Getty Images
KRAJ JEDNE ERE

Nakon više od 50 godina raskinuta suradnja: Plácido Domingo zbog teških optužbi ostao bez jednog od najvažnijih angažmana

Čak dvadeset žena optužilo je slavnog tenora za seksualno napastovanje ili za neprimjereno ponašanje, a to je bilo i više nego dovoljno da ga najpoznatija njujorška operna kuća izbaci iz svog repertoara.

Plácido Domingo, španjolski je operni tenor i jedan od najproduktivniji glazbenika svoga doba, ali "mračne" optužbe da je seksualni predator koji se krajnje neprimjereno ponašao prema kolegicama su ga stajale posla i angažmana u Metropolitan Operi. Oni su mu otkazali suradnju koja je trajala dugih pet desetljeća, a dogovor je postignut sporazumno.

Po optužbama koje ga terete Plácido Domingo (78) je profesionalno kažnjavao žene, uskraćujući im uloge u operama i sličnim angažmanima ako su odbile spolni odnos s njim.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 28: Placido Domingo attends the Royal Gala Dinner in honour of Chinese president Xi Jinping  and wife Peng Liyuan at the Royal Palace on November 28, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Carlos Alvarez/Getty Images)
Getty Images

Domingo (78) je trebao imati glavnu ulogu u Verdijevom Macbethu, a angažaman mu je trebao krenuti ovoga tjedna. Pjevač koji je sve navode do sada demantirao, dao je izjavu u utorak da je njegova 51-godišnja suradnja s opernom kućom gotova.

Dvadeset žena je optužila španjolskog pjevača za napastovanje, neprimjereno seksualno ponašanje i iskorištavanje pozicije kako bi im naštetio u profesionalnom smislu nakon što su odbile njegovo udvaranje. Njihove tvrdnje objavila je agencija Associated Press.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 26:  Placido Domingo attends the Met Opera 2016-2017 Season Opening Performance of
Getty Images

"Operna kuća Metropolitan i Plácido Domingo su dogovorili da njegova ostavka odmah stupa na snagu. Operna kuća neće imati dodatnih komentara na tu temu", stoji u službenom priopćenju, a u predstavi će ga zamijeniti srpski operni pjevač Željko Lučić.

Generalni menadžer operne kuće Peter Gelb tu je vijest zaposlenicima objavio na generalnoj probi u subotu, a čekao je i rezultate istrage. Opera Macbeth po rasporedu igra 28. rujna i 1. listopada, te ima četiri dodatna termina u studenom.

Linker
25. travanj 2024 07:30