Zagreb, 071119.
Trg F. Roosevelta 2.
Uz nazocnost mnogih prijatelja i poznatih osoba Ivica Propadalo predstavio je svoje slike i skulpture od kojih su najpoznatije diskografske nagrade Dora i Porin.
Na fotografiji: Ivica Propadalo uz najnoviju skulpturu Porin.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Zagreb, 071119.
Trg F. Roosevelta 2.
Uz nazocnost mnogih prijatelja i poznatih osoba Ivica Propadalo predstavio je svoje slike i skulpture od kojih su najpoznatije diskografske nagrade Dora i Porin.
Na fotografiji: Ivica Propadalo uz najnoviju skulpturu Porin.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media

Brojni poznati na predstavljanju

Ivica Propadalo predstavio je novu statuu Porina: 'Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura'

U Muzeju Mimara svečano je otvorena izložba “Kristal Total-Art” u sklopu koje zagrebačka publika može vidjeti kristalne statue Porina, Dore i brojnih drugih priznanja s potpisom slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala, a na izložbi je javnosti prvi put predstavljena i kristalna statua koja će biti dodijeljena dobitnicima Porina u ožujku 2020. godine.

"Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka…itd. Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura. Arsen Dedić bi mi znao često reći 'Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati'.“, rekao je Ivica Propadalo.

promo


John Pavlish

Otvorenju su nazočile brojne osobe iz kulturnog i umjetničkog života te društvene scene. Prisutnima su se, među ostalima, obratili i cijenjeni jazz glazbenik Neven Frangeš, član Upravnog odbora Porina koji je u ime odbora čestitao autoru izložbe te mu zahvalio na doprinosu glazbenoj nagradi. Posjetitelje je pozdravila i Marija Nemčić, članica prvog Upravnog odbora Porina koja se prisjetila kako je 1993. godine došlo do suradnje s Propadalom i čestitala mu na hrabrosti, a Propadalo joj je uzvratio i zahvalio što ga je 'natjerala' da napravi statuu Porina.

Zbog svoje zanimljivosti izložba je pobudila veliki interes publike, a od poznatih osoba izložbu su posjetili: Daniela Trbović, Ksenija Urličić, Zdenka Kovačiček, Mario Sedmak, Jurica Pađen i brojni drugi. Posjetitelji će izložbu moći pogledati do 17. studenog u muzeju Mimara, a moći će vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda. Propadalove nagrade dobili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedić, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića i brojnih drugih.

John Pavlish


John Pavlish

John Pavlish

"Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput  Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicje Keys, Erosa Ramazzottija…te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto".  – rekao je Zlatko Gall.

Brojne druge manifestacije su izabrale Propadalove statue primjerice: autori najboljih Europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije, zatim Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt. Zanimljivo je da su sve nagrade izrađene u slovenskoj Staklarni Rogaška.

Kristalnu statuu 27. Porina izloženu u sklopu izložbe "Kritstal Total-Art" možete pogledati do 17. studenog u Muzeju Mimara.

John Pavlish


John Pavlish