Saša Burić
slasni recepti

Antonia i Aljoša Šerić: 'Na odmoru volimo kužinavati, ne pojedemo ručak, a već razmišljamo što ćemo pripremati sutradan'

Obiteljsko ljetovanje Antonia i Aljoša Šerić pretvorili su u uživanje uz gradele i pripremanje jela koja ne zahtijevaju mnogo vremena, nakon čega slijedi klasičan desert - palačinke.

Odmor u našoj vikendici u Marini kod Trogira poseban je doživljaj jer se okupi cijela obitelj pa je uvijek veselo. Tu su osim nas i Aljošini roditelji, Aljošina sestra i njezin suprug, Aljošina teta s obitelji, doći će nam u posjet i moji roditelji, tako da nas stvarno ima. Kako svi volimo kužinavati, još ne pojedemo ručak, a već razmišljamo što bismo sutradan mogli pripremiti. I čim ujutro ustanemo, razmišljamo o tome gdje bismo mogli nabaviti sve namirnice koje nam trebaju, govore Antonia i Aljoša Šerić, glazbeni par koji čini okosnicu grupe Pavel. Iza njih je vrlo naporno, ali uspješno razdoblje.

Osim zajedničkih nastupa, oboje su izdali i samostalne albume, što je svakako zahtijevalo izniman angažman, pa su jedva dočekali tri tjedna opuštanja i posvećenosti obitelji i sitnim zadovoljstvima. Poput, primjerice, pripremanja roštilja. - Imamo predivan vanjski roštilj i kuhinju tako da smo cijelo ljeto uglavnom vani - dodaje Antonia - a glavni majstori grila su Aljoša, njegov tata Branko, šogor Neven i rođak Ognjan. Svi su uključeni pa ako riba nije dovoljno pečena ili ćevapi malo zagore, ne možeš nikoga okriviti. Svi upiru prst jedan u drugoga. No od svega uvijek ispadne dobra zezancija i uistinu uživamo u svakom trenutku. Za razliku od zagrebačkog ritma kad ustaju u sedam sati, u Marini si dopuste sat vremena dulji san.

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

To osjeti i njihova kćerkica Luna koja će uskoro proslaviti treći rođendan. Kako ne mora u vrtić, praktički iz kreveta skače u vrt i napunjeni bazenčić dok je njezin tata Aljoša u potrazi za najboljom ribom i mesom. Blizu je ribogojilište gdje se uvijek nađe kakav lubin, a često zajedno posjete Trogir jer Luna uživa na tamošnjoj tržnici i ribarnici, dobivajući prva saznanja o ribama, rakovima, školjkama… - Iako nam to malo vrijedi jer bi Luna, da se nju pita, jela samo Čokolino i pila kakao. Srce me boli kad vidim pripremljen krasan komad ribe, s finim maslinovim uljem, a ona bi radije Čokolino. No to se na njoj ne vidi, a i tete u vrtiću kažu da tamo uz djecu dobro jede pa se ne brinemo - otkriva Antonia Šerić. - Ali zato voli voće. Prije smo u vrtu imali smokve, a sad su glavne breskve.

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

Kako se ta tri tjedna žele pozicionirati na jednome mjestu, Antonia i Aljoša Šerić tek tu i tamo odu predvečer do Trogira jer im je osobit ugođaj prošetati tim predivnim gradićem, a bili su i u Tisnom na prvom morskom Fuliranju, gdje su kušali i specijalitete koje je pripremio Vjeko Bašić, vlasnik i glavni kuhar konobe Boba u Murteru, uvrštene u Michelinov vodič, te prošlogodišnji chef godine u izboru Gault&Millau vodiča za Hrvatsku. Antoniji je uvijek pravo zadovoljstvo doznati za neku zanimljivu marinadu ili lagani ljetni desert jer se ljeti “satre” pekući palačinke. Nasreću, imaju vanjski tuš na terasi, a u blizini je i predivna plaža pa se brzo rashladi. “Dečki” pak radije sjede u hladu uz bevandu i gemišt, nerijetko i uz pjesmu. - Dok smo u Marini ne razmišljamo o poslu. Međutim, nije baš da ne radimo ništa. Kako smo kupili nov namještaj, pune su nam ruke žuljeva od montiranja...

Carpaccio od brancina

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

SASTOJCI (ZA S OSOBE) 20 dag brancina, 1 dl maslinova ulja, sol, papar, 1 dl soka od limuna MAJONEZA 1 žumance, 10 dag ikre od ježinaca, 1 žlica senfa, malo soka od limuna, sol, papar, 1 dl ulja od sjemenki grožđa ŽELE 1 dl vode, 1 dl soka od limuna, 3 dag agar agara

PRIPRAVA Brancin očistiti, filetirati, narezati na trakice, posoliti, popapriti i preliti emulzijom maslinovog ulja i limunovog soka koja se dobije blendanjem 1/3 limunovog soka i 2/3 ulja. Ikru od ježinca, žumance, senf, sok od limuna, sol i papar izblendati polako dodajući ulje od grožđa, propasirati kroz fino sito i napraviti majonezu. Vodu, sok od limuna i agar agar kuhati dok se masa napola ne reducira. Zatim je ohladiti, narezati na kocke, izblendati i propasirati kroz fino sito.

Skuše s koromačem

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

SASTOJCI (ZA 2 OSOBE) 2 fileta skuše, malo koromača narezanog na trakice, malo medenog octa, malo timut papra u zrnu, 2 dl maslinova ulja, šaka lista peršina, sol, papar

SASTOJCI ZA MARINADU 15 dag ljutike, 1 dl bijelog vina, 1 dl bijelog vinskog octa, 1 dl vode

PRIPRAVA Na malo ulja zažutiti ljutiku, preliti vinskim octom, vinom i vodom te prokuhati. Filete skuša peći tri minute na 180 stupnjeva i preliti ih marinadom. Koromač izrezati na trakice, preliti medenim octom, začiniti timut paprom i ostaviti dva sata u hladnjaku. Za peršinovo ulje lišće kuhati u maslinovom ulju, ohladiti, izblendati, propasirati u finom situ

Brudet od ribe

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

SASTOJCI ZA BRUDET 30 dag palente, 1 kg miješane ribe, 20 dag ljutike, maslinovo ulje, sol, papar, malo vina, ½ žličice koncentrata rajčice, malo crvene paprike, malo vinskog octa

SASTOJCI ZA ŠALŠU 20 dag ljutike, maslinovo ulje, 30 dag rajčice, sol, papar

ČIPS OD PALENTE malo kuhane palente, crnilo sipe

PRIPRAVA Ribu filetirati, a od glava i kostiju napraviti umak za brudet. Na maslinovom ulju prepržiti sjeckanu ljutiku, dodati koncentrat rajčice, glave i kosti i pirjati u malo vode. Podliti vinom pa još pirjati dok se ne dobije umak. Procijediti ga kroz sitno sito, posoliti, popapriti te dodati malo vinskog octa, crvene paprike i pirea od rajčice. Filete ribe kratko prepržiti. Rajčice za šalšu blanširati te pirjati na maslinovom ulju i preprženoj ljutici. Na kraju posoliti i popapriti. Palentu skuhati, ohladiti, narezati na kockice. U malo kuhane palente dodati crnilo sipe, razvaljati na silikonskoj podlozi, sušiti u pećnici 5 sati na 70 stupnjeva, a zatim narezati na nepravilne oblike i samo nakratko ubaciti u duboko ulje zagrijano na 170 stupnjeva da se dobije čips.

Desert od limuna

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru                                        Snimio-Sasa Buric
Saša Burić

SASTOJCI ZA BISKVIT 4 jaja, 10 dag šećera, 1 limun, 15 dag bademovog brašna, 1 prašak za pecivo

SASTOJCI ZA LEMON CURD 5 jaja, 1 žumance, 22 dag šećera, 18 dag maslaca, 1,5 dl limunovog soka, 10 dag mascarponea

PRIPRAVA Bjelanca i šećer izmiksati u snijeg. Umućenim žumancima dodati limunov sok, bademovo brašno, prašak za pecivo i na kraju snijeg te ispeći biskvit. Sve sastojke za curd, osim mascarponea, kuhati na pari do željene gustoće. Zatim ohladiti i u polovicu dodati mascarpone.

Linker
06. travanj 2024 02:37