LILO / Sipa Press / Profimedia
OBJAVLJENE NOMINACIJE

Velika borba za Oscare: Najviše nominacija za Jokera i 'Once Upon a Time In Hollywood', među favoritima Scorsese i korejski 'Parazit'

Objavljene su nominacije za veliku dodjelu nagrada Oscar, koja će se održati 9. veljače u Los Angelesu, a među glavnim favoritima su 'Joker' s 11 te 'Once Upon a Time... In Hollywood', 'The Irishman' i '1917' s po 10 nominacija.

U najvažnijoj kategoriji, onoj za najbolji film, natječu se "Joker", "Once Upon a Time... In Hollywood", Scorseseov "The Irishman", "Ford vs. Ferrari", "Jojo Rabbit", "Little Women", "Marriage Story" i južnokorejski "Parazit".

Kandidati za najbolje redatelje su Martin Scorsese, Todd Phillips za "Jokera", Sam Mendes za "1917", Quentin Tarantino i Južnokorejac Bong Joon Ho za "Parazit".

Što se tiče glumačkih ostvarenja, u ženskoj kategoriji glavnih glumica natječu se Cynthia Erivo, Scarlett Johansson, Charlize Theron i Renee Zellweger, a u muškoj su favorit Joaquin Phoenix, Antonio Banderas za ulogu u Almodóvarovom "Tuga i slava", Leonardo DiCaprio, Adam Driver i Jonathan Pryce.

Za sporedne glumce nominirani su Tom Hanks ("A Beautiful Day in the Neighborhood"), Anthony Hopkins ("The Two Popes"), Al Pacino i Joe Pesci za "The Irishmana" te Brad Pitt, kojemu je to tek treća nominacija u karijeri.

Kao najbolje sporedne glumice nominirane su favoritkinja Laura Dern za "Marriage Story", Kathy Bates za "Richarda Jewella", Florence Pugh za "Little Women", Margot Robbie za "Bombshell" te ponovno Scarlett Johansson za "Jojo Rabbit".

U većim i važnijim kategorijama, za originalni scenarij nominirani su Rian Johnson za "Knives Out", Noah Baumbach za "Marriage Story", Sam Mendes i Krysty Wilson-Cairns za "1917", Tarantino za "Once Upon a Time... In Hollywood" te Bong Joon Ho i Han Jin Won za "Parazita".

Najbolji adaptirani scenariji su onaj Grete Gerwig za "Little Women", Anthonyja McCartena za "The Two Popes", Todda Phillipsa i Scotta Silvera za "Jokera", Taike Waititija za "Jojo Rabbit" te Stevena Zailliana za "The Irishmana".

Svečana dodjela 9. veljače održat će se ponovno bez voditelja, kao što je bilo prošle godine. Tad je i gledanost bila najniža, zbog čega su je sad pomaknuli na početak veljače te se planira veliki spektakl.

Linker
23. travanj 2024 22:47