Ivan Posavec
Ples joj je u krvi

Josipa Pavičić Berardini: 'Sinovi su mi dva dragulja ovog zemaljskog života'

Josipa Pavičić Berardini (41) sa suzama u očima slušala je pohvale žirija u showu 'Ples sa zvijezdama. Prije četiri godine svestrana spisateljica dobila je bitku života. Suočila se s teškom dijagnozom karcinomom dojke, a hrabru borbu opisala je u autobiografskoj knjizi "Šest milimetara" kojom želi ženama dati nadu i ukazati im da odlaze na preventivne preglede. U svibnju sprema izdati svoju novu knjigu, a u showu sa 'Ples sa zvijezdama' nakon fantastičnog otvaranja, sigurno će zaraditi i koju deseticu.

Čestitamo na trijumfu na otvaranju showa 'Ples sa zvijezdama'!. Jeste li skloniji latino ili klasičnim plesovima?
- Moj plesni partner kaže da imam latino stopala i standard leđa. Osobno najviše volim tango i salsu. Dakle, volim i latino i standard.

Kad ste zadnji put plesali sentiš?
- Uf... zaista se ne sjećam... Možda kad sam se udavala.

Koliko je to zahtjevan sport, kako se nosite s upalama mišića, jeste li već primijetili da vam se tijelo učvrstilo?
- Ples je disciplina. Rad. Trud. Svaki pokret zahtijeva da si u potpunosti prisutan, da se cijeli predaš,uneseš, spojiš... Moje tijelo nikad nije bilo u boljoj formi i nikad nisam imala ljepše mišiće.

Vaša knjiga 'Šest milimetara' je vaša ispovijest, bez centure, koliko je olakšanje toliko se ogoljeti, je li to nužno kako bi došlo do izlječenja?
- Nema formule niti recepta za izlječenje osim promjene mentalnog sklopa i opraštanja. Meni je pisanje bilo svojevrsna terapija i pomoglo mi je što sam mogla svakodnevno svoj tok misli i strahova ostavljati na papiru. Knjiga 'Šest milimetara' je knjiga o životu jer smrt je glavni razlog za život. Ona je podrška i poticaj svakome tko se nađe na nekom svom dnu jer nosi ohrabrujuću poruku: Ako sam mogla ja, možeš i ti.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Damir Horvatincic i Josipa Pavicic Berardini.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Vjerujem da vam se svakodnevno javljaju žene sa svojim problemima - imate li riječi utjehe?
- Žene mi se javljaju i osjećam koliko im znači kad vide da sam dobro, sretna i zdrava, a prošla sam ono što one trenutačno prolaze. Autentičnost u iskustvu nema zamjenu.

Lako se odvažite u nove izazove - koliko ste razmišljali da se pridružite sezoni 'Ples sa zvijezdama'?
- Iz djetinjstva nosim dvije neostvarene želje. Prva je bila da budem stjuardesa, a druga da budem plesačica. Toliko se veselim ovom projektu, jako sam sretna što imam priliku naučiti plesati. Za mene je ples život jer život je gipkost.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Damir Horvatincic i Josipa Pavicic Berardini.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas

Jeste li voljeli biti glavni na plesnom podiju? Sjećate li se posebno nekog događaja maturalne večeri, vjenčanja?
-
Daaa, uvijek bih se rasplesala ali to je free style a ovo je ipak malo drugačije. I puno teže. Ne želim ostavljati dojam da se izgovaram, ali biti plesačica je zaista zahtjevno i puno odricanja. Plesači, skidam vam kapu.

Koliko su vam podrška u novom izazovu vaši sinovi Vito (18) i Rocco (8)?
- Najveća. Oni su moja dva dragulja ovog zemaljskog života.

Želite li doći do finala?
- Naravno.

Je li vaš plesni partner sve što možete poželjeti? Zašto?
- Moj je plesni partner drag, prpošan i izuzetno temeljit. Sad smo se već bolje upoznali pa se i posvađamo jer ima dana kad mu baš ništa što otplešem nije dobro. Onda ja počnem gunđati kao bole me rebra, imam žulj, ne mogu skakati jer mi se sad kašlje... Pretpostavljate da je temeljit partner pun pogodak za mene. Želim dati sebe u ovom plesnom projektu maksimalno i kroz taj izazov želim vidjeti za koliko sam uopće spremna. Sve se uvijek događa baš onda i onako kako je najbolje za nas. Znate kako kažu, kad je učenik spreman, pojavi se učitelj.

Linker
20. travanj 2024 13:53