Tito u društvu kraljice Elizabete II.
 Getty Images
40 godina od Titove smrti

Sjećanje Saše Broz na slavnog djeda: 'Imao je vremena na kapaljku, a bio sto koraka ispred svih'

Josip Broz Tito preminuo je prije 40 godina. Tada je redateljica Saša Broz, njegova unuka, imala 11 godina. Ostavio je iza sebe Tito niz uspomena koje njegova unuka čuva i danas.

"Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito", obaviještene su zemlje bivše Jugoslavije prije 40 godina. Josip Broz Tito preminuo je na današnji datum prije 40 godina, a na njegovom pogrebu okupilo se 127 državnika iz cijelog svijeta. Preminuo je Tito nekoliko dana prije svog 88. rođendana, a njegova smrt pokrenula je niz promjena.

Na današnji dan emotivnom objavom prisjetila ga se njegova unuka Saša Broz. Uz video koji prikazuje niz fotografija iz njezinog djetinjstva s djedom, Saša je napisala citat Baracka Obame. "Promjena neće doći ako čekamo neku drugu osobu ili neki drugi put. Mi smo ti koje smo čekali. Mi smo promjena koju tražimo", poručila je redateljica.

Zagreb, 210619.
Ilirski trg.
Na fotografiji: Sasa Broz.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza media
Saša Broz na Ilirskom trgu

Žao mi je što moram razbiti iluzije mnogih koji misle da sam živjela u dvorcu i jela sa zlatnom žlicom, imala šofere i tjelohranitelje.

Svake se godine Saša sjeti svog djeda, od čijeg slavnog prezimena nije u djetinjstvu imala prevelike koristi. "Odrasla sam na Medveščaku u istom stanu gdje i danas žive moji roditelji. Išla sam u školu pješice jer je bila doslovno iza ugla roditeljskog stana kao i na balet. Moji roditelji su zaslužni da se osim po genetici i poznatom prezimenu nisam izdvajala u odnosu na drugu djecu. Beskrajno sam im zahvalna na tome. Tu i tamo bi užicala koji dan slobodno više u školi, samo zato što bi djed imao slobodnog vremena na kapaljku pa je bilo logično da se ja uklapam u njegov raspored", rekla je svojedobno Saša u razgovoru za 100posto prisjećajući se trenutaka s Titom.

Tito, eigentl. Josip Broz jugoslaw. Politiker (Kommunist; 1945 Ministerpräs., 1963 Staatspräd. auf Lebenszeit); 1892–1980.

Marschall Tito wird im Buckingham Palast empfangen: v. li. Königinmutter Elisabeth, Tito, Elisabeth II., der Herzog von Edinburgh und Prinzessin Margaret.

Foto, 18.3.1953., Image: 277232536, License: Rights-managed, Restrictions: For editorial use only., Model Release: no, Credit line: akg-images / AKG / Profimedia
akg-images / AKG / Profimedia
Josip Broz Tito posjetio je 1953. godine Buckinghamsku palaču

Karizmatik sa slavnim prijateljima diljem svijeta

Najčešće je s njim, ipak, vrijeme provodila na Brijunima tijekom ljetnih praznika. A za odličan uspjeh, djed ju je nagradio i papagajem Kokijem. Želio ju je nagraditi za njezin sjajan uspjeh u školi jer mu je iznimno važno bilo obrazovanje. "Bilo mu je važno je, kao što znate, moj djed nema formalno završeni fakultet. Međutim, obrazovao je sam sebe, bio je poliglot, imao fotografsku memoriju i bio sto koraka ispred svih ostalih", sjećanja su redateljice.

33499 05.06.1972 Yugoslav President Josip Broz Tito, right, receives the Order of Lenin during a visit to Moscow. Jovanka Broz, 2nd right., Image: 472011038, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Valeriy Shustov / Sputnik / Profimedia
Valeriy Shustov / Sputnik / Profimedia
Volio je glamur, lijepe stvari i život u kojem ga je često okruživala i svjetska elita.

Nije Tito bio samo političar kojeg je znao cijeli svijet. Okruživao ga je svijet glamura. Prijateljevao je s talijanskom divom Sophijom Loren, družio se s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom, a bio je i esteta te zavodnik koji je tijekom života imao nekoliko velikih ljubavi.

Čitajte i:

Kći Saše Broz i Ranka Zidarića već je ostvarila svoje snove

Mlada slikarica Sara Zidarić: 'Moja potraga za provokacijom trajat će čitav život'

Nakon razvoda opet zajedno

Linker
18. travanj 2024 14:12