Goran Bogdan utjelovio je glavni lik oca koji je zbog siromaštva izgubio svoju djecu...
 Mario Kučera
intervju

Goran Bogdan: Dođite u Hercegovinu gladni i žedni

POZNATI GLUMAC DAO SE DUŠOM I TIJELOM U ORGANIZACIJU WEST HERZEGOWINA FESTA U SVOM RODNOM ŠIROKOM BRIJEGU, A SVIMA KOJI SU VOLJNI ONDJE PROVESTI VRUĆI VIKEND OBEĆAJE ODLIČNU ZABAVU, KLOPU I - SVOJU LJUBAV

Ako nije na filmskom setu, Goran Bogdan je za volanom automobila i juri na neko novo snimanje. Premda u Beogradu još nije završio američki film “Islander” (Otočanin), već je počeo pripreme za drugu sezonu serijala “Senke nad Balkanom”, u kinima igra u danskom filmu “All Inclusive”, a godišnji odmor i ove će godine preskočiti jer ne može propustiti 16. izdanje West Herzegowina Festa, koji se od 26. do 28. srpnja održava u njegovom rodnom Širokom Brijegu.

Štoviše, ozbiljno se angažirao u organizaciji pa poziva izvođače i sponzore te nagovara kolege iz cijelog svijeta da otkriju ljepote Hercegovine. - To datira iz nekih davnih dana kada sam bio jako mlad i nisam se zamarao pitanjima “kako i zašto”. Ni danas zapravo nema nekih tajnih i nedokučivih motiva. Na počecima festivala osjećali smo da u Hercegovini buja golemi stvaralački i kreativni potencijal, samo ga je trebalo usmjeriti - kaže glumac.

Što konkretno taj festival znači za Široki Brijeg i za lokalne talente iz svijeta glume, glazbe i književnosti?

- Možda hladno zvuči kada kažem da smo zamislili manifestaciju na kojoj mladi kreativci sjede zajedno s onim renomiranima i tako se, zapravo, obrazuju. No ništa hladnog nema na tom festivalu osim ledene rijeke Lištice koja ondje teče. Nisam bio ni na jednom sličnom događanju i iskreno se nadam da to više nije samo događaj za Široki, već i za područje mnogo šire od hercegovačke regije, pa i cijele BiH.

Kako birate izvođače i tko će sve nastupiti na WHFestu?

- Po prijateljskom ključu: nastupaju Vojko Vrućina, Nina Badrić, Vatra, Kries, Bajaga, Nikola Đuričko sa svojim stand upom, a igrat će se i predstava “Beton Mahala”. U kinu na otvorenom prikazivat će se najbolji kratkometražni radovi iz cijele regije, a naši ugledni gosti držat će radionice zainteresiranim polaznicima. Gostima će kuhati renomirani chef Mate Janković, publicist Zlatko Gall i Đelo Hadžiselimović te drugi koji pokažu volju. Posjetitelji će imati priliku družiti se sa svim članovima žirija: Draganom Bjelogrlićem, Ninom Violić, Branislavom Trifunovićem, Tanjom Mravak, Josipom Mlakićem, Vedranom Mlikotom…

Respektabilni sastav: što za jedan vrući ljetni vikend u Hercegovini dajete zauzvrat?

- Samo ljubav. Svi koji su jednom došli, vraćaju se... Za sudionike i goste nastojimo napraviti nadgeneracijsko šareni i zabavni program. Ovo je festival stvaralaštva, nikada nismo željeli da to bude samo revija koncerata nego da obuhvati književnost, kazalište, film i glazbu, da živi i diše sa svojom publikom. Samo podneblje nalaže ležernost: ljetna omara užarenog kamena hrva se s ledenom svježinom britke Lištice, izaziva veselo ludilo, tako da ne znate je li vam vruće ili se smrzavate. Vjerujte, nema boljeg lijeka za mamurluk nego da na minutu potopite noge u Lišticu i - puf, k’o novi ste. Dulje se ne može ni izdržati. Vidi ideje: možda i tu ubacimo neko natjecanje!

Matej Dokić
Tijekom vikenda na Malom Lošinju pao je dogovor da će na festivalu nastupiti grupa Vatra i Nina Badrić

Koliko festivalu pomažu vaše menadžerske sposobnosti?

- Nemam ja menadžerskih sposobnosti, ali imam dobre prijatelje koji ih posjeduju. Da nije mog kuma Nikole Galića i ostatka ekipe iz WHFesta te blagonaklonosti naših sponzora - ničega ne bi bilo. Moje menadžeriranje svodi se na ufanje u prijateljske odnose.

Što biste preporučili nekome tko prvi put dolazi na vaš festival: kako putovati, gdje odsjesti, koju hranu i piće kušati?

- Lako je: od Splita sat i pol, via Zagvozd. Za ostalo nema brige, snaći ćemo se… Pa to je Hercegovina, moja mala Provansa. Samo dođite gladni i žedni.

Jeste li pratili Svjetsko nogometno prvenstvo?

- Nisam ranije bio neki veliki gledatelj nogometa, ali sada me posve obuzelo to ludilo. Bio sam na utakmici protiv Argentine, a u Beogradu sam na televiziji pratio meč protiv Danske, urlajući za naše. Skoro sam proplakao od muke.

Linker
24. travanj 2024 13:07