Ozcan Deniz
 03 MEDYA
intervju

Bili smo na setu "Istanbulske nevjeste", Özcan Deniz razgalio se na pitanje o sinu: On mi je najljepši dar koji sam želio i dobio

GLAVNI GLUMAC U TURSKOJ SAPUNICI ‘ISTANBULSKA NEVJESTA’, KOJI JE PROSLAVIO PRVU GODIŠNJICU BRAKA POD UDAROM TRAČEVA DA JE NAPUSTIO ŽENU I DIJETE, OTKRIVA KAKO PODNOSI TERET SLAVE I USPJEHA, KOJIMA JE POČEO TEŽITI VEĆ S DESET GODINA - OTKAKO RADI BEZ PREKIDA

GLAVNI GLUMAC U TURSKOJ SAPUNICI ‘ISTANBULSKA NEVJESTA’, KOJI JE PROSLAVIO PRVU GODIŠNJICU BRAKA POD UDAROM TRAČEVA DA JE NAPUSTIO ŽENU I DIJETE, OTKRIVA KAKO PODNOSI TERET SLAVE I USPJEHA, KOJIMA JE POČEO TEŽITI VEĆ S DESET GODINA - OTKAKO RADI BEZ PREKIDA

Turski glumac Özcan Deniz (46) toliko je uvjerljiv u ulozi bogataša Faruka u hit-seriji “Istanbulska nevjesta” da se stječe dojam kako je i sam rođen sa srebrnom žlicom u ustima, no njegova je životna priča posve drukčija. On se, naime, kao drugo od šestero djece iz radničke obitelji iz Ankare od malih nogu borio za egzistenciju. Karijeru je počeo kao pjevač narodne glazbe, potom je ušao u glumačke vode, a danas je megazvijezda filmske i glazbene industrije u Turskoj te vlasnik produkcijske kuće DNZ Film, koji je režirao i šest filmova. Usredotočen na poslovni uspjeh, Özcan Deniz kasno je zasnovao obitelj - tek lani se oženio i dobio sina. Velika razlika u godinama između njega i mlađahne Feyze Aktan (26) od početka je izazivala sumnju u uspjeh njihove veze pa su se nedavno, baš uoči prve bračne godišnjice, mediji raspisali kako je napustio suprugu i da se razvode. Isprva se na tu vijest nije osvrtao, a kad mu je sve to počelo ići na živce, na svom Instagram profilu objavio je fotografiju koja govori više od riječi - Özcan i Feyza, čvrsto zagrljeni, plaze jezik - a ispod je komentar: “Je li ovo dovoljno eksplicitno?” Šarmantni glumac, s kojim smo razgovarali na setu “Istanbulske nevjeste“, u intervjuu za Gloriju priznao je da ga takve situacije uglavnom zabavljaju.

Kako se nosite s činjenicom da mediji u Turskoj prate svaki vaš korak?

- Ne pratim dnevne vijesti o samome sebi u medijima i na društvenim mrežama, ali kad nešto pročitam - kao nedavno, kad su se svi raspisali da sam ostavio ženu i sina - na to se mogu samo slatko nasmijati. Sa slavom se teško boriti, treba je prihvatiti i u skladu s njom si urediti život. Nakon toga je sve puno lakše.

Jeste li očekivali da će serija “Istanbulska nevjesta” biti tako uspješna, lani je čak ušla u finale izbora Emmy International Awards?

- Teško je prognozirati uspjeh nekog projekta, no s obzirom na kvalitetu naše ekipe, nije to nikakvo iznenađenje. Osvojili smo nekoliko važnih nagrada, među ostalim na MediaMix festivalu 2018., a iako nismo dobili Emmy, već je velika stvar što smo ušli među četiri najbolje neameričke TV serije. U Turskoj je velika TV produkcija, konkurencija je iznimno jaka pa se često dogodi da se kvalitetne serije skidaju s programa već nakon treće epizode - jer nisu odmah postigle dobru gledanost.

Po čemu vam je blizak lik Faruka Borana?

- Faruk je vjerojatno Bik u horoskopu, kao što sam i ja, rob svojih navika i u svakoj situaciji želi držati sve konce u svojim rukama, no strpljiviji je i tolerantniji od mene. Ja na njegovome mjestu ne bih bio tako širokogrudan, spreman na kompromise i popustljiv. I ne bih mogao živjeti s tako velikom obitelji, moj brak ne bi izdržao taj pritisak. Ja sam još u djetinjstvu otišao od kuće i najviše cijenim svoju slobodu. No povezuje nas osjećaj za pravdu i strast prema poslu.

Kako je došlo do zaokreta u vašem životu, iz pjevačkih u glumačke vode?

- Prekretnica u mojoj karijeri bila je kultna serija “Asmalı Konak” 2002., u kojoj mi je partnerica bila Nurgül Yeşilçay, a potom je uslijedio film “Neredesin Firuze“ (Gdje si, Firuze, 2004), za koji sam napisao i scenarij. Glazba me gurala u mladosti, a za filmsku karijeru - o kojoj sam cijelo vrijeme sanjao - trebalo je i malo sreće.

Ima li u vašoj obitelji još umjetnika?

- Bilo je scenskih umjetnika, a najpoznatiji je moj pokojni ujak Şakiro Deniz, poznat pod umjetničkim imenom Dengbej Lakaplı, kurdski putujući pjesnik i trubadur. Dengbej, naime, na kurdskome jeziku znači trubadur. I moji su glazbeni počeci vezani uz tu vrstu tradicionalne glazbe. A moja nećakinja Duru Deniz redateljica je kratkometražnih filmova.

U kakvoj ste obitelji odrasli?

- Velikoj. Imam starijega brata i četiri mlađe sestre, a djetinjstvo nam je prošlo u oskudici i borbi za egzistenciju. Teško je nabrojiti sve poslove koje sam radio još kao dijete: bio sam ulični prodavač peciva, pomagao sam u trgovini namirnicama, a neko sam vrijeme sa starijim bratom radio u tvornici keramičkih pločica. Kako sam oduvijek želio biti glumac i redatelj, sa 13 godina sam s prijateljem iz razreda osnovao kazalište, pisao sam scenarije i režirao naše predstave.

Instagram
Sa suprugom na odmoru

Sjećate li se prvog izlaska na scenu?

- Kako ne, bilo mi je deset godina kad su me na nekom vjenčanju postavili na pozornicu i rekli mi da pjevam. Sledio sam se gledajući orkestar i publiku, ali počeo sam pjevati i nastavio - do dugo u noć. Šef orkestra mi je na kraju gurnuo u ruku novac, u iznosu moje mjesečne zarade, i rekao mi da pitam oca smijem li s njima nastupati na svadbama. Nisam ga se to usudio pitati, ali sutradan sam im se pridružio na probi, lažući da imam očevo dopuštenje. Nekoliko mjeseci poslije na jednome se vjenčanju našao moj otac i tako je saznao za moj angažman.

Kada ste ušli u show business?

- Krajem 80-ih, sa 16 godina, autobusom za koji mi je brat kupio kartu došao sam u Istanbul - s kazetom sa svojim probnim snimkama. Obilazio sam studije, međutim, nitko nije bio zainteresiran za moju glazbu pa sam se zaposlio u jednoj ćevabdžinici. I nastavio pjevati na vjenčanjima, čak i u Njemačkoj - ali to je bilo puko preživljavanje. Tek početkom devedesetih sam u Istanbulu dobio šansu. Početkom karijere smatram 1992., kad sam objavio prvi album “Yine Ağlattın Beni”, a nakon njega još dvadesetak albuma.

Uz glumu i režiju, ostaje li vam danas vremena i za glazbu?

- Ona je neodvojiv dio mog života, često sam u studiju i snimam filmsku glazbu, jer pisao sam skladbe za sve filmove u kojima sam glumio i koje sam režirao. No lagao bih kada bih rekao da mi ne nedostaju koncerti. Imat ću priliku popeti se na pozornicu kad snimim novi album, a nadam se da će to biti u skoroj budućnosti.

03 MEDYA
Ozcan Deniz

Koja je tajna vašeg uspjeha?

- Rad, puno strpljenja i opet rad. Moj je životni moto “skromno živi i puno radi”. Treba si odrediti cilj i u onda u njega ulagati, a kada ga postignete, znat ćete da ste ispunili svoje snove.

Koliko vam se život promijenio otkako ste postali otac?

- Ne volim pričati o obitelji i privatnome životu, ali reći ću vam samo da uživam u očinstvu.Dugo sam čekao da postanem otac i moj je sin Kuzey, koji će uskoro proslaviti prvi rođendan, najljepši životni dar koji sam ikada poželio i dobio.

Što je za vas ljubav?

- Pokretač mojeg života, sve radim zbog ljubavi.

Gdje se vidite za 10 godina?

- Nemam tako dugoročan plan. Samo se trudim zaštititi i održati svoj posao.

Bavite li se sportom?

- Nisam sportaš, ali se trudim. Kad god mogu, odlazim na fitness i na treninge kickboxa.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Kad se snimaju serije, imam jako malo slobodnoga vremena, a provodim ga sa ženom i sinom. Volimo se naći s prijateljima, s kojima odlazimo na ručkove i večere te ugodno ćaskamo za stolom.

Planirate li posjetiti Hrvatsku?

- Jako volim putovati, uživam šetati ulicama nepoznatih gradova i otkrivati njegove tajne. Čuo sam od mnogih prijatelja o ljepotama Hrvatske, jako me zanima i volio bih doći.

Linker
26. travanj 2024 12:17