CROPIX
U 68. godini

Izgubio bitku: Nakon kratke i teške bolesti preminuo novinar Denis Kuljiš

Jedan od najutjecajnijih novinara, urednika i publicista, Denis Kuljiš, preminuo je u 68. godini nakon kratke i teške bolesti, a iza njega ostala je supruga i dvoje djece te bogata novinarska, urednička i publicistička karijera.

Rođen je 8. prosinca 1951., a novinarsku karijeru počeo je još u 70-ih godinama, kada je surađivao s Omladinskim tjednikom, Studentskim listom i Poletom te se sve do svoje smrti zadržao na vrhu hrvatske izdavačke i medijske scene.

Kuljiš je pokrenuo brojne portale i novine, piše Jutarnji list, te je djelovao i kao publicist te urednik. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je opću lingvistiku i sociologiju, no u ranim dvadesetima shvatio je da je novinarstvo njegov poziv. Radio je u Vjesniku te bio urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, u magazinu Studio, a bio je i glavni urednik Playboya te je sudjelovao u pokretanju Jutarnjeg lista.

Zagreb, 181110.
Veceras je u knjizari Vukovic&Runjic predstavljen roman novinara i publicista Denisa Kuljisa, politicko-knjizevni triler
CROPIX

Krajem osamdesetih, konkretno 1989., osnovao je medijsku tvrtku Media Press koje je zaslužno za pokretanje prvog privatnog nezavisnog političkog tjednika u Hrvatskoj, Globusa. Kasnije je tvrtka postala Europapress Holding (EPH), najveća novinsko izdavačka tvrtka u Hrvatskoj (danas Hanza media), unutar koje je Kuljiš pokrenuo Gloriju i tjednik OK!. Nakon odlaska iz EPH, pokrenuo je tjednik Nacional koji je vodio dvije godine, a pokrenuo je i magazin Penthouse, vrativši se u EPH na mjesto savjetnika Uprave.

Osim novinarstva, Kuljiš je volio i televiziju pa je 1990. pokrenuo politički talk show "Kult ličnosti", a krajem 2012. pokrenuo je hrvatski dnevnik "21. stoljeće", sa svojom suprugom Nadom Mirković kao prvom urednicom. Posljednjih nekoliko godina objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu, na portalu Dnevno te na svom portalu Žurnalist, ali i u dnevnim novinama u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Intenzivno se bavio i publicistikom, a neka njegova najznačajnija djela su zbirka novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji", "Dva pamfleta protiv Tuđmana", "Ad hominem", politički roman "Hrvatski bog Merkur", a u suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče". Nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

Linker
09. travanj 2024 19:51