/ Hanza Media

Napustio nas je legendarni Dudek iz Gruntovčana: 'Neutješni smo'

Legendarni hrvatski glumac, najpoznatiji kao Andrija Katalenić, odnosno Dudek iz serije Gruntovčani, preminuo je u u svojem domu u 88. godini života.

Glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini života, javlja Podravski.hr. Javnosti je najpoznatiji kao legendarni Dudek, odnosno Andrija Katalenić iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća.

"Zatečeni smo njegovom smrću, iako je dosta dugo bolovao. Već dulje vrijeme imao je problema sa srcem. Kulminiralo je noćas, umro je u svome domu. Neutješni smo svi. Mogu vam samo reći da je otišao na miran način", rekao nam je njegov sin Fran Sagner-Bajgot.

Zagreb, 210411.
Podravski glumac Martin Sagner, vecini poznat po ulozi Dudeka u kultnoj seriji Gruntovcani, u svom domu u Stenjevcu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / Hanza Media

Razgovori Dudeka i njegove Regice i danas su omiljeni među generacijama, a osim što je bio svima dobro poznati Dudek, glumio je u još desetak televizijskih serija i dugometražnih filmova. Posljednji put je igrao u filmu "Duga mračna noć", Antuna Vrdoljaka.

zagreb,170802
martin sagner - dudek zabavlja
posjetitelje maksimira
foto:ranko suvar
-zag-
Ranko Šuvar / Hanza Media

I ne sluteći da će mu Dudek postati uloga života, Martin Sagner tada se zamijenio s kolegom Eugenom Franjkovićem, koji je na kraju glumio krčmara Martina Škvorca. Još u “Mejašima”, koji su 1970. bili prethodnica “Gruntovčana”, Franjković je bio predviđen za Dudeka, a Sagner za veću ulogu - birtaša. "A ja sam želio što manju ulogu kako bih mogao nastaviti sa snimanjem koprodukcija. Jahao sam tada konje po Dalmaciji i Zagori, igrao kauboje i Indijance u njemačkim filmovima, među ostalim i u “Winnetou”, i bilo mi je žao sve to ostaviti. Obožavao sam konje, a jahati sam naučio, sa i bez sedla, još kao dječak u Novigradu Podravskom. Na konja kojeg sam dobro poznavao nije mi bio problem stati i u trku. Stoga ne čudi da sam pomalo zazirao od Dudeka, koji je s vremenom postao glavna uloga, a i sumnjao sam da takav lik može uspjeti. Jer Dudek je po prirodi suzdržan, ne voli se isticati niti suprotstavljati, ne uklapa se u svoju sredinu. Rekao sam autorima da ne vjerujem da bi Draš Katalenić Dudek mogao biti nosilac radnje, a scenarist Mladen Kerstner i redatelj Krešo Golik odgovorili su mi da je to njihova, a ne moja briga. I tak’ sam se primil’ Drašeka Katalenića i odabrao “Gruntovčane”, a ostavio kauboje i Indijance", rekao je Martin Sagner 2011. godine u intervjuu za Gloriju.

Linker
05. travanj 2024 20:46