U filmu ‘Čudo’ s Owenom Wilsonom, Jacobom Tremblayem i Julijom Roberts
IZABELA VIDOVIĆ

16 joj je godina tek: Američka Hrvatica uz bok Juliji Roberts

Talentirana tinejdžerica, koja je nakon dvadesetak uloga u američkim TV serijama i filmovima dobila priliku glumiti uz Juliju Roberts u filmu 'Čudo', otkriva kako je uz burek, sarmu i Bijelo dugme ostala vezana uz rodni kraj svojih roditelja

Talentirana tinejdžerica, koja je nakon dvadesetak uloga u američkim TV serijama i filmovima dobila priliku glumiti uz Juliju Roberts u filmu 'Čudo', otkriva kako je uz burek, sarmu i Bijelo dugme ostala vezana uz rodni kraj svojih roditelja

Glumiti u holivudskim hitovima, koračati po crvenom tepihu, dijeliti autograme obožavateljima... zvuči kao maštarija koja se rijetko kome ostvari, no sve to stvarni je život 16-godišnje Izabele Vidović. Američka Hrvatica podrijetlom iz Busovače u Bosni, rođena u Chicagu i odrasla u Los Angelesu, dosad je odigrala više od dvadeset uloga, a u filmu "Čudo", koji u hrvatska kina dolazi 23. studenog, glumi uz holivudsku zvijezdu Juliju Roberts.

From L to R: Owen Wilson as
U filmu ‘Čudo’ s Owenom Wilsonom, Jacobom Tremblayem i Julijom Roberts

- Mnogo sam od nje naučila samo gledajući je pred kamerama - govori Izabela, koja u filmu igra njezinu kćer. No, družile su se i izvan seta: Julia Roberts je Izabelu i njezinu obitelj ugostila u svojem domu te joj udijelila i nekoliko glumačkih savjeta.

- Rekla mi je kako je važno da se glumac dobro zabavlja. Naravno, treba se odlično pripremiti i ozbiljno shvatiti posao, ali i biti svjestan da je sve to jedna velika igra - priča Izabela Vidović uoči premijere filma "Čudo", snimljenog prema istoimenom bestselleru američke spisateljice Raquel J. Palacio. To je priča o 10-godišnjem dječaku Auggieju (Jacob Tremblay), koji zbog genske bolesti ima deformirano lice te teško stvara prijateljstva, a Izabela glumi njegovu stariju sestru.

RAMONA ROSALES /

- Morala sam proći šest krugova audicije, no to mi je na kraju jako pomoglo. Za svaki krug sam se temeljito pripremala i kada su mi napokon rekli da sam dobila ulogu, već sam potpuno razumjela lik - kaže Izabela, koja je sretnu vijest saznala gledajući holivudski blockbuster "Dan nezavisnosti 2". U kinu je bila s ocem Marijem, inženjerom strojarstva, i majkom Elizabetom, kojoj je u jednom trenutku zavibrirao mobitel. Vidjevši da je zove Izabelin agent, mama je izašla iz dvorane i odgovorila na poziv.

Izabela, otac Mario i majka Elizabeta Vidović

- Izabela je jedva dočekala kraj filma - prisjeća se Elizabeta, producentica, redateljica i glumica, koja je na kćer prenijela ljubav prema glumi i filmu.Rođena u njemačkom gradu Kasselu, gdje su joj u to vrijeme radili roditelji Marko i Ankica Bašić, Elizabeta je odrasla u Busovači, a početkom devedesetih se preselila teti u Chicago, gdje je nastavila slijediti svoj glumački san. Redovito je posjećivala roditelje u domovini, a jedan od tih posjeta donio joj je ljubav - na božićnoj zabavi 1998. započela je vezu s osnovnoškolskim prijateljem Marijem Vidovićem. Ubrzo su se vjenčali, on se preselio k njoj u Chicago gdje je rođena Izabela, a njena desetogodišnja sestra Katarina svijet je ugledala u Los Angelesu. Onamo su se preselili kad je Mario 2002. dobio ponudu za posao, a i Elizabeta je htjela biti u centru filmske industrije. Uz glumu počela je pisati scenarije i snimati filmove, a malena Izabela kao spužva je upijala sve što mama radi.

S mamom i sestrom Katarinom na ljetovanju u Trogiru

- Mama je moj mentor i uzor. Uvijek je uz mene na setu i od nje sam najviše naučila - govori Izabela Vidović, koja radi i u producentskoj kući Almost Normal Productions, što ju je njezina majka osnovala 2010. s kolegicom Kathryn Michelle. Još kao 13-godišnjakinja napisala je scenarij za kratkometražni film "Because These Kids Are...” o vršnjačkom nasilju, u kojem je imala i glavnu ulogu. Izabela je prvog agenta dobila sa sedam godina, a uz manje uloge u TV serijalima "Kosti" i "Zločinački umovi" te veće u sitcomu "Sve o jednom dječaku" i dramskom serijalu "The Fosters", posebno se ističe rola u akcijskom filmu "Neprijatelj pred vratima" u kojem je glumila s Jasonom Stathamom, Jamesom Francom i Winonom Ryder.

LAS VEGAS, NV - NOVEMBER 20:  Jason Statham, Chuck Zito, Kate Bosworth, Izabela Vidovic, James Franco and Winona Ryder attend the
WireImage
Na premijeri filma ‘Neprijatelj pred vratima’ s holivudskim zvijezdama Jasonom Stathamom, Chuckom Zitom, Kate Bosworth, Jamesom Francom i Winonom Ryder

- Jason je bio jako zabavan, pomogao mi je u svim akcijskim scenama. No, posebno mi je drago bilo družiti se s Winonom, čije sam filmove voljela kao klinka - prisjetila se Izabela. Njezina je omiljena glumica, pak, Kate Winslet, koju voli otkako je prvi put pogledala "Titanic". Kako joj je glumačka karijera na prvom mjestu - ove je godine glumila u dva filma i dva TV serijala - Izabela se već nekoliko godina školuje kod kuće. Nastavu prati preko interneta, gotovo svakodnevno se čuje s profesorima, a u pripremanju ispita joj pomaže otac.

- Često snimam i putujem pa ne mogu pohađati nastavu, uklopiti se u razredni ritam... Ovako sama odredim kako ću rasporediti posao: kada ću pripremati ulogu, a kada učiti za ispit. Jer bez obzira na sve, gradivo moram naučiti - govori glumica kojoj je velika strast i pjevanje. Zna svirati gitaru i klavir pa u budućnosti ne bi imala ništa protiv glazbene karijere.

Izabela Vidovic, Tyler Ross, Maiara Walsh, Kirk Ward 
in Zombieland (TV 2013) 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 158429131, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills
U TV filmu ‘Zombieland’ 2013.: Izabela, Tyler Ross, Maiara Walsh i Kirk Ward

Njeni roditelji veoma se trude da Izabela i njena sestra ne zaborave svoje korijene. Svake druge godine dolaze u Busovaču, gdje još žive Marijevi roditelji Rajka i Drago Vidović te Elizabetina majka Anica Bašić. Izabela je uz mamu zavoljela Bijelo dugme, posebno pjesmu "Ružica si bila", a uživa i u kulinarskim specijalitetima iz staroga kraja.

- Sarmu bih mogla jesti gotovo svaki dan, baš kao i ćevape. Dobro kuham. Mama me naučila praviti burek i razne druge pite - govori Izabela, koju Amerikanci najčešće pri prvom susretu pitaju zašto se njezino ime ne piše Isabella, kao što je uobičajeno u SAD-u.

- Većina ljudi pomisli da su roditelji htjeli da se istaknem pa su mi dali neobičnu verziju imena, što naravno nije istina. To je, naprosto, hrvatska verzija internacionalnog imena i ja je volim - govori mlada glumica, koja je unatoč holivudskom glamuru kojim je okružena - ostala skromna. Hollywood zna biti opasno mjesto za mlade djevojke, čega su njezini roditelji savršeno svjesni pa su uvijek uz nju na setu i poslovnim sastancima, a ne dopuštaju joj ni da ide na holivudske zabave za koje dobiva pozivnice od 12. godine.

- Kćer odgajam kako je i mene moja majka učila, uvijek imajući na umu da je skromnost najljepša haljina koju djevojka može imati - kaže Elizabeta Vidović, a i Izabela je svjesna raznih opasnosti - pogotovo otkako je najpoznatija holivudska tajna, o seksualnim predatorima, postala javna.

- Drago mi je da se o tome sve više priča jer se problemi mogu riješiti samo ako stalno upućujemo na njih. No, ja se uz svoje roditelje uvijek osjećam zaštićena - ozbiljno govori Izabela Vidović, koja ipak više voli razmišljati o ljepšoj strani Hollywooda - crvenom tepihu na kojem ravnopravno hoda sa zvijezdama poput Julije Roberts, Winone Ryder, Owena Wilsona...

ABOUT A BOY --
NBCU Photo Bank via Getty Images
Hrvatska publika mogla ju je vidjeti u TV serijalu ‘Sve o jednom dječaku’ u kojem je glumila s Benjaminom Stockhamom

Linker
26. travanj 2024 12:07