Maja Jokić
KRALJICA IZ ORAŠARA

Ana Vučak Veljača: 'Prva bračna godina donijela nam je razdvojenost'

Iako u jednoj od najljepših božićnih priča igra negativku, glumica Ana Vučak Veljača s osvetoljubivom kraljicom nema zajedničkih točaka. Osvetu smatra trošenjem vremena uludo, a jedino što si želi nakon turbulentne godine je više vremena sa suprugom Ivanom, a nakon što se nauživaju sami - počet će razmišljati o prinovi

Samo dan nakon što je proslavila 32. rođendan, za koji si je zaželjela samo zdravlje i ljubav, glumica Ana Vučak Veljača premijerno je odigrala ulogu u predstavi 'Orašar', temeljenoj na umjetničkoj bajci "Orašar i mišji kralj" Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmana - jednoj od najpopularnijih božićnih priča. Bajka je to koju je, uz mnoge druge, obožavala kao djevojčica i stoga joj je ova uloga posebno prirasla srcu.

Zagreb, 301118.
Kazaliste Tresnja, Moscenicka 1.
Domjenak nakon premijerne izvedbe umjetnicke bajke Orasar.
Na fotografiji: Ana Vucak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media

- I u životu vjerujem u lijepe priče i sretne završetke - govori nam Zagrepčanka kojoj je 2018. bila osobito lijepa i plodonosna godina. A sve o novoj predstavi, svoje tri diplome, vjenčanju sa scenografom Ivanom Veljačom (34) u veljači ove godine, ali i prvim bračnim mjesecima koje su proveli odvojeno ispričala nam je u intervjuu.

Po čemu je predstava "Orašar" drugačija od drugih predstava?

- Svaka predstava ima svoje posebnosti, a ova se izdvaja po tome što uvlači gledatelja u čaroban svijet, a pritom se drži originalne Hoffmanove priče o Orašaru. To je jedna od najpoznatijih božićnih priča u svijetu pa sam sretna da je ove godine, uz prekrasan balet, publika može vidjeti i u dramskoj formi.

Damir Kalogjera

Damil Kalogjera

Našla si se u ulozi kraljice koja nakon tragedije kreće u osvetnički pohod. Kako si se snašla u toj ulozi?

- Uloga kraljice miševa jako je zanimljiva za interpretaciju jer mi nije bliska pa je bio pravi izazov kreirati je. Iako je ona glavna negativka komada, u suštini je ipak dobra, ali radi vlastite povrijeđenosti i osvete krene u lošem smjeru. Meni je bilo jako zanimljivo i izazovno, a kako sam se snašla, procijenit će publika.

Damil Kalogjera

Jesi li ti privatno osvetoljubiva ili opraštaš lako?

- Ne vjerujem u osvetu, vjerujem u ljubav. Mislim da je zamka osvećivati se nekome tko te povrijedi. Naravno, znam se naljutiti i maknuti od ljudi koji nemaju dobre namjere, ali istovremeno pokušavam ne nositi mržnju u sebi.

Imala si nekoliko televizijskih uloga, s kojom si se najviše povezala?

U svakoj ulozi pronađeš neku poveznicu sa sobom ili nekim iskustvom. Od televizijskih uloga jedna od najdražih mi je bila Goga u seriji "Kud puklo da puklo". Ona je zbog ljubavi radila nepromišljene stvari, ali je svejedno zavoliš jer sve proizlazi iz jedne velike ljubavi. Na moje adolescentske dane me podsjećala Karla iz serije "Prava žena" jer je bila buntovna i odrješita, dok mi je karakterno bila najbliža uloga Lane u filmu "Iza sna".

Završila si studij psihologije i novinarstva, a tek kasnije glumu. Jesu li ti te dvije diplome pomogle u glumačkoj karijeri?

-Donijele su mi puno toga na svim razinama pa tako i na glumačkom planu. U glumi se susrećeš s raznim ulogama pri čemu je razumijevanje ključno kako bi mogao čim bolje iznijeti ulogu koju igraš. Studij psihologije mi je s te strane puno dao. S druge strane, novinarstvo me uvijek zanimalo jer je dinamično i kreativno. Kao voditeljica sam se jako dobro osjećala i mislim da bih se tako osjećala i danas. Ipak, fokus stavljam na glumu, a u zadnje vrijeme sam počela i pisati. U tom, za mene novom obliku kreativnog izražavanja, do izražaja dolaze sva tri fakulteta.

Maja Jokić

Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala si prije tri godine. Jesi li postigla sve što si planirala?

Provela sam dvadesete studirajući i stvarno sam uživala u tom periodu, ali nikada nisam imala točno zacrtane planove. Zadovoljna sam s razvojem karijere jer sam vrlo brzo ušla u angažman Gradskog kazališta Trešnja gdje se kvalitetno radi i puno igramo, što smatram važnim za stjecanje iskustva i glumačkog kontinuiteta. Radim predstave i izvan kazališta, snimam i pišem. Ako si aktivan i razvijaš se, tada sve dolazi u svoje vrijeme, bez puno planiranja. Uz kazalište, jako volim film pa se nadam dobrim ulogama i na tom planu, a voljela bih se i posvetiti pisanju i razvijanju svojih projekata. Trenutačno radim na jednom nezavisnom autorskom kazališnom projektu u suradnji s HNK, čiju premijeru planiramo u 2019., a uz to je u pretprodukciji moj prvi kratki film koji će režirati Daniel Kušan, oko čega sam jako uzbuđena.

Ova godina bila je iznimno zanimljiva privatno i poslovno: u veljači si se udala za Veljaču, a krajem godine stigla je i nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta. Je li ti ovo bila najbolja godina dosad?

- Ovo je bila godina za pamćenje, definitivno. Počela je s čarobnim vjenčanjem, ali donijela je i mnogo izazova kao što je privremeni život u drugoj zemlji. Bilo je tu lijepih poslovnih projekata, spontanih putovanja i novih prijateljstava, a spomenuta nominacija ju je lijepo zaokružila jer je to lijepa potvrda rada.

Privatni album

Prva bračna godina donijela vam je razdvojenost. Kako ste to podnijeli?

- Ivan je radio Latviji od početka ljeta na velikoj europskoj seriji "Heirs of the night". Bio je to dug i intenzivan period, ali projekt upravo završava i uskoro se vraćamo zajedničkom ritmu života i to baš prije blagdana pa se tome posebno veselimo. Nije bilo lako, ali smo uspijevali provoditi vrijeme zajedno i kad god smo mogli letjeli smo jedan drugom. Preko ljeta sam privremeno živjela u Latviji i bilo je zanimljivo živjeti u potpuno promijenjenom kontekstu. Iako je to snalaženje u vremenu i prostoru zahtijevalo kreativnost, ono na kraju često ispadne jako zanimljivo i romantično.

Maja Jokić

Nedavno ste zajedno bili u Parizu. Kako vam se svidio grad ljubavi?

- U Parizu smo se našli doslovno na tri dana jer je to bila najbrža i najjednostavnija varijanta da se ulovimo. Obožavam Pariz, francusku kulturu, kuhinju i modu... Pariz i Francuskinje su stvarno inspirativni i meni bliski.

Ovo će vam biti prvi Božić kao bračnom paru. Koliko vam se život u braku promijenio?

- Mi smo živjeli zajedno i prije braka tako da s tehničke strane nije bilo promjene, ali moram reći da uživamo u našoj maloj zajednici. Kada smo ulazili u brak, shvaćali smo to kao nešto lijepo, duboko i značajno i tako ga i dalje doživljavamo. Maštamo svašta, postoje razne ideje, ali prepuštamo se životu i vidjet ćemo gdje će nas odvesti.

Maja Jokić

I sa svojom šogoricom, spisateljicom i producenticom Jelenom Veljačom ste u odličnim odnosima. Jeste li kliknule na prvu, dijelite li si savjete?

- Jelena je zanimljiva i pametna i imamo puno životnih tema o kojima razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja. Super se slažemo, savjetujemo se i kritiziramo, ali najmanje se bavimo glumačkim pitanjima. Iako smo iste profesije, trenutačno smo u različitim poslovima i okruženjima, pa kad se vidimo prebacimo se na druge aktualne teme, ali se uvijek podržavamo u onome što radimo.

Malena Lena sigurno ima posebno mjesto u vašem životu. Razmišljate li i vi o prinovi?

-Lena je malo preslatko sunce koje nas sve uveseljava svojom pojavom. Obožavam provoditi vrijeme s njom. Djeca su generalno mala bića koja donose iskrenost i sreću, a pošto je Lena naša, zauzima posebno mjesto u našim srcima. Razmišljamo o prinovi jednog dana, i više njih, ali trenutno smo radi turbulentne godine iza nas stvarno željni jedno drugog pa se želimo malo posvetiti nama i nauživati se međusobno sami nas dvoje. Nakon toga ćemo konkretnije razmišljati o bebici.

Zagreb, 270418.
Kazaliste Tresnja, Moscenicka ulica.
Party nakon nove predstave Tajna dvorca strave.
Na fotografiji: Ivan Veljaca i Ana Vucak.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Sa suprugom Ivanom Beljačom na premijeri predstave Tajna dvorca strave

Počeo je Advent u Zagrebu. Sviđa li vam se adventsko razdoblje u vašem rodnom gradu, imate li svoje omiljene lokacije?

-Obožavam božićni period, u meni on stvara topli osjećaj. Volim Zagreb zimi, posebno kada padne snijeg, kojem se veselim kao malo dijete dok svi ostali luduju. Na Badnjak tradicionalno tijekom dana, nakon obavljenog shoppinga koji uvijek ostavljam za kraj, završim na Cvjetnom trgu.

Što biste si zaželjeli u 2019. godini?

- Zaželjela bih si svašta. Kvalitetne projekte i dobre uloge, da radim puno i dobro, a pritom imam vremena za uživati u privatnom životu, Ivanu i ljudima koje volim.

Linker
22. travanj 2024 13:14