Boris Kovacev / Hanza Media
Oglasile se i B.a.B.e.

Izostala je bilo kakva priprema djeteta, sav teret pao je na Severinu: 'Da to nije učinila – snosila bi još teže posljedice'

Severina Kojić je u četvrtak u 20.11 sati, uz pratnju i bezuvjetnu podršku supruga Igora, sedmogodišnjeg sina predala ocu Milanu Popoviću. Određeno je tako sudskom odlukom i privremenom mjerom koju je donijela sutkinja Tea Golub, a prema kojoj će dječak odsad živjeti s ocem na njegovoj adresi (koja nije definirana), a majku viđati povremeno prema točno određenim danima i satima. Mnogi su u Hrvatskoj, pa i regiji, ostali u nevjerici i ne prestaju reagirati.

Sva prava, kao i obveze koje je prema sinu do sada imala Severina, novom odlukom suda preuzeo je Milan Popović.

Priopćenje za medije poslala je i organizacija B.a.B.e.

"Povodom nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu te rješenja o privremenoj mjeri istoga suda od dana 28. studenog 2019. godine, donesenim u postupku koji se radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi vodi između gospodina Milana Popovića i gospođe Severine Kojić, a koje su predmet intenzivnog medijskog izvještavanja, ovim putem smatramo potrebnim iskazati zabrinutost zbog radikalnog poteza suda koji se očituje u predmetnoj odluci, a kojom se iz srži mijenja dotadašnji način života maloljetnog djeteta, a majci faktično ograničavaju njezina roditeljska prava u značajnoj mjeri. Pritom se navodi da se prema dostupnim informacijama glavni razlog donošenja takve odluke očituje u međusobno narušenim odnosima roditelja i neslaganju u odgojnim postupcima, bez bilo kakve konkretne zamjerke na način izvršavanja roditeljske skrbi od strane bilo kojeg od roditelja, što ukoliko se pokaže točnim, predstavlja osobito zabrinjavajuću okolnost.

Navedeno, osobito imajući u vidu da je način izvršavanja roditeljske skrbi reguliran i privremenom mjerom koja je izvršna danom donošenja, a što dovodi do faktičnog izdvajanja djeteta iz dotadašnjeg obiteljskog okruženja i razdvajanja od roditelja istoga dana kada je odluka strankama i priopćena, pri čemu izostaje bilo kakva priprema i prilagodba djeteta novoj životnoj situaciji što samo po sebi pokazuje sve manjkavosti sustava te neprilagođenost zakonskih propisa koji u tom smislu nisu predvidjeli bilo kakav prijelazni period ili podršku stručnjaka u asimilaciji djeteta novim okolnostima stvarnim životnim situacijama, a koji propusti se na najzorniji način manifestiraju upravo u sferi obiteljskih odnosa. U ovoj konkretnoj situaciji, teret da dijete pripremi u jednom danu za predaju ocu pao je na gospođu Kojić, a da to nije učinila – snosila bi dodatne posljedice. Dodatno, unatoč protivljenju sudskoj odluci, pozdravljamo odluku gospođe Kojić da preda dijete ocu i time ga zaštiti od traume i stresa u slučaju prisilne ovrhe.

Ujedno, a i neovisno o konkretnom predmetu, budući da isti ne predstavlja izoliran slučaj, ovim putem želimo izraziti i generalnu zabrinutost zbog presudnog utjecaja mišljenja centara za socijalnu skrb u sudskim postupcima radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, čije prijedloge prema našem iskustvu sudovi u većini slučajeva bezrezervno usvajaju, pri čemu centri za izražena mišljenja pa kada su ista i evidentno protivna pravima i interesima mlt. djece, ne snose bilo kakvu odgovornost. Štoviše, istu otklanjaju pod izgovorom da ne sude oni već sud koji se s druge strane poziva na mišljenje centra, a što čini začarani krug u kojem posljedice snose isključivo mlt. djeca.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva u radu sa strankama koje se nalaze u sličnim životnim situacijama, svjedoci smo kontinuiranih pritužbi na manjkavosti stručnih procjena pojedinih centara za socijalnu skrb koje se u znatnom broju slučajeva, prema navodima stranaka, temelje na osobnom dojmu samih djelatnika/ca, temeljem čega možemo zaključiti da se radi o učestalom obrascu postupanja, koji smatramo krajnje zabrinjavajućem. Navedeno, osobito uzimajući u obzir da u okviru sustava pravne zaštite djece i obitelji, ne postoji protokol praćenja izvršenja sudskih odluka u predmetima obiteljske naravi, putem kojeg bi se eventualno mogli detektirati pozitivni, ali i negativni učinci takvih sudskih odluka, što se ukazuje nužno potrebnim.

Također, sa žaljenjem moramo konstatirati da uloga posebnih skrbnika, koji su uvedeni u sustav upravo s ciljem zaštite interesa djece zbog njihove prekapacitiranosti nije rezultirala željenim učincima te je u praksi njihov položaj čisto formalne naravi, o čemu svjedoči i predmetni postupak, u kojem prema informacijama dostupnim u medijima posebna skrbnica u periodu od dvije godine, uopće nije vidjela niti razgovarala s mlt. djetetom, čije interese bi u sudskom postupku trebala zastupati. Slijedom toga, nameće se zaključak da nisu osigurana temeljna prava djeteta zajamčena Obiteljskim zakonom i Konvencijom o pravima djeteta na izražavanje mišljenja u postupku koji se direktno tiče njegovih prava i interesa.

Zaključno, apeliramo na sve sudionike i sudionice sustava da ozbiljno i promptno pristupe iznalaženju adekvatnog zakonskog rješenja u cilju osiguravanja da se sudske odluke u postupcima roditeljske skrbi temelje na profesionalnim i neovisnim procjenama te da se izrada takvih procjena povjeri dovoljno educiranim, senzibiliziranim i stručnim osobama kao i da se reguliraju adekvatni mehanizmi odgovornosti osobe koje daju takve procjene te uspostavi sustav praćenja izvršenja sudskih odluka i njihovi učinci u praksi, a sve u cilju zaštite prava i interesa mlt. djece.

Temeljem iskustva brojnih naših stranaka tijekom dugogodišnjeg djelovanja našeg Pravnog i psihosocijalnog savjetovališta, želimo istaknuti kako je slučaj gospođe Kojić samo povod ovog priopćenja, kojim želimo upozoriti na manjkavosti i propuste sustava koje se zatim odraze na sudbine djece.

Inicijativa #spasime kojoj je na čelu Jelena Veljača, o toj se odluci oglasila službenim priopćenjem.

"Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog skrbnika s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se, vjerujemo, naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog skrbnika. Mi dakako ne znamo što se događalo u šest godina procesa ni što stoji u presudi, te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali, odvajanje djeteta koje je sedam godina živo zdravo i sretno od majke je krajnja mjera, koja je opravdana u slučaju zlostavljanja. U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku stoga, ne ulazeći u postupak u tijeku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta što se, vjerujemo, događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece. A ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u ovoj grupi svjedoče svakodnevno" kažu iz inicijative.

Zagreb, 160319.
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed Spasi me, ciji cilj je pruzanje podrske zlostavljanim osobama i osvjescivanje gradjana o problemima nasilja, odrzan je na Tomislavcu. Prosvjed je odrzan na inicijativu glumice Jelne Veljace. Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Jelena Veljača

Pjevačica Nika Antolos u znak podrške Severini objavila je misaonu pjesmu koja svakoga tjera na razmišljanje.

Zaista je crni petak...
Ne znam znate li Severinu..?
Ne onu živu pjevačicu sto pleše, iz koje frcaju te neke lude energije i samopouzdanja.
Ne svemoguću, nezaustavljivu ženu što probleme i zle ljudi preskače kao lokve...
Nego onu tihu...
Sramežljivu, tih poluskrivenih osmjeha.
Koja lako se rasplače i koju diraju najjače male stvari...
Ona ima problem,
što srce joj je meko, a ljudima prejak stisak...
Njima utrnule ruke od davljenja svojih i tuđih...
Njoj jučer uzeli su dijete.
Neka tamo, takozvana “žena” rekla je: ,,Njemu”.
Njemu što ne zna ni koja mu je najdraža hrana, kako najlakše zaspi.
Njemu koji ne zna tko mu je simpatija i nije znao miris njegovog daha do druge mu navršene godine...
I zato kad Vam kažu da novcem ne možete kupiti sreću, recite im nek ne lažu!
Recite im da ne poznaju ovaj svijet i njegove etikete!
Ali recite im i da papir trune!
Recite im i da kad tad djeca pronađu mrvice i vrate se kući!
Bez obzira na vještice, crne ljude i šume,
svaka priča uvijek ima sretan kraj.
Recite im da Onaj gore sve gleda i Njegov je potez posljednji...
-Nika Antolos-

Oglasila se na Instagramu i pjevačica i voditeljica Ida Prester, koja je svima dala do znanja nije mogla doći k sebi od šoka i nevjerice kad je čula za presudu.

Ida Prester Instagram

Danijela Dvornik smatra da bismo svi trebali češće reagirati na vlastitu i tuđu nepravdu i izaći na ulice.

"Nije li prestrašno da je i dalje žena ženi vuk... Užas...", napisala je na svom Facebooku politologinja i urednica na Prisavlju Lana Pavić čim je čula za vijest da Severina sina mora predati ocu. Uslijedilo je iznimno mnogo komentara njezinih pratitelja na tu temu.

Jedna od osoba koja najbolje poznaje Severinu je i njezin svekar Dragan Kojić Keba, otac Igora Kojića, koji je odluku suda nazvao "zločinom". "Zločin je i presedan nakon 7 godina oduzeti majci dijete...i taj “rat” šteti najviše djetetu jer dijete, kada dovoljno odraste, lako odlučuje kome će i koliko vremena posvetiti... Riješit će to mali Aleksandar i prije vremena postati Veliki Aleksandar... vidio sam i osjetio tu mudrost u njegovim iskrenim dječijim okicama... Dat' će Bog... biti će to sve okej...", napisao je pjevač Kojić Keba.

I bivša voditeljica Vlatka Pokos oglasila se na društvenim mrežama, riječima: "Sve ono što se događa u Hrvatskoj i to ne samo u posljednje vrijeme, pokazuje totalni raspad države i društva. Već godinama smo svjesni da je korumpirano hrvatsko pravosuđe rak rana Hrvatske i da će svatko tko tamo očekuje trunku zdravog razuma, a kamoli pravde, ostati šokiran. Svatko od nas u tuđoj boli prepoznaje svoju i doista me šokirala i ražalostila vijest da je Severina izgubila skrbništvo nad svojim sinom... Toliko je to okrutno i strašno da nedostaje riječi koje bi je mogle utješiti, znam. Nadam se da joj ipak nešto znaci podrška, vjerujem, svih onih koji imaju srca. Socijalna "skrbnica" koja dijete nije vidjela dvije godine, sigurno ga nema. Niti zdravog razuma, niti ljudskosti. I zamislite, opet su žene bile te koje su presudile Severini. Nitko me neće uvjeriti da je to slučajnost. Nitko me neće uvjeriti da novac u Hrvatskoj ne može kupiti sve, ama baš sve. Meni majčinstvo nikad nije niti bilo priznato iako moja bol živi sa mnom sve ove godine, svakog dana, svakog trena... Severina mora ostati jaka i prisebna jer još je pred njom puno iskušenja. Ja šaljem njoj i njenom sinčiću puno ljubavi i snage".

Poruku podrške poslala joj je i pjevačica Lana Jurčević, koja je uvjerena kako će i ovog puta Severina na kraju izaći kao pobjednica.

"Ovo je također jedna od žena koja me podržala i to na samom mom početku. Iz tog razloga pišem ovaj tekst, jer se nikad ne ‘paćam’ u tuđe stvari, pogotovo ne privatne. Jutros sam bila na rubu suza radosnica zbog Nine Badrić jer me razveselila, sad sam na rubu onih drugih zbog Severine i Aleksandra. Ne moram biti majka da znam da kad se lome koplja dvaju roditelja, da se lome na onom tko s tim ima najmanje veze i tko to najmanje zaslužuje, a to je dijete. Ti si prošla sito i rešeto u životu, dizala se i padala i to te danas čini onakvom kakva jesi. I ranjiva i jaka u isto vrijeme. Čitam tvoj tekst i teško mi je... Gumicom se ljubav i osjećaji ne mogu izbrisati, privremena daljina ne može ovakvoj vezi - ništa. Ama baš ništa... Ti si ptica Feniks, Aleksandar je sigurno naslijedio dio tih gena. Samo treba izdržati, propješačiti te nemilosrdne i velike planine i po kiši i suncu i ledu, ali tamo negdje iza toga svega stoji beskraj gdje će njegove male ručice potrčati u smjeru u kojem on želi, a ne u smjeru u kojem mu se kaze da mora ići".

Bivša manekenka Iva Radić na Instagramu je u podužoj objavi također iskazala podršku Severini: "Znam da jeste, znam da ste i Vi koji je gledate samo kao nekog lika s televizije i kojeg smatrate da je znate samo jer vam je tv upaljen svakoga dana i mislite da je i ona u vašem dnevnom boravku... i da se eto istresete na nju nakon teškog dana, a teških je dana sve više, pa tad kaznite nekog tko vam je blizu... jer ona je netko tko vam se stalno 'mota' po kući s tog televizora, po kuhinji s tog radija... znam da ste i Vi svi danas duboko potreseni, tužni, zabrinuti, uplašeni , znam i one koji su sakrili suze, a i one koji otvoreno plaču... znamo svi mi da ovo traje onoliko dugo koliko taj dječak postoji, znamo da su svi njeni apeli bili pozivi u pomoć i vapaj mame koja viče: 'ne dozvolite da ga maknu od mene...', a mame to rade lavovski, a lavovi izgledaju opasno, ova je mama lavica al’ nije opasna, nikad prema svome sinu, nikad, svjedočim pred svim svetim što imam... koliko vas ima da to kažete javno?

Da se čuje da je ona mama koja zna sve crtiće i sva imena svih junaka i dinosaura i svih čuda i čudesa dječjeg svijeta, koja priča jezikom iz crtića i koja zna svaki dijalog iz istog, mama koja je radila bezbroj stvari koje rade sve majke za svoju djecu, mama koju sam ujutro u pidžami sličnoj mojoj sretala pred školom dok smo se još pospane mimoilazile autima i dogovarale dječja druženja, a popodneva ponosno uređena gledala predstave svog sina, ... ma da li se to treba uopće nabrajati? Kako se mami koja se prvih godina djetetovog života sama brinula o njemu smije dogoditi da ga nadalje ima samo 88 sati mjesečno... a nosila ga je pod svojim srcem 6,552 sati? Koga da pitamo!? Svjedočila sam sretnom dječaku koji je cijeli život proveo s majkom. Odgovorna sam, kao i svi mi danas, da se to dogodilo...", napisala je Iva ispod fotografije svoje trudne prijateljice.

Linker
25. travanj 2024 05:31