Zoološki vrt grada Zagreba
Veselo društvo

Zagrebački ZOO prepun je preslatkih beba: Morski lavić već uživa uz bazen, a merkati rade nepodopštine

Jedan od zoološih vrtova u kojem svake godine na svijet dođe hrpa mladunaca svakako je Zoološki vrt u Zagrebu. Od beba kornjača, preko zebra do morskih lavova... Svaka od njih na svoj način uveseljava svoju obitelj, ali i zaposlenike Vrta tijekom ovih vrućih ljetnih dana, a neki od mladunaca već su pravi mali 'banditi'.

Svi u redakciji Glorije.hr veliki smo obožavatelji životinja i one nam uvijek izmame osmijeh na lice, koliko god nam dan loše počeo. Zato nas je jako razveselila vijest kako je u Zoološki vrt grada Zagreba postao bogatiji za još jednog člana.

Zoološki vrt u Maksimiru svake se godine može pohvaliti brojnim mladuncima raznih životinja, a najmlađi stanovnik Vrta ovoga je puta kalifornijski morski lavić koji je na svijet došao u nedjelju 28. lipnja 2020.

Zoološki vrt grada Zagreba
Mladunče morskog lava došlo je na svijet u nedjelju 28. lipnja 2020.

Mali slatkiš, dug 80 centimetara i težak oko sedam kilograma, sedmi je potomak mame Edith i tate Zaggyja koji od 2007. uspješno proširuju obitelj.

Prvorođenac je Simba, a tu su i Kan, Abi, Pepe, Luce te mladunci rođeni prošle i ove godine. Još uvijek im se ne zna spol pa će ove zaigrane bebe na ime ipak pričekati.

Najmlađi morski lavić vrijeme najviše voli provoditi uz majku u zatvorenom dijelu nastambe, ali ni boravak uz bazen mu nije mrzak. Plivati se još ne usudi jer je premalen, no mlijeko morskih lavova izrazito je bogato mliječnim mastima pa mladunci brzo rastu i napreduju te već naveliko plivaju i rone s navršenih dva mjeseca.

Zoološki vrt grada Zagreba
Najviše voli provoditi vrijeme uz mamu.

Njegova majka Edith donijela ga je na svijet nakon trudnoće od dugih 11 mjeseci, a zaposlenici Zoološkog vrta, koji su Edith stalno "imali na oku", odahnuli su s olakšanjem kada je mladunče počelo sisati. Kad malo poraste, moći će se igrati s roditeljima, sestrom Luce i prošlogodišnjim mladuncem. Stariju braću, nažalost, neće moći upoznati jer su otišli svojim putem - od Sjeverne Makedonije do Španjolske.

Prugasta obitelj

Osim morskog lavića, u posljednjih nekoliko mjeseci u Vrt je stigla i zebrica Iskra kojoj su ime nadjenuli zagrebački vatrogasci. Riječ je o Grantovoj nizinskoj zebri koja će uskoro navršiti četiri mjeseca t je vrlo živahna i zaigrana. Najviše voli trčkarati po travi, sisati majčino mlijeko i pasti travu.

Zoološki vrt grada Zagreba
Zebrica Iskra po cijele dane veselo trčkara nastambom.

Njezinu obitelj čine majka Sabina, tata Gustav i sestra Cheeza, rođena prije dvije godine u Zagrebu kao prvo mladunče prugastog para.

Majka i otac imaju već dosta godina na svojim leđima; Sabina ima osam godina i stigla je u Zagreb iz Nizozemske, dok Gustav ima čak 23 i rodio se u Češkoj.

Iako Iskra sada ima smeđe pruge, one će s godinama postati crne. Fascinantno je da raspored i izgled pruga kod svake zebre je jedinstven, baš kao i otisak prsta kod čovjeka.

Jedna od najveselijih nastambi

Ako se zaustavite pored nastambe merkata, primijetit ćete da je unutra vrlo veselo i da se uvijek nešto događa. Najveću "strku i zbrku" prave mladunci, njih pet, od kojih su dva na svijet došla u veljači, a tri u svibnju.

Zoološki vrt grada Zagreba
Merkati su prave male "bande" koje su uvijek na oprezu i štite jedni druge od predatora.

Iako merkati djeluju plaho i plašljivo, oni su zapravo vrlo pametne i snalažljive životinje. Žive u većim skupinama koje se šaljivo nazivaju "bandama" jer zajedničkim snagama čuvaju svoj teritorij i brane se od predatora.

Kako u prirodi, tako i u nastambi Vrta trče koliko ih noge nose, skrivaju se i proviruju iz tunelića, međusobno love i penju.

Kod njih igra nikada ne prestaje, baš kao ni "straža". Da, merkati uvijek moraju imati situaciju pod kontrolom, a "stražari" zaduženi za uočavanje opasnosti uspravno stoje na dvije noge i prate što se događa oko njih.

Simpatični glodavci

U obitelj mara, velikih glodavaca koje obično žive u pampama središnje i južne Argentine, došlo je čak četvero mladunaca, sve od različitih majki. Tri mare stigle su u ožujku, a jedna prije mjesec dana.

Najmanja se stalno drži uz majku, čijim se mlijekom hrani jednom do dva put dnevno prva dva do tri mjeseca.

Zoološki vrt grada Zagreba
U obitelj mara - velikih glodavaca, došlo je čak četvero mladunaca.

Iako vole život u paru i stvaraju monogamne veze za čitav život, mladunci s jedanaest mjeseci napuštaju majčinu nastambu kako bi sami istražili svijet oko sebe.

Samozatajni gmazovi

I kornjačice su se pohvalile sretnom viješću - u njihovu obitelj ove je godine stiglo mladunče velike azijske kornjače. No, u inkubaciji je još nekoliko jaja pa uskoro možemo očekivati hrpu simpatičnih gmazova koji obično nastanjuju močvarna područja jugoistočne Azije.

Zoološki vrt grada Zagreba
Mladunac velike azijske kornjače vrijeme voli provoditi na komadu drveta.

Kako su ove kornjače ugrožene ilegalnim lovom, one u Zoološkom Vrtu grada Zagreba uključene su u europski uzgojni program te se nadamo da će, kao i sve ostale životinje u Vrtu, imati dug, sretan život!

Čitajte i:

Pozvali sve da nađu ljubav na prvu: 'Brzo mogu osvojiti srce, samo im trebamo dati priliku'

Multifunkcionalni su, a koriste i ljudima! Namještaj za kućne ljubimce - i to s domaćim potpisom

Koji bi se pas savršeno uklopio u vaš životni ritam? Ovih nekoliko pitanja dat će vam odgovor

Usred krize izgubili ste ljubimca ili ga želite udomiti? Od sada sve možete napraviti na jednom mjestu

Linker
24. travanj 2024 13:09