zagreb 13.12.2019
Billy Campbell - glumac
foto vedran peteh
Vedran Peteh
zagreb 13.12.2019
Billy Campbell - glumac
foto vedran peteh
Vedran Peteh

ISKRENO

Billy Campbell, zvijezda 'Dinastije' i 'Melrose Placea' stigao u Zagreb: 'Već sam bio kod vas, ali sjećanja na to su mi mutna'

  • 13.12.2019. u 14:32

  • Autor:
    • Josip Jurčić

Veliki je uspjeh održati se u bilo kojem poslu više od 35 godina, a kamoli to napraviti u Hollywoodu. Upravo je to uspjelo američkom glumcu Billyju Campbellu (60), koji je prvu ulogu imao još 1982. u ratnom filmu "How Sleep the Brave", no popularnost je stekao glumeći u TV serijalima "Dinastija", "Once and Again", "Melrose Place" i "The Killing" te filmovima "Rocketeer", "Dracula" i "Sad je dosta". Posljednje dvije godine oduševljava u kanadskom kriminalističkom serijalu "Cardinal", gdje tumači naslovnog junaka, namrgođenog, nekonvencionalnog policajca.

Billy Campbell je u Zagreb došao kao poseban gost na New Europe Marketu, konferencije koja je okupila brojne zanimljive govornike i vrhunske stručnjake u medijskoj industriji, a održava se u hotelu Esplanade od 11. do 13. prosinca. Srdačan i razgovorljiv glumac već je na početku razgovora istaknuo da mu to nije prvi posjet Hrvatskoj.

zagreb 13.12.2019
Billy Campbell - glumac
foto vedran peteh
Vedran Peteh

- Bio sam u vašoj domovini još 1984. Moja je tadašnja djevojka u Splitu snimala TV serijal "Mussolini: The Untold Story", pa sam je došao posjetiti. Tih dana Split nije imao noćni život. Ništa nije radilo. Jedino je bila blizu jedna pizzerija, koja imala odličnu hranu. Većina ekipe na snimanju su bili Talijani, pa su nas oni svake večeri odvodili u tu pizzeriju. S nama je uvijek bio i Raul Julia, jedan od glavnih glumaca, koji je bio izuzetno zabavan i spreman na tulumarenje. Puno se pilo pive i votke, tako da sjećanja na te dane, iskreno, vrlo mutna. Znam samo da sam s djevojkom nakon snimanja otišao do Dubrovnika i da je to bio pravi užitak.

Počeli ste snimati još u osamdesetima. Koliko se glumački posao promijenio u ovih tridesetak godina?

- Najveća je promjena što su prije svi bježali s televizije na film. Pomalo je bila sramota biti televizijski glumac. Sada je taj zid nestao. Svi žele snimati TV serijale, jer su toliko dobro napisani i producirani. Nestala je podjela na televizijske i filmske glumce.

Kako je onda u to vrijeme bilo glumiti u popularnoj "Dinastiji" i to jednog od prvih gay likova u TV serijalima?

- Bilo je to zanimljivo vrijeme. Mislim da je tada "Dinastija" bila najgledaniji serijal ne samo u Americi već u cijelome svijetu. Zanimljivo je da sam na audiciji imao ljubavnu scenu između muškarca i žene, pa kada su mi javili da sam dobio ulogu nestrpljivo sam iščekivao s kojom će me od prelijepih glumica spojiti. Šokirao sam se kada su mi rekli da će moj ljubavni partner biti Steven Carrington. Nije mi to bio problem, ionako su naše scene bile snimljene dosta blago, nije bilo nijednog poljupca, samo smo se grlili. Odjek je bio odličan, nisam imao loših komentara, no nisam se ni htio dugo zadržati u "Dinastiji". Ne zbog lika, već zato što, kao što sam rekao, nisam htio biti etiketiran kao TV glumac.

MELROSE PLACE, Billy Campbell, Heather Locklear, 'Oriole', (Season 1, March 9, 2010) , 2009-,., Image: 99372224, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Everett / Profimedia
- / Everett / Profimedia

Melrose Place

Zanimljiv je bio i period u vašoj karijeri početkom stoljeća, kada ste uglavnom glumili zlikovce – nasilnike i serijske ubojice. Kako je došlo do toga?

- Odlično sam se zabavljao tih dana. Na početku karijere uvijek su mi davali uloge nekih dobrica i junaka, ali tek u trileru "Sada je dosta", gdje sam glumio nasilnog supruga glavne junakinje koju je tumačila Jennifer Lopez, mogao sam biti zlikovac. I to je sve promijenilo. Nakon te uloge producenti i redatelji su vidjeli i moju drugu stranu, pa su mi počeli nuditi puno veću lepezu likova.

ENOUGH, Billy Campbell, Jennifer Lopez, 2002
(c) Columbia. Courtesy Everett Collection., Image: 97875113, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia
Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia

Film "Sada je dosta", s Jennifer Lopez

Je li na vašu glumu imalo utjecalo to što ste kao tinejdžer pohađali vojnu školu?

- Jedino utoliko što sam se uvjerio da nikada ne želim biti vojnik. Bio sam tamo šest godina i mogu kazati da je to nikako nije moje omiljeno razdoblje u životu. Nimalo mi se tamo nije sviđalo.

Rođeni ste u Americi, dugo ste živjeli u Kanadi, a danas ste oženjeni s Norvežankom i živite u Danskoj. Gdje je vaš dom?

- Danas je to Skandinavija. Živimo u Danskoj, ali često idemo u Norvešku, gdje punac i punica imaju farmu. Planirao sam ostatak života biti u Kanadi, ali onda sam upoznao svoju Norvežanku i život me odnio na drugi kraj svijeta. U procesu sam dobivanja norveške obiteljske vize, a nadam se da ću uskoro moći dobiti i njihovo državljanstvo.

Billy Campbell
58th Monte Carlo Television Festival, Day 5, Monaco - 19 Jun 2018, Image: 375376151, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alberto Terenghi/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Alberto Terenghi/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako ste se upoznali?

- Uz glumu, jedrenje je moja najveća strast. Zato sam godinama svako ljeto odlazio na jedrenje u Norvešku. Posljednjeg ljeta skiperica je dovela na broj svoju prelijepu rođakinju s kojom sam se odmah sprijateljio. Prijatelji smo bili sljedećih osam godina, nakon čega smo shvatili da oboje želim više, pa smo postali par. Danas smo sretni supružnici s dvoje djece, 5-godišnjim i 2-godišnjim sinom.

FULL CIRCLE, (from left): Kate Walsh (back to camera), Billy Campbell, 'Trent & Trisha', (Season 1, ep. 107, aired Nov. 13, 2013)., Image: 180433259, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Chuck Zlotnick / Everett / Profimedia
Chuck Zlotnick / Everett / Profimedia

Serija "Full Circle"

Znači posljednje dvije godine niste se pretjerano naspavali?

- Uh, da... Svaki roditelj zna da su te godine naporne. Zato se i veselim kada me pozovu na ovakve konferencije, jer onda imam šansu dobro se naspavati.

Za čime najviše žalite u karijeri?

- Nema onoga za čime previše žalim. Imam dugotrajnu, uspješnu karijeru s nizom zanimljivih likova. Nikada nisam postao golema filmska zvijezda, no nije mi krivo zbog toga. Da sam imao takvu ulogu možda nikada ne bih upoznao svoju suprugu ili imao djecu. Ovako u svojoj filmografiji imam niz sjajnih uloga, ali i miran privatni život. Mogu otići u restoran ili trgovinu bez straha da će me slijediti paparazzi. Imam normalan život.

CARDINAL, l-r: Billy Campbell, Deborah Hay in 'Kevin' (Season 2, Episode 2, aired Canada: January 11, 2018/US: February 16, 2018)., Image: 363951001, License: Rights-managed, Restrictions: The content on the Hulu Press Site is the exclusive property of Hulu and/or Hulu’s content licensors. All assets are for one-time, domestic (U.S.), editorial use only – no commercial use is permitted. Assets cannot be archived, sold, monetized, licensed or redistributed., Model Release: no, Credit line: Hulu / Everett / Profimedia
Hulu / Everett / Profimedia

U seriji "Kevin"