Press Foto / Press Foto
spakirala kofere

Anita Dujić iz Londona: Hrvatska je kaotična, nesređena i tužna

Na samom početku ove godine spakirala je kofere i otputovala u London. Iako su mnogi mislili da je razlog bila ljubav, istina se skrivala u poslovnoj ponudi koju Anita Dujić nije mogla odbiti, a stigla joj je u pravo vrijeme kako vezu s dečkom Duncanom Broadfootom ne bi morala održavati "na daljinu". Ipak, "na daljinu" sada vodi svoj brend nakita Juno koji je nedavno obilježio svoj drugi rođendan. U intervjuu za Gloria.hr otkrila je kako funkcionira posao na relaciji London-Zagreb, kako se priviknula na život s dečkom u Londonu te kako Hrvatska izgleda - iz britanske perspektive.

Nedavno je brend Juno proslavio drugi rođendan. Kako su vam prošle te dvije dizajnerske godine?

- Iako je Juno mladi brend, čini mi se kao da to radim oduvijek. Juno kao brend ide uzlaznom putanjom, kreće se polako, ali sigurno tako da su mi posljednje dvije godine prošle bolje nego sam to mogla zamisliti.

Što vam je bilo najteže kod pokretanja brenda?

- Brend je nastao "između poslova", odnosno nakon završetka jednog filma na kojem sam radila i u očekivanju drugoga. Bila je duga, hladna zima i ja sam intenzivno razmišljala u što bih mogla pretočiti svoju kreativnost. Ideja se već dugo "motala" po mojoj glavi, ali nikad nisam imala vremena za nešto konkretno. Jedini strah bio mi je hoće li se ljudima svidjeti to što radim, dok je ostalo išlo prirodno. Hrabro sam ušla u to jer volim promjene i izazove, ali nisam imala velika očekivanja i vodila sam se načelom - što bude, bude.

Spica / Zagreb 22.11.2017. / foto: Davor Matota / Anita Dujic
Davor Matota / Hanza Media
Anita Dujić na zagrebačkoj špici u studenome prošle godine

Kako sada vodite brend kada ste u Londonu?

- Teško je sve balansirati, osobito jer film na kojem radim traje poprilično dugo. Zbog toga sam morala neke ovogodišnje planove za Juno odgoditi, ali zahvaljujući odličnom timu u Hrvatskoj brend i dalje besprijekorno funkcionira.

Koji komad iz vaših kolekcija je najpopularniji?

- "Zvizda" , "Ana" i "Anđelka" su najprodavaniji komadi, svi iz Juno Basics linije koja je vrlo jednostavna i nosiva, a pristupačna svima. Posebno mi je drago što Juno kupuju djevojke od 15 godina pa sve do dama u zrelim godinama.

Što ste pripremili u novoj kolekciji? Hoće li se u njoj naći koji komad inspiriran Londonom?

- Proljeće/ljeto kolekcija je posebna jer sam prvi put odlučila koristiti žuto zlato i drago kamenje. Juno CHI linija je višeg cjenovnog ranga, no zaista neodoljiva i točno ono što bih i sama svakodnevno nosila, a Londona nema u njoj jer je smišljena još prošle godine kada nije bio u planu.

Kakvi su vam planovi za Juno?

- Voljela bih plasirati nakit na europsko tržište jednog dana, za što već imam prijedloge. To ću napraviti kada budem spremna za to i kada malo usporim s ovim što sada radim. Smatram da za sve postoji određeno vrijeme i mjesto - kako u privatnom životu, tako i u poslu. Za neke stvari jednostavno treba vremena, nema ništa od požurivanja.

Instagram

Imate li najdraži komad nakita od kojeg se nikad ne odvajate?

- Zadnja tri mjeseca ne skidam svoju Floru iz nove Juno CHI linije, lančić od 14-karatnog zlata i rubina, a inače sam sentimentalno vezana za prsten od žutog zlata i smaragda, koji mi je tata donio s jednog od svojih putovanja, te za tradicionalne dalmatinske naušnice koje sam dobila od roditelja kada sam završila studij.

U kampanjama za Juno nakit često ste model. Nedostaje li vam manekenstvo?

- Još sam poprilično aktivna u tom polju, imam predivne klijente s kojima već godinama surađujem, a često radim i s domaćim dizajnerima i časopisima. Aktivnija sam u modelingu nego što sam mislila da ću biti nakon tridesete i sretna sam jer je to moja prva ljubav, prvi ulazak u poslovni svijet.

Trenutačno radite kao dekoraterka seta u Londonu na blockbuster filmu. Je li to vaš posao iz snova?

- Već sedam godina radim na setovima domaćih serija i velikih blockbustera. U taj svijet me uveo bivši suprug, scenograf Ivan Veljača, kojem sam uskočila na jednom projektu, ali nisam niti zamišljala da će me to odvesti u London. Iskustvo je potpuno drugačije jer je ovdje to savršeno uštimana mašinerija u kojoj su brojke daleko veće nego kod nas - i to u svakom smislu. Posao je dosta zahtjevan i oduzima vam zapravo većinu dana pa je teško imati obitelj uz 12-satno radno vrijeme. U budućnosti bih se ipak voljela više posvetiti Junu i svom privatnom životu.

Objavu dijeli @anita__dujic

Što vam u Londonu najviše nedostaje?

- Nedostaju mi obitelj i prijatelji, ostalo je lako zamjenjivo. Teško se priviknuti na ovaj tempo života jer je zaista samo posao, posao i posao. Dečko i ja krademo svaki slobodan trenutak da otputujemo negdje, ali vikendi su prekratki.

Možete li zamisliti da s Duncanom ostanete u Londonu, a da vam je Zagreb tek povremena destinacija?

- S njim se mogu zamisliti bilo gdje jer me svakog dana usrećuje i čini sve što može kako bih se osjećala kao doma. Sve opcije su otvorene, vidjet ćemo gdje će nas posao odvesti.

Objavu dijeli @anita__dujic

Svi su mislili da ste Hrvatsku napustili zbog ljubavi, a zapravo ste otišli zbog posla?

- Da, meni je ovaj posao ponuđen prije nego smo Duncan i ja započeli vezu i svakako sam planirala otići u London, ali nisam očekivala da će projekt na kojem sad radim doći toliko brzo nakon filma "Mamma mia 2", na kojem sam radila prošle godine - i gdje se dogodila ljubav i poslovna ponuda. No, za ljubav bih učinila mnogo jer je za mene ona najvažnija. Ona pokreće svijet, pravi je dar i blagoslov.

Kako Hrvatska izgleda iz britanske perspektive?

- Kaotično. Nesređeno. Ponekad tužno. Osim nekih divnih ljudi koje sam tamo ostavila, spize, zraka, mora i sunca sve ostalo je, čini mi se, u neredu. Imamo predivnu zemlju s ogromnim potencijalom i iskreno se nadam da će stvari već jednom krenuti nabolje - za sve nas.

Kakvi su vam planovi za ljeto?

Nažalost, cijelo ljeto ću provesti radno u Londonu, ali čim završi snimanje filma prvim avionom idemo u Hrvatsku na odmor. Deveti mjesec je predivan i gužve su manje, tako da se jako veselim što ću ga većim dijelom provesti na moru. Najprije ću posjetiti svoju obitelj na Čiovu, zatim ću skoknuti do Istre kod prijateljice i nakon toga slijedi moj Zagreb.

Spica / Zagreb 25.11.2017. / foto: Davor Matota / Anita Dujić
Davor Matota / Hanza Media
Anita Dujić i Duncan Broadfoot

Linker
24. travanj 2024 02:00