Getty Images
JEDAN JEDINI - JOAQUIN PHOENIX

Danas je na vrhu svijeta kao Joker: Odrastao u kultu, izgubio brata, a u jednom trenutku su svi mislili da je - poludio

S ulogom u filmu 'Joker' Joaquin Phoenix ponovno se našao na vrhu Hollywooda s ozbiljnim šuškanjima o nominaciji za Oscara, odličnim kritikama filma i obaranju rekorda u kinima. I dok svi slave njegovo odlično utjelovljenje popularnog zlikovca, Joaquin uživa i privatno, u vezi s glumicom Rooney Marom. Čini se kako su mu se napokon sve 'kockice' u životu posložile i to nakon vrlo teškog razdoblja u kojem je doživio obiteljsku tragediju i borio se s ovisnošću, a u jednom su trenutku svi mislili i da je potpuno poludio.

Glumac Joaquin Phoenix vratio je staru slavu odličnom glumom u filmu 'Joker' u kojem je utjelovio jednog od najpopularnijih zlikovaca iz stripova i najprepoznatljivijih likova iz franšize o Batmanu. 44-godišnji glumac tako je dobio priliku utjeloviti Jokera, i nadmašiti voljenog Heatha Ledgera, ali i Marka Hamilla i Jacka Nicholsona, koji su tu ulogu odradili besprijekorno. I sve se čini da je uspio jer i najtvrdokorniji fanovi hvale njegovu izvedbu, a osim što svi pričaju kako mu nominacija za Oscara ne gine, Phoenix je za ulogu već dobio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Torontu.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - SEPTEMBER 28: Joaquin Phoenix attends the premiere of Warner Bros Pictures
Getty Images

I iako mu sada sve ide po planu, iza Phoenixa je težak put do jednog od najcjenjenijih holivudskih glumaca - morao je preživjeti obiteljsku tragediju i borbu s ovisnošću, o čemu rijetko govori.

Život u kultu

Joaquin Rafael Bottom, kako mu je bilo pravo ime, rođen je 28. listopada 1974. godine u Puerto Ricu. Prvih nekoliko godina živio je nomadskim životom jer su njegovi roditelji Alyn (znana i pod imenom Heart) i John bili članovi misionarske grupe Children of God, koja je danas klasificirana kao kult koji su mnogi nazvali i "paklom na zemlji". S kultom su proputovali južnom i središnjom Amerikom, a većinu vremena proveli su u Venezueli. Phoenix nije previše govorio o tom razdoblju u životu, ali njegov stariji brat River priznao je da su djecu od samo tri godine prisiljavali na seksualni kontakt te da su promovirali incest.

NEW YORK - NOVEMBER 13:  Actor Joaquin Phoenix, his sister Liberty Phoenix (L) and his mother Heart attend the premiere of
Sa sestrom Liberty i mamom Heart 2005. godine

Nakon nekoliko godina uključenosti u kult, Heart i John su sa svojom djecom pobjegli i preselili se u Los Angeles. Tada su odlučili napraviti zaokret, zbog čega su prezime Bottom zamijenili s Phoenix, aludirajući na pticu feniks koja je simbol ponovnog početka, odnosno "dizanja iz pepela". Joaquin je tada svoje ime zamijenio s imenom Leaf (List), kako bi se bolje uklapao u obitelj jer mu se stariji brat zvao River (Rijeka), a sestre su nosile imena Summer (Ljeto), Rain (Kiša) i Liberty (Sloboda). Djeca su u Los Angelesu svirala na ulici kako bi zaradila novac za hranu i stan sve dok njihova majka nije postala tajnica casting agentici koja je ostala oduševljena njihovim talentom i otvorila im vrata Hollywooda.

Početak glumačke karijere

Prvih nekoliko godina glumačke karijere bio je poznat pod imenom Leaf, ali u glumi su se najprije vrata otvorila njegovom bratu Riveru. On je ubrzo povukao svoju obitelj za sobom pa je Joaquin uskoro dobio ulogu u "Seven Brides for Seven Brothers" te su nakon toga uslijedile glavne uloge u filmovima "SpaceCamp" i "Russkies". Ipak, u zvjezdano nebo lansirao ga je film "Parenthood" u kojem je glumio sa Steveom Martinom, za što je bio nominiran kao najbolji mladi izvođač. Unatoč uspjehu, Joaquin je tada odlučio uzeti pauzu od glume i otputovao s ocem u Meksiko, a nakon toga u Južnu Ameriku. Činilo se da je odustao od glume, a uskoro je stigla i tragedija od koje će se teško oporaviti.

Gubitak koji je teško prebolio

Joaquin Phoenix je svjedočio smrti brata Rivera 1993. godine kada je s njim i sestrom Rain bio u popularnom klubu The Viper Room. River je umro od predoziranja ispred kluba. Imao je samo 23 godine i smatralo ga se jednim od najboljih glumaca u generaciji. Phoenix ne voli govoriti o njegovoj smrti niti o tome kako je taj gubitak utjecao na njega, a dodatno je bio pogođen jer su snimke njegovog paničnog poziva hitnoj pomoći bile objavljene u medijima. Nakon toga je odbacio ime Leaf i vratio svoje Joaquin te nastavio glumiti, a kasnije je otkrio kako ga je na to, prije svoje smrti, nagovorio upravo brat.

Pauza od glume i povratak

Joaquin se vratio glumi 1995. u filmu "To Die For" u kojem je glumio s Nicole Kidman. Tek je prošlog mjeseca otkrio da ga je na to nagovorio njegov brat.

- Imao sam 15 ili 16 godina kada je River stigao kući s posla s video kazetom filma "Raging Bull" i natjerao me da ga pogledam. Idućeg dana me probudio i ponovno me natjerao da ga gledam i rekao mi "Počet ćeš ponovno glumiti". Nije me pitao, rekao mi je. Zauvijek ću mu biti dužan za to jer mi je gluma dala nevjerojatan život - izjavio je Phoenix na Filmskom festivalu u Torontu.

Nakon velikog uspjeha "To Die For", Phoenix je radio s Oliverom Stoneom na "U-Turn", pa nakon toga na romantičnoj drami "Inventing the Abbotts i trilerima "Clay Pigeons" i "8MM". Ipak, tek je s filmom "Gladiator" Ridleyja Scotta pokazao svoj puni talent i dobio prvu nominaciju za Oscara.

Metodska gluma

Iako je i u ranijim ulogama bio vrlo hvaljen, sve je podignuo na novu razinu sa svojom metodskom glumom u filmu "Walk the Line" 2005. godine u kojem je utjelovio Johnnyja Casha, za što je osvojio Grammyja i Zlatni globus. Nakon toga je osvojio publiku i kritiku u ulozi Freddieja Quella u filmu "The Master" Paula Thomasa Andersona, za što je dobio još jednu nominaciju, a glumom je oduševio i u dramskoj komediji "Her" o usamljenom muškarcu koji se zaljubi u operacijski sustav računala.

Rehabilitacija

- Nije volio način na koji je živio svoj život i pronašao je hrabrosti boriti se s bolešću - izjavio je njegov agent 2005. godine, nakon što se Phoenix prijavio u kliniku za rehabilitaciju. Radilo se o vremenu nakon što je snimio "Walk the Line" pa mnogi smatraju kako ga je uloga Johnnyja Casha gurnula u ovisnosti i otkrila njegovu tamnu stranu.

386900 113: Actor Joaquin Phoenix arrives for the 73rd Annual Academy Awards March 25, 2001 at the Shrine Auditorium in Los Angeles. Phoenix is wearing an Armani suit. (Photo by Chris Weeks/Getty Images)
Getty Images
Na dodjeli Oscara 2001.

- Uvijek sam se smatrao hedonistom. Bio sam glumac u Los Angelesu, želio sam se provoditi, ali na kraju nisam imao odnos sa svijetom niti sa sobom, barem ne onakav kakav sam htio. Bio sam idiot, jurio sam okolo, pio, pokušavao zeznuti ljude, izlazio u glupe klubove - izjavio je za New York Times prije dvije godine i priznao da se, baš poput Casha, počeo oslanjati na alkohol kako bi se osjećao dobro. Na rehabilitaciji je shvatio da se bori i s anksioznošću, a u to vrijeme je doživio i tešku prometnu nesreću nakon što su mu otkazale kočnice na automobilu.

Vegan od djetinjstva

Još je u djetinjstvu Joaquin odlučio da će postati vegan i to nakon što je svjedočio ribolovu, odnosno vidio je kako ribari s uhvaćen ribama udaraju u stranu broda, kako bi ih ošamutili.

"Moja reakcija je bila toliko jaka, osjetio sam nepravdu. Bio sam ljut, bojao sam se ljudi. Mislio sam kako je to užasna upotreba moći i to je bio trenutak u kojem sam odlučio da više neću jesti meso - otkrio je glumac koji je imao samo četiri godine kada je donio tu odluku. S vremenom je postao vegan, a potpuno je posvećen borbi za prava životinja pa je tako glasnogovornik PETA-e, bio je narator dokumentarca "Earthlings", glumio je u PETA-inom kratkom filmu, bio je izvršni producent Netflixovog dokumentarca "What The Health" u kojem je glavna premisa da veganstvo može spriječiti rak.

TORONTO, ON - SEPTEMBER 08:  (EDITORS NOTE: Image was shot in black and white. Color version not available.) Joaquin Phoenix attends the 2018 Toronto International Film Festival -
Getty Images
2018. godine na premijeri "The Sisters Brothers"

Rap karijera

Od 2009. do 2010. njegovi su obožavatelji bili jako zabrinuti, a mnogi su mislili i da se radi o zloupotrebi droga, ako ne i nečem gorem. Naime, tada je Joaquin objavio da ostavlja glumu kako bi postao reper. Taj period obilježen je njegovim nesuvislim i eratičnim intervjuima, poput onog kod Davida Lettermena, ali se na kraju ispostavilo da se radio o umjetničkom djelu koje je režirao njegov tadašnji šogor Casey Affleck te je iz svega nastao mockumentary "I'm Still Here". Iako film nije dobio kritike kakve su očekivali, rehabilitirao je užasan dojam koji je Phoenix ostavio u to vrijeme. Na sreću, Hollywood mu je brzo oprostio.

Pronašao je ljubav

Phoenix je zaručen za glumicu Rooney Maru, s kojom je glumio u filmu "Her". Iako oboje skrivaju svoj privatan život, pojavili su se nekoliko puta zajedno na svečanostima, a otkrili su i svoje zaruke. Ipak, glumac je na snimanju filma mislio kako se uopće ne sviđa Rooney, ali se naposljetku ispostavilo da je ona jednostavno bila sramežljiva.

ROME, ITALY - NOVEMBER 10:  Actors Rooney Mara and Joaquin Phoenix attend the 'Her' Photocall during the 8th Rome Film Festival at the Auditorium Parco Della Musica on November 10, 2013 in Rome, Italy.  (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)
Getty Images
Na premijeri filma "Her" 2013. s Rooney Marom

- Ona je jedina djevojka koju sam "pretraživao" na internetu. Bili smo samo prijatelji, ali želio sam znati više o njoj i tako je sve počelo, s e-mailovima - otkrio je Phoenix nedavno, s kojim se povezuju tek dvije žene - glumica Liv Tyler i model Topaz Page-Green.

Šuškanja o Oscaru

Za svoju ulogu Jokera, odnosno psihički nestabilnog Arthura Flecka, u filmu Todda Phillipsa izgubio je 24 kilograma.

VENICE, ITALY - AUGUST 31: Joaquin Phoenix and Director Todd Phillips walk the red carpet ahead of the
Getty Images
S redateljem Toddom Phillipsom

- Najteže je bilo buditi se svaki dan i biti opsjednut i s najmanjom promjenom kilaže. Stvarno razviješ poremećaj, to je nevjerojatno - izjavio je nedavno. Phoenix je prava zvijezda filma jer za svoju izvedbu dobiva samo pohvale, ali film se našao na meti kritika zbog prikazivanja nasilja.

Linker
18. travanj 2024 12:40