Luka Gerlanc / CROPIX
elementarna nepogoda

Impresivna crna kronika Mladena Grdovića: Slavlje u sjeni skandala, pijanstva i nasilja

Sve je spremno za slavljenički koncert ‘Nije u šoldima sve’, kojim zadarski pjevač Mladen Grdović (60) sa svojim sugrađanima 15. veljače u dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku obilježava veliki jubilej - četiri desetljeća na sceni. Generalna proba je odrađena, ulaznice po cijeni od 70 i 90 kuna odlično se, kažu organizatori, prodaju, a Grdovićevu feštu uveličat će “pola Dalmacije” u publici, te brojni gosti i njegovi prijatelji poput Zlatka Pejakovića, Jasmina Stavrosa, Ivane Kovač, Maje Šuput, Mije Dimšić, Učiteljica, klape Munita, Ivana Zaka... na pozornici.

Dio novca od ulaznica donira se u humanitarne svrhe i to zadarskom Domu za starije i nemoćne “Sv. Frane”, Udruzi za autizam, te Udruzi za zaštitu životinja. No, bez obzira na pjevačevo veliko srce i najbolje namjere, niti taj koncert nije, izgleda, mogao proći bez skandala. Mladen Grdović se prvo bez objašnjenja nije pojavio na konferenciji za novinare u zadarskom hotelu Kolovare, a brojni mediji potom su prenijeli vijest kako je ponovno prijavljen zbog obiteljskog nasilja jer je navodno zlostavljao suprugu Brankicu i njezinu prijateljicu.

To je samo još jedan u nizu skandala koji su obilježili Grdovićevu karijeru: premda je do svoje četrdesete, kako je svojedobno izjavljivao, pio samo mlijeko, u zrelim godinama učestali su njegovi problemi s alkoholom zbog čega je prozvan kraljem bevande, a svoje je omiljeno piće i opjevao u jednom od svojih najvećih hitova “Evo mene, moji ljudi”. Sklonost alkoholu, čini se, potencirala je i brojne prijave za obiteljsko nasilje te se pokazala glavnim uzročnikom prometnih prekršaja tijekom kojih je slupao ergelu skupocjenih automobila poput Ferrarija, porschea i Mercedesa.

Grdovićeva crna kronika stvarno je impresivna: višestruko je prijavljivan zbog remećenja javnog reda i mira - uz ostalo i za napad na ukrajinskog navijača na Poljudu 2014., što je posebno teško podnio jer je godinu dana imao zabranu pristupa Hajdukovom stadionu.

U proteklih je petnaest godina, pak, devet puta zatečen u vožnji u pod utjecajem alkohola, te je u istom vremenskom razdoblju šest puta njegovim vozilom skrivljena prometna nesreća. Pritom je i sam teško stradao, jer je zabivši se Ferrarijem u zid s 2,7 promila alkohola u krvi - ozlijedio vratnu kralježnicu i završio na bolničkom liječenju.

Glas elementarne nepogode ne prati ga samo za volanom, nego i među susjedima koji svjedoče brojnim burnim scenama u njegovu domu. No, pravu istinu o onome što se događalo i događa unutar njihova vlastita četiri zida znaju jedino Mladen Grdović i njegova Brankica, koja je mnogo puta dosad pokazala nevjerojatnu lojalnost i odanost suprugu, s kojim je u braku 22 godine.

Ovih je dana, primjerice, zaprijetila tužbama svim medijima koji, kaže, sabotiraju Grdovićeve koncerte pišući o njegovim grijesima iz prošlosti. A čak i kad pomisli na razvod, kao primjerice, lanjskog ljeta, kad je podnijela tužbu za utvrđivanje bračne stečevine, naknadno je, čini se, uvidjela koliko je pogriješila, pa je tužbu i povukla.

Njihovom braku nije mogla presuditi ni pjevačeva izvanbračna kćer s 15 godina mlađom sugrađankom, jer je Brankica svojedobno izjavila da bi Mladenu oprostila i autobus djece. Da među njima ponovno cvatu ruže, potvrdio je i Mladen Grdović u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, u kojem je Brankicu ovih dana nazvao “svojom ljepoticom i najvećom podrškom kroz sve ove godine, u dobrim i teškim trenucima.”

Brankica je, kaže, najbolje što mu se u proteklih 40 godina dogodilo, a u karijeri se uistinu ima čime pohvaliti. Napisao je, skladao i otpjevao respektabilni niz hitova u kojima uživaju pripadnici svih generacija, pa teško da ijedna fešta može proći bez Grdovićeve pjesme. Njegovi albumi prodani su u nakladi od 2,5 milijuna primjeraka, a nekoliko puta je obišao zemaljsku kuglu pjevajući za hrvatsku dijasporu.

Split, 300618.
Nagradjeni na 58. Splitskom festivalu na Prokurativama.
Na festivalu je stupilo 25 izvodjaca koji su publici predstavili nove pjesme.
Na fotografiji: Mladen Grdovic je osvojio 2. nagradu publike
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

Unatoč svemu slava ga, kaže, nimalo nije promijenila: ostao je skroman i radišan, pravi narodski čovjek tople duše i velikog srca, kojem se koja čašica više i svi skandali lako i brzo praštaju, te zaboravljaju. Ovog ljeta potkraj srpnja napunit će 61 godinu, a kad nije na gažama i putovanjima, trči i vozi bicikl jer želi poboljšati kondiciju i sačuvati zdravlje. To je, naime, glavni preduvjet da nastavi pjevati svojoj vjernoj publici, koja će već u petak na Višnjiku vidjeti u kakvoj je Grdović trenutačno formi.

Linker
22. travanj 2024 22:52