Goran Mehkek CROPIX
Posljednje zbogom

Otišla je i Veronika Durbešić: Velik je to gubitak za hrvatsku kazališnu scenu

Svoju glumačku karijeru provela je u kazalištu 'Komedija', gdje je glumila Regicu iz 'Gruntovčana', a primila je i Nagradu hrvatskog glumišta za umjetničko djelovanje. Veliki je ovo gubitak za kazališnu scenu i hrvatsku baštinu.

Prekinula se životna nit Veronike Durbešić (75), osebujne glumice naglašene osobnosti, koja je svoj glumački vijek od 1974. godine provela na pozornici kazališta "Komedija" na kojoj se afirmirala brojnim glumačko-pjevačkim ulogama u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama.

Preminula je u subotu navečer, od srčanoga udara, u casinu hotela Westin, kamo je voljela zalaziti. Otkako je 2001. godine ostala bez supruga Toma Durbešića, uglednog književnika, redatelja i profesora na Akademiji dramskih umjetnosti, Veronikin život bio je osebujan.


Tajno je išla na prijemni na Akademiju

Premda je rođena u Zagrebu, zbog očeva narušena zdravlja obitelj se preselila u Split na čijoj se kazališnoj pozornici 1956. godine prošetala sa stručkom cvijeća u Marinkovićevoj "Gloriji". Otac Šime bio je kazališni glazbenik pa je po njegovoj želji Veronika prvo diplomirala engleski i ruski jezik, a i tajno je položila prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

U niski njezinih uloga u "Komediji", stariji kazališni gledatelji sjećaju se njezine Regice iz uprizorenih "Gruntovčana", koji su ponovno aktualni. Glumački je bila vezana i za Dubrovačke ljetne igre. Tijekom Domovinskog rata hrabro se brodom Libertas uputila na neizvjesno putovanje u razarani grad.

U Durbešićevoj režiji igrala je u monodrami Happy New Year, koju je 1981. izvela i u Parizu, gdje su joj pljeskale istinske dive, Jeanne Moreau i Simone de Beauvoir.


Višestruko nagrađivana glumica

Godine 2016. primila je i Nagradu hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Uz glumački posao bila je i redovita suradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, a uz brojne nagrade odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Dobitnica je i godišnje nagrade "Vladimir Nazor" 1986. godine, za ulogu Magde u musicalu "Car Franjo Josip u Zagrebu".

Linker
17. travanj 2024 15:19