Ronald Goršić / Hanza Media
MIRKO FILIPOVIĆ

Bila je to njegova najveća strast, više od dva desetljeća proveo je u ringu, ali za svoje sinove to ne želi

Naš najbolji kickboksač, K-1 borac i borac mješovitih borilačkih vještina jučer je objavio kako nakon više od dva desetljeća karijere odlazi u mirovinu. Na tu odluku natjerao ga je moždani udar koji je doživio prije desetak dana, zbog čega je Mirko Filipović u 45. godini života odlučio stati jer i samo jedan udarac u glavu može biti koban. Bivšem specijalcu, popularnom Cro Copu, poruke podrške stižu sa svih strana, a sada će se posvetiti svojem zdravlju i obitelji koja je uvijek bila tu uz njega.

Naš najpoznatiji kickboksač, K-1 borac i borac mješovitih borilačkih vještina, bivši specijalac ATJ Lučko i bivši zatupnik u Hrvatskom saboru sve je iznenadio kada je sinoć objavio kraj karijere. Mirko Filipović otkrio je da je prije nekoliko dana imao moždani udar zbog kojeg je bio hospitaliziran i jučer je izašao iz bolnice.

- Želio sam doći ovdje da svi vide da sam zdrav, da sam imao nevjerojatnu sreću u nesreći. Imao sam disekciju vene, pukla je zbog mehaničkog podražaja. To nema veze s borbama, vrat je jednostavno bio preopterećen. Ja se sad moram boriti za život - izjavio je Crop Cop u Dnevniku Nove TV i otkrio da je posljednja dva-tri mjeseca imao problema s bolovima u vratu, ali je magnetska rezonanca pokazala da je sve u redu - otkrio je 44-godišnji borac koji je shvatio da ipak nešto nije u redu nakon što se onesvijestio i završio u bolnici. On govori kako većina ljuti to "prehoda" i da na njemu nema nikakvih posljedica.

- Nikad više neću ući u ring, ne smijem dozvoliti da me netko udari. Kontrolu imam za tri mjeseca i nakon toga ću trenirati, ali samo na boks vrećama. Što se tiče borbi, njih više nema. Pet liječnika mi je to ponovilo jer znaju koliko sam umoran. Mogu se kockati s leđima i s koljenom, ali kada je mozak u pitanju, to nije zafrkancija. Nažalost, nitko nije htio ovakav kraj, ali tako je, to je život" - zaključio je Mirko koji je karijeru započeo 1996. godine kada se kao mladi specijalac ATJ Lučko upustio u kickboxing.

Zagreb, 231216.
Setaliste 150. brigade Hrvatske vojske br. 8.
Caffe bar Virage, Mirko Filipovic CRO COP.
Na fotografiji:  Mirko Filipovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media
2016. godine

Iako mu djetinjstvo nije bilo lako, rođeni Vinkovčanin uvijek je imao podršku majke Ane i oca Žarka, koji mu je kada je imao samo deset godina u garaži postavio vreću za boksanje koju je sam napravio od vreće od pamuka i pijeska. Često govori kako je on samouki kikcbokser, a uzori su mu bili akcijski junaci poput Brucea Leeja, a poslije i Jeana Claudea Van Dammea, zbog kojih je počeo raditi na svojem slavnom lijevom high kicku. Ipak, oca najčešće izdvaja kao najveći životni uzor, a jedan od najtežih gubitaka bila je njegova smrt kada je Mirko imao samo 19 godina. U to je vrijeme on bio na Policijskoj akademiji u Zagrebu i zbog teškog financijskog stanja radio je kao zaštitar u diskoteci The Best. Kickboxing karijeru započeo je 1996., a sedam kodina kasnije dao je otkaz u policiji, što mu je teško palo jer mu je taj posao nedostajao. Ipak, kao da ga je "nosio" sa sobom kroz cijelu karijeru jer je upravo iz njega proizašao nadimak po kojem ga cijeli borilački svijet pamti - Crop Cop. Mirko se borio u nekoliko različitih kategorija, osvajao je naslove na najvećim turnirima te je među najopasnijim igračima u MMA povijesti.

Zagreb, 070118.
Park 150. brigade 8.
Mirko Filipovic Cro Cop dobio sliku na poklon.
Na fotografiji: slika koju je za Cro Cop-a 2017.g. stvorio Mario Dimic iz Koprivnice.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Slika Cro Copa koju je napravio Mario Dimić iz Koprivnice, 2017. godine

Iako je već najavljivao umirovljenje - najprije zbog ozljede ramena 2015. godine, a nakon toga zbog teške ozljede koljena početkom 2016., svaki se put dosad uspio vratiti, ali ovog puta shvaća da je rizik prevelik. Svoje umirovljenje objavio je nakon deset uzastopnih pobjeda: njegov pobjednički niz nije nitko uspio poremetiti još od 2013. godine. Ipak, prema svemu što je govorio kroz protekle dvije godine, kao da je znao da trenutak u kojem će morati usporiti samo što nije stigao.

- Sad bih potpisao na još deset godina borbi, toliko volim to što radim, ali ne ide, tu je obitelj, veliki stres. Na kraju krajeva, imam predobar život, a svaka je borba rizik. Racionalan sam, ne srljam, ne radim to zbog novca, to je moja strast. Obožavam taj sport, to je moj život – rekao je za Jutarnji list prije dvije godine, kada se osjećao kao da je u naponu snage, ali znao da su godine tu i da će tijelo jednom reći dosta.

Zagreb, 241117.
Borcec.
Mirko Filipovic trenira u dvorani u svojoj kuci na Borcecu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Uzori su mu akcijski junaci poput Brucea Leeja i Jeana Claudea Van Dammea, zbog kojih je počeo raditi na svojem slavnom lijevom high kicku, a i zaludjeli su ga sa špagom koju i dandanas izvodi besprijekorno

- Jedan moj prijatelj imao je dobru foru, govorio je da možeš u ring dok ti broj godina ne prođe broj cipela. Meni je sada 43, imam nogu 44, to je to... . izjavio je tada i govorio isto što govori i sada, nakon pretprljenog moždanog udara koji ga je podsjetio na ono što je zapravo cijelo vrijeme znao.

zagreb, 100603
aerodrom pleso, mirko filipovic cro cop sa zenom i djetetom
foto davor pongracic
-spo-
Davor Pongračić / Hanza Media
2003. godine sa suprugom Klaudijom

- Volio bih svoj posao koji volim raditi cijeli život, ali to nije moguće. Dobar glumac je dobar glumac i sa 65, u mojem to poslu nije slučaj. Tu je previše rizika, a problem nisu samo borbe, već i treninzi na kojima također primam udarce u glavu.

Iako mu teško pada oproštaj od sporta koji voli, Mirko zna da je njegova obitelj odahnula: majka Ana, supruga Klaudija s kojom se nakon sedam godina veze vjenčao 2002. godine i njihovi sinovi - Filip i Ivan - više neće prolaziti kroz sav taj stres koji im je svaka njegova borba predstavljala. Mirko nije volio da sinovi gledaju njegove borbe, ali obojica su zaljubljeni u borilačke sportove, vole vježbati s njim i često se govorilo kako će očevim koracima.

zagreb, 100603
aerodrom pleso, mirko filipovic cro cop sa zenom i djetetom
foto davor pongracic
-spo-
Davor Pongračić / Hanza Media
2003. godine sa suprugom Klaudijom

Zagreb, 090414.
Vlaska 105, Zivotinjski kutak.
Najpoznatiji hrvatski borac Mirko Filipovic druzio se s posjetiteljima i psima iz azila u Zivotinjskom kutku. Zivotinjski kutak mjesto je na kojem gradjani mogu saznati sve sto ih zanima o zivotinjama, od udomljavanja, zdravlja i prehrane ljubimaca.
Na fotografiji: Mirko Filipovic se mazi s jednim psom iz azila.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Obožava pse i da može - sve bi ih spasio

Ipak, Mirko ne bi volio da se to dogodi jer, kako kaže, "time se bavi samo onaj koji mora, u kontaktnim sportovima grizu samo najgladniji, a njegovi sinovi nisu "gladni" i ne želi da se time bave.

- Ja sam krenuo u to iz egzistencijalnih razloga, to je bio moj put i moja obitelj je to prihvatila, ali ne želim da se oni time bave - izjavio je prije dvije godine Cro Cop i dodao kako svojim sinovima neće ništa braniti i neće im okrenuti leđa ako odaberu taj put, ali nikako ne bi htio da prođu to što je on prošao. Zbog toga ima je, kako je otkrio prije četiri godine kupio stanove u centru Zagreba, ali i dalje očekuje od njih da se trude i zarade svoj novac, završe fakultete po svojem odabiru te da steknu radne navike.

Zagreb, 180219.
Medjunarodna zracna luka Dr. Franjo Tudjman Zagreb.
Povratak Mirka Cro Cop  Filipovica u Zagreb nakon pobjede nad americkim MMA borcem Roy Nelsonom.
Na fotografiji: Mirko Filipovic, sa sinom.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media

Linker
19. travanj 2024 11:20