Vedran Peteh
OGENJ

Iz crkve u vatru: Etno-punk sastav iz Koprivnice 'zapalio' je glazbenu scenu

Koprivnički etno-punk sastav Ogenj, čiji je osnivač na početku karijere pjevao kršćanske pjesme, ovog će ljeta ‘žariti’ od sjevera do juga Hrvatske, a nastupat će i u Poljskoj, odakle je supruga jednog od članova.

Sa sjevera Hrvatske do­­lazi bend koji je zapalio glazbenu scenu. Zove se Ogenj, osnovan je prije nepune četiri godine u Koprivnici, a zbog jedinstvenog spoja punka, rocka i etna ove je godine dobio dva Porina. Jedan je “pao” u kategoriji najboljeg novog izvođača, a drugi za etno album - njihov debitantski CD “Domaj”.

Ovih su dana dečki objavili singl “Dok sam z tebom imam se”, što im je prva glazbena suradnja s primoštenskim multiinstrumentalistom Antom Prginom, umjetničkog imena Surka Beatbox. Osim toga, planiraju odraditi rekordnih šezdeset koncerata, a iako hitove kao što su “Lepa Mara”, “Hote, hote” i “Ljubaf na najjakše” pjevaju na kajkavskom, nastupat će po cijeloj Hrvatskoj. Potegnut će i do susjedne Crne Gore, kao i do Po­­jske gdje ovog ljeta prvi put nastupaju na Folko - wisku, jednom od najvećih europskih etno festivala.

koprivnica 18.04.2019
Tomislav Mihac Kovacic, frontmen i osnivac grupe Ogenj
na slici: Tomislav Mihac Kovacic (prsluk) i ostali clanovi grupe Ogenj
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Peteročlana grupa nekoliko je puta mijenjala članove - od studenog 2018. je u sadašnjem sastavu - ali je frontmen ostao isti. On je svestrani Tomislav Mihac Kovačic (33), pjevač, skladatelj i tekstopisac te gitarist i tamburaš. Smislio je i ime benda, a palo mu je na pamet kad je u vrijeme ad­­venta u peć bacio cjepanicu koja se potom ražarila.

- Ogenj je nastao 2015. kao duo, a isprva smo jedini članovi bili gitarist Filip Kušnjer i ja. Upoznali smo se na misi, a kako nismo imali adekvatan prostor za probe, župnik nam je dopustio da vježbamo u podrumu crkve Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici - prisjeća se Tomislav, podrijetlom Međimurac, koji je prije Ognja bio član zbora mladih Varaždinske biskupije te kršćanskog punk sastava Božje ovčice. Dio tog benda bila je i Tomislavova supruga Ana, po struci učiteljica, a svirala je bas-gitaru. Sada je posvećena njihovim klincima, četverogodišnjem sinu Jobu i šestomjesečnoj kćerkici Ruah, a Tomislav, koji je magistrirao marketing na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, kaže da mu je supruga najveća inspiracija za pisanje pjesama.

Privatna fotografija
Frontmen Tomislavv Mihac Kovačic sa suprugom Anom i sinom Jobom

Član Božjih ovčica je bio Denis Kuzel (28), sada bubnjar u grupi Ogenj. Također je oženjen, a suprugu Magdalenu upoznao je prije šest godina u poljskom gradu Cieszynu. Ona je, naime, bila među organizatorima koncerta na kojem su svirali, a Denis se zaljubio i u nju i u grad iz kojeg dolazi. Stoga se potkraj kolovoza 2014. preselio u Cieszyn, godinu dana poslije ondje vjenčao s Magdalenom, po struci pčelaricom, te radio svakojake poslove. Bio je radnik u planinskom izletištu blizu Karpata, pa drvodjelja, a kad se njegova supruga zaposlila kao pčelarica u Engleskoj, otišao je za njom. Radio je na lijepom seoskom gospodarstvu u Devonu, no kako nije bio zadovoljan plaćom, on i Magdalena prije tri su se godine preselili u Hrvatsku. Jedno vrijeme radio je u tvrtki za proizvodnju plastike i gume, u vlasništvu obitelji svojeg kolege Tomislava Mihca Kovačica, a potom se sasvim posvetio sviranju te programiranju i produciranju glazbe.

Privatna fotografija
Bubnjar Denis Kuzel suprugu Magdalenu je upoznao u Poljskoj

- Svi u mojoj obitelji su svestrani. Tata je po struci elektrotehničar, ali je također imao svoj bend i svirao bubnjeve te puštao glazbu na Radio Dravi iz Koprivnice. Deda Vladimir Kuzel je pak bio glazbenik, novinar i glumac - ističe Denis koji se školovao za instalatera grijaćih i klimatizacijskih uređaja, ali nikad nije radio u struci. Violist i harmonikaš Luka Iverac (30) jedini ima glazbeno obrazovanje - na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekao je titulu magistra muzike - a osim u Ognju svira i u gudačkom kvartetu Libra koji, primjerice, nastupa u HRTovim emisijama Zvijezde pjevaju i A-strana. Uz to, već četiri godine predaje u osnovnoj glazbenoj školi u Pakracu.

- Svi u mojoj obitelji su glazbeno nadareni. Mama, koja je radila u upravi Hrvatske pošte, svira harmoniku, a tata, bivši predsjednik Županijskog suda u Bjelovaru, gitaru. I moje dvije starije sestre rade poslove vezane uz muziku: jedna predaje glazbeni, a druga flautu i nekad je bila članica grupe Leut Magnetik - otkriva Luka, koji je rodom iz Bjelovara i ondje već dvije godine živi s djevojkom, defektologinjom Doroteom Klasić. Basist Goran Ilić (25) nema djevojku, ali u šali kaže da će je zasigurno pronaći kad izađe u Gloriji - iako za ljubav baš i nema vremena. Stalno putuje s Ognjem, a i studira medijski dizajn na Sveučilištu Sjever. Zanima ga i fotografija, a cilj mu je da jednog dana živi od glazbe. Njegov tata bio je roker pa ga je “zarazio” žestokim ritmovima.

Privatna fotografija
Violist i harmonikaš Luka iverac u vezi je s defektologinjom Doroteom Klasić

- No osoba zbog koje sam uzeo instrument u ruke i odlučio postati glazbenik je Milivoj Štefanec Štef, koji je 80-ih u Koprivnici osnovao novovalni bend Fakini. Njegovi nastupi su me oduševljavali - objašnjava Goran, koji je odrastao i na pjesmama grupa Led Zeppelin, Iron Maiden, Tool, Nine Inch Nails…

- Meni su pak najdraži Guns N’ Roses, Metallica i AC/DC - dodaje Filip Kušnjer (21), najmlađi član grupe Ogenj. U Koprivnici se školuje za tehničara nutricionista pa ga dečki iz benda zafrkavaju da će biti zadužen da zdravo jedu i piju.

koprivnica 18.04.2019
Tomislav Mihac Kovacic, frontmen i osnivac grupe Ogenj
na slici: Tomislav Mihac Kovacic (prsluk) i ostali clanovi grupe Ogenj
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Linker
25. travanj 2024 21:33