Ranko Šuvar / Hanza Media
tužne vijesti

Odlazak velikana: Preminuo je naš dvostruki oskarovac Branko Lustig

Hrvatski istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u Zagrebu, u 88. godini života.

Jutros je u Zagrebu preminuo naš poznati producent Branko Lustig (87). Rođen u Osijeku 1932. godine, Lustig je zbog svog židovskog podrijetla bio zatočenik koncentracijskim logorima širom Europe, a njegovo iskustvo iz logora ispričano je i u filmu "Schindlerova lista". Većina članova njegove obitelji nestali su u koncentracijskim logorima širom Europe, kao i njegova baka koja je ubijena u plinskoj komori i otac koji je ubijen u Čakovcu.

Preživio je strahote u logoru, a 1955. godine diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te započeo svoju karijeru u Jadran filmu. Prošle godine Lustig je primio nagradu Počasni građanin Grada Zagreba, dobitnik je nagrade Srce Sarajeva te je i dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade Oscar koju je primio 1994. godine za film "Schindlerova lista" te 2001. godine za "Gladijatora". Za iste filmove dobio je i nagradu Zlatni globus, a 2014. godine uvršten je među 50 najboljih filmskih redatelja na svijetu. Surađivao je s poznatim redateljima poput Stevena Spielberga i Ridleyja Scotta, a uz navedene filmove za koje je primio nagrade, radio je i na uspješnicama poput "Pad crnog jastreba", "Hannibala", "Kraljevstva nebeskoga", "Američkog gangstera" i drugima.

Zagreb, 180912.
Branko Lustig, hrvatski producent zidovskog podrijetla snimljen u svom stanu u Bogovicevoj ulici. Lustig je prezivio 2. svjetski rat i logore Auschwitz i Bergen-Belsen, a prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagradjen s dvije filmske nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Branko Lustig

Neko vrijeme živio je u Hollywoodu i sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, a sa suprugom Mirjanom s kojom se vjenčao 1970. godine odlučio se prije šest godina vratiti u Zagreb, gdje je i preminuo.

Zagreb, 180512.
Hotel Dubrovnik, Gajeva ulica.
Hrvatski producent i glumac zidovskog podrijetla Branko Lustig.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media

Linker
20. travanj 2024 08:08