Profimedia, Press Association
Princ iskreno

William o gubitku majke: 'Ta trauma te zaskoči kada dobiješ svoje dijete, a nitko ti ne može pomoći'

Britanski prijestolonasljednik već se dugi niz godina bavi promicanjem mentalnog zdravlja, a sada je otkrio kako je u njegovom životu isprepleten bolni gubitak roditelja s trenutkom kada je postao otac.

Da su bili povezani prije njezine tragične smrti već se zna, a sada je princ William govorio o svojoj majci, pokojnoj princezi Diani, na način da je osjećaje koje gaji prema njoj povezao sa vlastitom djecom.

Williamovi medijski istupo na ovu bolnu temu uistinu su rijetki, a ovaj će se prikazat u nadolazećem dokumentarcu BBC-a, koji će se prikazati 28. svibnja. U filmu se britanski prestolonasljednik susreće s igračima, navijačima i menadžerima elitnih nogometnih momčadi te s njima razgovara o mentalnom zdravlju.

William je zajedno s bratom Harryjem već dulje vrijeme angažiran po pitanju metalnog zdravlja, a ovaj je dokumentarac dio kampanje (glavu gore), kojom se pokušava pokrenuti do sada najveći diskurs o tom važnom pitanju i to upravo kroz nogomet.

Borba s osjećajima

U kratkom video isječku vojvoda je sjeo s bivšim engleskim nogometašem Marvinom Sordellom, dvojica mladih muškaraca podijelila su svoja iskustva s ponovnim isplivavanjem sjećanja na prošle traume nakon što su postali očevi.

Sordell je kazao da je odrastao bez oca te da kad je sam postao roditelj počeo se "boriti s osjećajima", priznao je da su mu ti prvi dani roditeljstva bili najteži na svijetu. Nogometaš je zatim upitao princa kako se on nosi s pritiskom koji mnogi muškarci osjećaju kad postanu očevi prvi put.

"Dobiti dijete je najveći i najutjecajniji događaj u životu, stvarno jest. Mislim da, kad proživiš neku traumu u životu, na primjer kad nemaš oca kao što ti kažeš, ili kao što je moja majka poginula dok sam bio mlad - emocije navru vrlo brzo, zaskoče te, jer je to sasvim druga faza života. Ne postoji nitko tko bi ti mogao pomoći i u nekim trenucima osjećao sam se potpuno preplavljeno", kazao je William.

Apr 13, 1993 - London, London, United Kingdom - Diana, PRINCESS OF WALES (died 31/8/1997), with PRINCES WILLIAM and PRINCE HARRY on the Loggers Leap ride at Thorpe Park. A delighted Princess Diana and her sons launched themselves with laughter into the thrills, spills and spray of their favourite theme park yesterday. Getting soaked to the skin-and almost frightened out of it-was all part  of the fun as they went up, down and flying around on the high-tech rides. It was the third Easter holiday outing to Thorpe Park in Surrey for Diana, William and Harry. The Princess in black leather jacket, black jeans and suede ankle boots, paid for two Ł35 family Supersave tickets for her five-strong party. (, Image: 87515211, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mike Forster / Solo / Profimedia
Mike Forster / Solo / Profimedia
Pokojna Lady Di sa sinovima Harryjem i Williamom

No, nije stao na tome, princ je istaknuo koliko je za njega i u tim trenucima bila važna njegova partnerica. "Catherine i ja se međusobno podupiremo i kroz takve trenutke prolazimo zajedno. Evoluiramo i učimo zajedno, ali slažem se s tobom, takve stvari dođu iz vedra neba i ne očekuješ ih", kazao je William dodavši da je roditeljstvo jedna od najdivnijih, ali i najstrašnijih stvari u životu.

Pročitajte i:

Linker
25. travanj 2024 11:22