Goran Šebelić / Hanza Media
UZBUDLJIVA GODINA

Borko Perić o ljubavi s Dorom Delbianco: 'Prošlo je lijepih 15 godina'

Privatno i poslovno bit će to uzbudljiva godina za jednog od naših najzaposlenijih glumaca koji je ljubav prema glumi otkrio po kazni. Na kazališnim daskama je već 23 godine, nanizao je brojne kazališne, televizijske i filmske uloge, među kojima je i ona najnovija u filmu 'Osmi povjerenik', a s njima i nagrade. Ipak, jedno od najvećih zadovoljstava mu je 15 godina braka kojih će sa suprugom proslaviti ove godine.

Početak siječnja bio je rezerviran za premijeru novog hrvatskog filma u režiji Ivana Salaja. "Osmi povjerenik" je ekranizacija knjige Renata Baretića čija se radnja odvija na Trećiću, našem najudaljenijem naseljenom otoku, gdje život funkcionira van kontrole sustava i državnih organa vlasti. Na njemu nema telefona, signala za mobitel, to je otok koji ima dvije crkve, a nijednog svećenika, mjesto koje je za ostali dio države palo u potpuni zaborav. Iako Trećićani s tim nemaju problema, problematičnim se to čini samo jednom čovjeku - kompromitiranom političaru Siniši Mesjaku, kojeg je utjelovio Frano Mašković, po političkoj kazni prognanog upravo na taj otok, sa zadatkom da tamo organizira izbore i ustroji vlast. Uz njega je cijelo vrijeme infantilni epileptični mladić Tonino Smeraldić koji mu pomaže u razgovaranju s mještanima koji pričaju nerazumljivim dijalektom. Upravo Tonina u filmu tumači glumac Borko Perić koji bez problema može zamisliti život na otoku poput Trećića, potpuno odsječenog od "stvarnosti".

- Mogu zamisliti, dovoljno mi je da je more u blizini. Nedostajalo bi mi vjerojatno mnogo stvari i ljudi. Mislim da bi se i moji kolege iz filma dobro snašli na takvoj lokaciji jer smo jednostavno svi uživali snimajući na otocima Braču i Hvaru - priznao nam je glumac rodom iz Pule koji će 22. siječnja proslaviti 37. rođendan. Za snimanje filma, koji je dugometražni prvijenac redatelja Ivana Salaja, Borko je, osim stalnog čitanja scenarija, pročitao i roman Renata Baretića kako bi bolje shvatio neobičan lik koji treba utjeloviti.

Zagreb, 090118.
Kaptol Boutique Cinema.
Premijera filma Osmi povjerenik.
Na fotografiji: Frano Maskovic, Nadia Cvitanovic, Luka Radanovic, Borko Borko Peric, Bozidar Smiljanic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Na premijeri filma "Osmi povjerenik" u društvu kolega Frane Maškovića, Nadije Cvitanović, Luke Radanovića i Božidara Smiljanića.

- Nisam nikako mogao odlučiti kojim smjerom krenuti igrati lik. Najveći izazov bili su mi njegov fizički pomak i govor, ali trećićanski nam je svima bio izazov koji smo na kraju odlično svladali. Bila mi je prava privilegija i čast igrati s divnim glumcima kao što su Špiro Guberina i Mate Gulin jer se od njih može toliko toga naučiti. No, uz to su i divni ljudi. Na snimanjima smo, osim što smo glumili, malo uživali i u briškuli u rijetkim trenucima odmora - kazao je Borko Perić koji priznaje da između trenutačne situacije u Hrvatskoj i priče o osmom povjereniku ima poveznica s obzirom na to da se radi o jednom mladom, ali hladnom i apatičnom političaru.

Zagreb, 241117.
U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzala se jubilarna 25. dodjela Nagrade hrvatskoga glumista. 
Na fotografiji: Borko Peric.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Na dodjeli 25. Nagrade hrvatskoga glumišta prošle godine dodijeljena mu je nagrada za najboljeg glavnog glumca za ulogu Frane u predstavi "Jedan sluga, dva gospodara"

Zagreb, 201015.
Kerempuh.
Na fotografiji: Borko Peric, glumac.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Širu publiku osvojio je sudjelovanjem u showu "Maestro" gdje je na kraju odnio pobjedu kao najbolji dirigent-amater

Glumac koji iza sebe ima brojne kazališne i televizijske uloge, među kojima su i one u popularnim serijama "Počivali u miru,", "Stipe u gostima", "Mamutica" i "Horvatovi" te u filmovima "Živi i mrtvi", "Dva igrača s klupe" te "Ne dao Bog većeg zla", ne skriva da je glumu "pronašao" i zavolio po kazni. Naime, u osnovnoj školi je morao odlaziti na recitatorsku grupu gdje je ubrzo shvatio da se u njemu skriva glumac. Danas kaže kako je to bila kazna za poželjeti, a svojoj profesorici Biserki Benčić je neizmjerno zahvalan. Priznaje kako je svjestan da u njemu "čuči" kreativac pa da se ne bavi glumom sigurno bi se bavio nekim drugim kreativnim poslom.

Zagreb, 200217.
Kazalisni i filmski glumac Borko Peric snimljem na sceni kazalista Kerempuh.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
Na sceni kazališta Kerempuh u kojem igra od 2007. godine

Osim u filmu "Osmi povjerenik", ove godine moći ćemo ga gledati u filmovima "General" Antuna Vrdoljaka te "Escape to the Sea" Veljka Bulajića. Ipak, 2018. godina važna mu je i privatno jer će sa svojom suprugom, dramaturgijom Dorom Delbianco obilježiti godišnjicu braka.

Pula, 011217.
Tocno u podne u vrtu Doma hrvatskih branitelja otvoren je 23. Sa(n)jam knjige u Istri. Tema ovogodisljeg sajma je intima, a na otvorenju su osim voditelja - glumca Vedrana Zivolica i direktorice sajma Magdalene Vodopija govorio i Igor Mandic. Za glazbeni dio otvorenja ove godine je bio zaduzen Darko Rundek sa vilioncelisticom Isabel.
Na fotografiji: Dora Delbianco i Borko Peric.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media
U prosincu prošle godine Dora Delbianco i Borko Perić posjetili su 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Brijuni, 020816.
Glumac Borko Peric, njegova supruga Dora Delbianko, kcer Irma i njihov pas danas su dosli na Brijune kako bi se sedam dana odmarali na otoku.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media
Glumac sa suprugom Dorom i kćer Irmom na ljetovanju na Brijunima 2016. godine

- Prošlo je 15 lijepih godina. Vrijeme leti, ali još ne juri, tako da je dobro. Bilo bi bolje da je malo sporije. Nadam se da ćemo na ljeto otputovati negdje nekih 15 dana i proslaviti - priznao nam je Borko koji je u braku sa suprugom dobio kćer Irmu, a par se oko odgoja super slaže. S obzirom na to da je trenutačno u tinejdžerskim godinama, priznaje da im je poprilično živahno, ali isto tako misli da se s njezinim "mušicama" nosi relativno dobro. Iako tročlana obitelj živi u Zagrebu, rođeni Puljanin priznaje da mu njegov grad već pomalo nedostaje.

- Koliko god volim Zagreb, lagano mi je počela već nedostajati Pula. Svakako ću joj se vratiti, iako i na par mjeseci više u godini.

Linker
24. travanj 2024 18:16