Darko Tomas / CROPIX
Vjeran Mediteranu

Tomo in der Mühlen supruzi Miriam prepušta samo jednu stvar u obiteljskoj kuhinji

Glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen za magazin Gloria je otkrio kako je zahvaljujući baki i djedu, koji su imali restoran u centru Zagreba, kuhanje zavolio još u djetinjstvu.

Poput mnogih koji su dane u karanteni kratili isprobavanjem novih recepata, i glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen više je vremena provodio za štednjakom. Dok je njegova supruga Miriam zadužena za pripremu azijskih i slatkih jela, Tomo je majstor u spravljanju onih tradicionalnih. Posljednjih godinu dana vlasnik je kluba Steal u Rovinju, no kako zbog zabrane kretanja nije mogao doći do istarske adrese, zahvaljujući dostavi u njegovom domu specijaliteta nije nedostajalo.

Je li vam komplicirano nabavljati namirnice koje su se donedavno mogle pronaći samo na tržnicama?

Pokazalo se da dostava funkcionira bolje nego što sam mogao i zamisliti. Kako posljednjih tjedana nisam mogao na svoju omiljenu tržnicu Dolac, svaki dan su nam na kućni prag stizale svježe namirnice - od mladog špinata, domaćih jaja i ribe do kineske raštike (pak choi) i divljih šparoga.

Koji su vam najdraži istarski specijaliteti?

Sve mi je fino, od ombola i pršuta do divljači, ali prvo mjesto bez konkurencije dijele tartufi i divlje šparoge.

Ines Stipetić / Hanza Media
Tomo in der Muhlen obožava biti aktivan u svojoj kuhinji.

Kada ste počeli kuhati?

Imam osjećaj da kuham cijeli život. Moji baka i djed u centru Zagreba imali su poznatu gostionicu "Dva ribara" u Preradovićevoj ulici, kasnije se zvala "Drina", i kod nas doma se uvijek fino jelo. Baka je svako jutro išla na Dolac, sva tri obroka uvijek su bila svježe pripremljena, sami su radili zimnicu, šalšu, razne umake... A kako se tada najviše družilo u kuhinji, ja sam već kao klinac mnogo od njih naučio.

Što najčešće pripremate?

Sve osim kolača, čiji su recepti previše precizni za moj ukus. Kuhanje je za mene kreativan proces, ništa ne radim po receptima, već uvijek nekako po svom ukusu i inspiraciji. Primjerice iz klasične fritaje izbacio sam pancetu, ubacio ljute feferone, i zapekao je poput quichea. Za svinjska rebarca sam radim barbecue umak od svježih namirnica, hamburgere radim sam...

Koje vam je najdraže kuhinjsko pomagalo?

U hladnjaku sam napravio komoru za odležavanje mesa. I na to sam vrlo ponosan, pogotovo zato što izvrsno funkcionira. Jednu ladicu u hladnjaku koja ima stalni protok zraka obložio sam himalajskom soli, na nju stavio rešetku i tako osušeni steakovi imaju savršen okus.

Imate li omiljene začine?

Iako sam po tati Nijemac, prevladala je mamina dalmatinska krv pa kod mene uvijek mora biti češnjaka i luka, a u našem vrtu uvijek zasađenih mediteranskih biljaka poput ružmarina, peršina, kadulje, bosiljka... A od onih rjeđih začina puno koristimo korijander i razne vrste ljutih papričica.

Ines Stipetić
Zapečena fritaja sa šparogama specijalitet je Tome in der Muhlena

Tomo nam je otkrio i svoj specijalitet, obožava pripremati zapečenu fritaju sa šarogama

SASTOJCI

  • 2 stručka divljih šparoga
  • pola tikvice
  • 3 - 4 glavice mladog češnjaka
  • 4 mlada luka
  • 2 ljute crvene paprike
  • 12 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • sol
  • maslinovo ulje

PRIPRAVA

Na vrućoj tavi na dosta maslinovog ulja prepržiti sitno nasjeckanu ljutu papriku, tikvice, mladi češnjak i mladi luk.

Nakon par minuta dodati narezane šparoge. Naglo ih prepržiti oko dvije minute, rasporediti povrće po tavi i lagano uliti mikserom umućenu smjesu od posoljenih jaja i vrhnja.

Maknuti s vatre, na vrh dodati preostalu ljutu papriku prerezanu na pola i staviti u pećnicu na 150 stupnjeva. Peći oko 25 minuta, dok se ne napravi zlatna korica.

Čitajte i:

Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune

VIDEO | Tradicija na moderan način: Ivan Pažanin izmamio nam je zazubice 'pomaknutim' receptom za jedan klasik

Imamo recept za najpoznatije zagorske štrukle - ovako to rade u zagrebačkoj Esplanadi

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

VIDEO Pekli smo fritule kod Danijele Dvornik: S nama je podijelila tajni recept

Linker
14. travanj 2024 16:19