pool/Getty Images

Tako je ponovno ovog tjedna kraljica Elizabeta (93) ponovno potvrdila svoju namjeru da će ostati na toj funkciji sve dok je živa. Glasnogovornik Clarence Housea, odnosno voditelj PR službe princa Charlesa otkrio je za People da ne postoje nikakvi planovi prema kojima bi se hijerarhija u kraljevskim dvorima promijenila kada bi kraljica proslavila 95. rođendan. Zapravo ne postoje nikakvi planovi za smjene bez obzira na godine.

Glasine o njezinom umirovljenju krenule su nakon velike krize s kojom se kraljevska obitelj suočila: skandal vezan za princa Andrewa samo se pojačao nakon njegovog intervjua za BBC u kojem je izjavio kako je bio prijatelj s osuđivanim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Nakon brojnih kritika, kraljičin sin je odstupio sa svih službenih pozicija i povukao se u potpunosti iz aktivnosti obitelji na neodređeno vrijeme. Mnogi pretpostavljaju da princ Charles i princ William nikad niti neće dopustiti da se vrati pred oči javnosti.

--> Pritisak je bio nesnosan: Princ Andrew nakon skandala odstupio sa svih kraljevskih dužnosti

Upravo su njih dvojica bili glavni savjetnici kraljice u jednoj od najvećih kriza s kojima se susrela posljednjih godina, što je vratilo u javnost navode Roberta Jobsona iz biografije o princu Charlesu u kojoj stoji da kraljica ozbiljno razmatra opciju da se s 95. godina povuče iz svih aktivnosti i krunu preda svojem najstarijem sinu.

BRAEMAR, SCOTLAND - SEPTEMBER 07: Queen Elizabeth II and Prince Charles, Prince of Wales during the 2019 Braemar Highland Games at The Princess Royal and Duke of Fife Memorial Park on September 07, 2019 in Braemar, Scotland. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

Čak i ako kraljica odstupi, ne očekuje se da će abdicirati, odnosno odreći se trona i okruniti Charlesa, već će mu predati vladavinu, odnosno princ od Walesa bi obavljao kraljevske dužnosti u njezino ime. Posljednji put kada se to dogodilo bilo je za vrijeme Georgea III. koji je predao sve dužnosti svome sinu, budućem kralju Georgeu IV, koji je bio njegov predstavnik od 1811. - 1820. godine. Ipak, to se nije dogodilo prema njihovoj vlastitoj odluci, već je kralj George III. proglašen nesposobnim da obnaša tu dužnost.

Poznavatelji kraljevskih dvora naglašavaju kako se ništa od toga ne može dogoditi tako da samo kraljica donese odluku, već to uključuje veliki broj ljudi koji se trebaju složiti oko odluke. Tako da će kraljica Elizabeta i njezin nasljednik nastaviti u istom tonu kao i do sad, u vrlo jedinstvenom periodu njezine vladavine. Ona je, na kraju krajeva, ipak najstarija kraljica koju je Britanija imala te je najduže na tronu od svih monarha u britanskoj povijesti. S obzirom da nitko nije bio u takvoj poziciji do sada, obitelj je na potpuno novom teritoriju pa se može svašta očekivati. Ona je u 94. godini života, njezin suprug princ Philip se umirovio od kraljevskih obaveza, dok ona više ne odlazi na međunarodna putovanja. I tu redovito uskače princ Charles koji je njezina desna ruka i obavlja mnoge zadatke umjesto nje. Ipak, neki su ostali rezervirani za kraljicu, poput imenovanja premijera i susreta s njim.

Za sada će princ Charles ostati princ.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 14: Queen Elizabeth II and Prince Charles, Prince of Wales attend the State Opening of Parliament by Queen Elizabeth II, in the House of Lords at the Palace of Westminster on October 14, 2019 in London, England. The Queen's speech is expected to announce plans to end the free movement of EU citizens to the UK after Brexit, new laws on crime, health and the environment. (Photo by Victoria Jones - WPA Pool / Getty Images)
Getty Images

Linker
20. travanj 2024 05:37