Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club s lijeva na desno Zrinka Zajec Darko Kusic Andrija Pernar Anamaria Palic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club s lijeva na desno Zrinka Zajec Darko Kusic Andrija Pernar Anamaria Palic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

zagrebački Bread Club

Tajne savršenog kruha uz hit recepte: 'Pripremamo ga na starinski način, mnogo je zdraviji'

  • 01.08.2020. u 12:01

  • Autor:
    • Ines Stipetić

Svaki craft kruh je različit: o toplini, vlazi, pa i raspoloženju onoga tko ga mijesi ovisi kako će bakterije u prirodnom kvascu reagirati.

Posljednjih godina izrada kruha s prirodnim kvascem postala je pravo umijeće - koje kupci itekako cijene. O ručno spravljenim starterima, vrstama brašna i načinu pečenja pišu se knjige i otvaraju se artisan pekarnice, u kojima je proces rada posve transparentan.

Jedna od najpopularnijih “zanatskih”, craft prodavaonica kruha i peciva je zagrebački Bread Club, otvoren prije nešto više od godinu dana na Trešnjevci, a odnedavno i u centru grada.

 

Posao je pokrenula Anamarija Palić sa svojom sestrom Zrinkom Zajec, a ubrzo su im se pridružili chef Darko Kušić, zadužen za pastry liniju, te Andrija Pernar, profesor kineziologije koji je napustio svijet sporta i sada je majstor u pripremi kruha.

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Kuhinja je otvorena pogledima, a kupci mogu pitati sve što ih zanima o pripravi proizvoda...

 

- Nisam bila osobita ljubiteljica pekarskih proizvoda, koje sam konzumirala rijetko, i to uglavnom “s nogu”. Sve dok prije nekoliko godina nisam vidjela kako se radi kruh s prirodnim kvascem - i to me oduševilo. Pripremljen onako starinski i bez aditiva, ne samo da je mnogo zdraviji i lakše probavljiv već je i nemjerljivo ukusniji - govori Anamarija Palić, istodobno hvaleći svoj tim entuzijasta koji neprestano nadograđuje ponudu Bread Cluba unoseći pozitivnu energiju u prostor. U to se mogu uvjeriti i kupci, jer ondje uvijek svira dobra glazba, a možete i pitati sve što vas zanima o proizvodnji.

Osim toga, kuhinja - u kojoj se pripravljaju muffini, cruffini, sendviči, keksi, kreme i džemovi - otvorena je pogledima.

 

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club Anamaria Palic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Anamarija Palić u godinu dana otvorila je čak dvije pekarnice.

 

- Obožavam svoj posao, a premda ne mijesim i ne pečem, sudjelujem u procesu nastajanja proizvoda i smatram da je priprava kruha s prirodnim kvascem prava umjetnost. Jer nikada ne znate kako će bakterije iz kvasca reagirati: na njih utječu vlaga, toplina, čak i raspoloženje onoga tko ga mijesi. To je naprosto čudesan proces i malo je vjerojatno da ćete dva puta napraviti identičan kruh - zaključuje Anamarija Palić.

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club
Foto Mario Kucera

Posebna trgovina njeguje posebne recepte....

 

Predstavljamo vam slatke i slane adute zagrebačkog Bread Cluba, a slijedeći originalne recepte - pokušajte ih pripraviti kod kuće.

CRUFFIN S GANACHEOM

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Miris u ovoj pekarnici svakako je poseban zbog ove delicije...

 

Sastojci za čokoladni ganache

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 200 g tamne čokolade,
  • 200 g mliječne čokolade,
  • 300 g vrhnja za kuhanje

Sastojci za slani karamel

  • 200 g maslaca od kikirikija,
  • 200 g šećera
  •  7 g soli
  •  50 g vrhnja za kuhanje

Priprava

Razvaljati tijesto na 4 mm debljine, zarolati ga u roladu i rezati na šnite dugačke 5 cm. Poslagati u kalupe za muffine i peći 18 - 20 cm na 175 stupnjeva. Rastopiti čokolade i pomiješati ih s kipućim vrhnjem te dobro izmiješati da nastane emulzija. Ohladiti, najbolje preko noći u hladnjaku. Zagrijati posudu sa šećerom, napraviti karamel te uliti vrhnje, dodati sol i miješati dok se karamel potpuno ne otopi. Maknuti s vatre i umiješati maslac od kikirikija. Pečene cruffine puniti ganache kremom te na vrh staviti slani karamel od kikirikija.

RYE ROYAL SANDWICH

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Sastojci za chimichurri

  • 300 g rajčica
  • 40 g lista peršina
  • maslinovo ulje
  • sok jednog limuna
  • papar
  • klice korijandera i rukole

Sastojci za lažni hummus

  • 500 g slanutka
  • 100 g vode od slanutka,
  • maslinovo ulje
  •  sok 1 limuna, sol

Priprava

Rajčice narezati na kockice, peršin na sitne komadiće i pomiješati s maslinovim uljem i sokom limuna. Ostaviti u hladnjaku pola sata. Slanutak ocijediti i sačuvati vodu. U blenderu pomiješati sve sastojke za hummus dok se ne dobije glatka smjesa. Namazati hummus na krišku rye royal kruha, staviti punu žlicu chimichurrija, posipati klicama rukole i korijanderom te dodati papar po želji.

KRUH OD HELJDE

Zageb pekarna BREAD CLUB 15072020
Bread club
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Kruh od heljde koji je bez aditiva...

Sastojci

  • 218 g brašna tip 550
  •  174 g heljdinog brašna
  •  44 g integralnog brašna
  • 11 g rogača
  • 391 g vode
  • 87 g startera (domaći kvasac)
  • 11 g soli

Priprava

Suhe sastojke, osim soli, pomiješati u zdjeli zajedno s vodom, prekriti vlažnom krpom i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi. Potom dodati starter i mijesiti kako bi se sve povezalo. Ostaviti pola sata, dodati sol te premjestiti dok se ne dobije svilenkasto tijesto koje se odvaja od posude. Tijesto premjestiti u drugu, čistu posudu te ga tri puta u razmaku od sat vremena presložiti od ruba prema sredini posude. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati ga u štrucu. Zarezati je po vrhu 3 - 4 puta oštrim nožem kako bi se kruh kod pečenja otvorio. Peći u gusanoj posudi s poklopcem 20 minuta na 250 stupnjeva, potom otklopiti posudu te peći još sat vremena na 160 stupnjeva.

Čitajte i:

Zalogaji za nestrpljive: Tri opasno dobre ideje za nezaboravne tapase u režiji zagrebačke ugostiteljice

Recepti iz snova koji nastaju u trenu! Njezina potraga za savršenom kombinacijom nikad ne prestaje

Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice