Profimedia, Album
Nakon kratke bolesti

Filmski svijet tuguje: Preminuo slavni Rutger Hauer

Umro je Rutger Hauer, nizozemski glumac koji se svjetsku slavu postigao ulogom u kultnom filmu ‘Blade Runner’ iz 1982.

U dobi od 75 godina preminuo je glumac Rutger Hauer, prenosi BBC. Njegovu smrt potvrdio i je njegov agent Steve Kenis, rekavši da je umro u rodnoj Nizozemskoj nakon kratke bolesti.

Hauer je 1982. u znanstveno-fantastičnom trileru "Blade Runner" kojeg je režirao Ridley Scott, glumio replikanta ubojicu Roya Battyja, te od sporedne uloge postigao takav uspjeh da je, pisali su kritičari, zasjenio i glavnu ulogu koju je tumačio Harrison Ford.

Rutger Hauer   Das harmlos erscheinende Paar entpuppt sich im Laufe der Reise als gefaehrlich und psychopatisch, so dass der hilflose Segler (Rutger Hauer) und seine Frau um ihr Leben fuerchten muessen ... *** Local Caption *** 1993, Voyage, Kreuzfahrt Ins Jenseits, Image: 145168173, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives

Prva prilika njegova života dogodila se 1969. kad ga je Paul Verhoeven angažirao kao glavnu ulogu u seriji ‘Floris’. U godinama koje su uslijedile nizozemska publika obožavala ga je i u filmu istog redatelja ‘Turkish Delight’, a taj je film ujedno bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Izvrsno je odglumio i beskućnika alkoholičara u filmu ‘The Legend of the Holy Drinker’ Ermanna Olmija, a za ulogu nacista u filmu ‘Escape From Sobibor’ osvojio je Zlatni globus. Za ulogu SS oficira u ‘Fatherlandu’ također je bio nominiran za tu nagradu.

Ovaj veliki glumac iza sebe ima 174 uloge na televiziji i u filmu, dodajmo nizu i uloge u ‘Sin Cityju’, ‘Batman Početak’ i ‘True Blood’.

Bio je i veliki aktivist te se borio za okoliš kao sponzor Greenpeacea. Osnovao je neprofitnu organizaciju posvećenoj borbi protiv AIDS-a nazvanu Starfish Association.

U prvom je braku dobio kćer Ayshu, no sreću je pronašao uz drugu suprugu s kojom je ostao 40 godina.

Linker
24. travanj 2024 12:21