Boris Kovačev / Hanza Media
ODLAZAK NA 86. ROĐENDAN

Najteži Božić operne dive Ruže Pospiš Baldani: Carmen je ostala bez svojeg Don Joséa

Na svoj 86. rođendan preminuo je umirovljeni sveučilišni profesor Jan Baldani, suprug proslavljene operne dive Ruže Pospiš Baldani s kojom je u subotu trebao obilježiti 52. godišnjicu braka.

Umirovljeni sveučilišni profesor Jan Baldani preminuo je na Božić u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu - na svoj 86. rođendan i samo nekoliko dana prije 52. godišnjice braka sa svjetski poznatom Carmen, mezzosopranisticom Ružom Pospiš Baldani. Bizetova junakinja, slavljena na svim velikim opernim pozornicama svijeta, ostala je bez svojega Don Joséa, supruga s kojim je vodila miran umirovljenički i obiteljski život u njihovu domu na Prekrižju, u sjevernom dijelu Zagreba.

Željko Slunjski
Posljednja zajednička fotografija para koji je u braku proveo 51. godinu

Vjenčali su se 28. prosinca 1967. i u braku su dobili dvojicu sinova: Marka, specijaliste radiologije, i mlađega Lovra koji živi u Dubrovniku i bavi se poduzetništvom. Baldani je preminuo zbog plućnih komplikacija, a bit će ispraćen u ponedjeljak, na zagrebačkom Mirogoju te će počivati u grobnici nasuprot počivališta Dražena Petrovića.

Jan Baldani rođeni je Dubrovčanin i radni je vijek proveo kao profesor na zagrebačkom Elektrotehničkom fakultetu. Bio je naočit gospar za kojim su se okretale djevojke, ali mladić južnjačkoga temperamenta svoju je ljubav darovao mladoj Varaždinki anđeoskog glasa - Ruži Pospiš, koja je od 1965. vrtoglavo gradila svjetsku opernu karijeru pjevajući na najvećim svjetskim pozornicama, od milanske Scale, londonskog Covent Gardena do njujorškog Metropolitana.

zagreb,081206
jan baldani
foto:ranko suvar
-ned-
Ranko Suvar / Hanza Media
Jan Baldani

Bdio je nad njezinom karijerom, pazeći da broj predstava i koncerata tijekom sezone ne prođe brojku 50.

- Brinem da ne pjeva previše. Podržavam je da ne ide u tzv. "gehobene Provinz", gdje se možda mogu ostvariti golemi honorari, ali takav život slama živce, a gubi se i vlastito dostojanstvo. K tome, Ruža svakom nastupu pristupa pošteno- kazao je svojedobno podržavajući suprugu u odluci da ljeti ne prihvaća angažmane i da tople srpanjske i kolovoške dane zajedno provode u svojoj vili u Lozici kraj Dubrovnika, gdje bi zajedno radili u vrtu, uzgajali rajčicu, blitvu, limune… I uvijek je pazio da je u Lozici iznenadi za rođendan u srpnju. Znao je da to ne smije biti njemu omiljen kozlić na ražnju, jer njegova slavna supruga ne voli miris janjetine i kozletine.

Željko Slunjski

- Cuco (nadimak gospodina Baldanija) mnogo mi je pomogao. Uz svoj stalni posao na fakultetu brinuo se o djeci, pomagao mi stalno u poslovima, pripremama za putovanja, brinuo se o kući. Mislim da nikad ne bih mogla živjeti u braku s glazbenikom, jer bismo stalno razgovarali o glazbi – kazala je Ruža Pospiš o svojem pokojnom suprugu, koji je bio i počasni konzul Republike Čile u Hrvatskoj. U poslovnoj karijeri proslavio se kao tehnički direktor i jedan od autora Svjetske izložbe u Montrealu 1967. godine.

Zagreb, 030712.
Kuca Ruze Pospis Baldani, Gornje Prekrizje 12.
Operna diva Ruza Pospis Baldani pozira u svom domu za razgovor sa Dobroslavom Silobrcicem.
Na slici: Ruza Pospis Baldani ispred portreta kojeg je na poklon dobila od pokojnog Franje Tudjmana.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Linker
22. travanj 2024 21:17