Tomislav Krišto / Hanza Media
ZBOG AUTORSKIH PRAVA

Goran Bregović nakon devet godina dobio presudu: 'Nije dobio 600 tisuća kuna, zapravo nije dobio ništa'

Nakon devet godina potvrđena je presuda kojom je glazbenik Goran Bregović tražio naknadu štete od Kalrovačke pivovare zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela u promociji, ali je naposljetku ostao bez odštete.

Nakon devet godina potvrđena je presuda kojom je glazbenik Goran Bregović tražio naknadu štete od Kalrovačke pivovare zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela u promociji, ali je naposljetku ostao bez odštete.

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj potvrdio je 19. listopada 2019. presudu u devet godina staroj tužbi kojom je poznati glazbenik Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare, odnosno Heinekena, zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela u promociji svoje trgovačke marke tijekom turneje Karlovačko live 2007. godine, potvrdili su iz Aquariusa.

Sud je utvrdio da je Heineken neovlašteno koristio autorsko djelo Gorana Bregovića, pjesmu "Bitanga i princeza". Karlovačka pivovara, koja je u vlasništvu Heinekena, koristila je glazbu u sklopu marketinške kampanje, a pjesmu su preradili, odnosno sinkronizirali u TV i radijski spot. Sud je zaključio da je time povrijeđeno imovinsko pravo autora.

Unatoč presudi u njegovu korist, Bregović nije dobio 600.000 kuna koji se spominju, već zapravo nije dobio ništa, tvrde iz Aquarius Music Publishinga.

"Istina je da je Sud potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je naloženo tuženicima, odnosno Heinekenu, da isplate Goranu Bregoviću iznos od 200.000 kuna, s pripadajućim zateznim kamatama, što je puno manji iznos od onoga što smo mi tražili, a tri puta manji iznos od onoga što se spominje u medijima. Osim toga, presuđeno je da svaka stranka snosi svoje troškove, a mi smo tijekom devet godina suđenja imali 178.000 kuna troškova" – ističe Tomislav Škulić, direktor Aquarius Music Publishinga, nakladnika Gorana Bregovića, dodajući kako su prije ove imali dvije prvostupanjske presude pri čemu je sudac smatrao da je tražena šteta premalena, s obzirom na to o kakvom se glazbeniku radi te kakva su iskustva u svijetu vezano za zaštitu autorskih prava.

"Međutim, na Visokom sudu je presuda odbačena u cijelosti, smanjen je odštetni zahtjev te je naloženo da svaka strana pokrije svoje troškove, ne vodeći računa o tome da su troškovi gotovo jednaki dosuđenom iznosu za isplatu. Bespredmetno je navoditi slične primjere u svijetu jer svijet u digitalno vrijeme već desetljećima ide prema naprijed i štiti autorska prava, a izgleda da mi velikim koracima idemo prema natrag" – dodaje Škulić, ističući da im ne preostaje ništa drugo nego da podnesu tužbu Ustavnom sudu, što će uskoro i učiniti.

Bregović je podnio tužbu još 2010. zbog neovlaštenog korištenja njegovih djela. Suđenje je trajalo punih devet godina, a nakon dvije prvostupanjske presude u korist Bregovića, Visoki sud odbacuje presude, ponovno presuđuje u korist tužitelja, ali mu smanjuje odštetni zahtjev na iznos tri puta manji od traženog i traži da sam plati troškove suđenja, čime se sve svodi na to da nije dobio ništa.

Linker
26. travanj 2024 07:12