Ana Mihalić
Puna kuća radosti

Karlo Ressler: Obiteljski život nove političke zvijezde

Najmlađi nositelj liste na europarlamentarnim izborima, HDZ-ov kandidat Karlo Ressler, prvi je put otvorio vrata svojeg doma gdje živi sa suprugom Karlom, ljubavi iz studentskih dana, i dvoje djece koju svaku večer uspavljuje bajkama.

Nije bilo jednostavno dogovoriti fotografiranje i razgovor s Karlom Resslerom (29). Kao savjetnik premijera Andreja Plenkovića i inače ima mnogo obaveza, a otkako je nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament još intenzivnije radi i putuje. Stoga nas je ugostio na Cvjetnu nedjelju u svojem stanu u širem središtu Zagreba, i to u jutarnjim satima jer je toga dana išao na državnu komemoraciju u Jasenovac. Njegova supruga Karla (29), odvjetnica s kojom ima dvoje djece, spremala se pak u crkvu na blagoslov maslinovih grančica. No 190 centimetara visoki pravnik prodornih plavih očiju bio je vrlo strpljiv, čak i kad bi razgovor prekidala njegova živahna djeca. Četiriipolgodišnja kćerkica Beata svako malo bi se došla pohvaliti nekim crtežom, dok bi sina Bornu, koji će uskoro proslaviti drugi rođendan, privukao neki dio naše fotografske opreme.

obitelj Ressler, Karlo Ressler, Karla Ressler, Beata i Borna, 14042019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Karlo Ressler, svjestan vrijednosti svakog trenutka provedenog s obitelji, pozorno bi ih saslušao i smireno objasnio što smiju ili ne smiju.

- Ako nisam na putu - što je barem dvaput mjesečno - ustajem prije sedam, a legnem oko ponoći. No pokušavam što više vremena provoditi s obitelji pa ujutro zajedno doručkujemo, Beatu prije odlaska na posao odvedem u vrtić, a navečer se trudim djeci pročitati priču prije spavanja. Sa suprugom pak razgovaram o svemu što nam se dogodilo toga dana. Pratimo jedno drugo u svemu. Bez podrške obitelji ne bih ni pristao ući u utrku za Europski parlament - govori Karlo Ressler, koji je zbog svojih godina i, kako su neki tvrdili, manjka političkog iskustva mnogima bio kandidat iznenađenja.

obitelj Ressler, Karlo Ressler, Karla Ressler, Beata i Borna, 14042019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Kao jedan od najmlađih nositelja liste nikad se nije gurao u prve redove, no s obzirom na to da su ga jednoglasno podržala sva stranačka tijela, smatrajući da treba pružiti priliku i mladim ljudima, prihvatio je izazov. Uostalom, u profesionalnom je životu ostvario više i od nekih dvostruko starijih kolega, vjerujući da je obrazovanje temelj svega. To je bila jedna od najvažnijih stvari koju mu je prenijela majka Anica Ressler, vrsna otorinolaringologinja i supruga političara Vladimira Šeksa, koja je lani izgubila bitku s teškom bolešću. Inače, Karlov otac Dubravko također je radio kao liječnik otorinolaringolog. Rođen je u Mostaru, djetinjstvo je proveo u Baranji, a u Zagreb je došao na studij medicine.

Još kao učenik VII. gimnazije u Križanićevoj ulici Karlo je sudjelovao u aktivnostima Hrvatskog debatnog društva, a odlazio je i na međunarodna debatna natjecanja tijekom studija na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Uz to je bio demonstrator na kolegiju Opće teorije prava i države, koji je vodio UN-ov diplomat Ivan Šimonović, kao i na Katedri za građansko pravo, pod vodstvom bivše prve dame Tatjane Josipović. Na prvoj godini faksa je upoznao i suprugu Karlu, djevojački Rančić, koja je rodom iz Pirovca, ali nisu se odmah zaljubili. Zbližio ih je, zapravo, abecedni red.

Privatni album

- Osim što smo imenjaci, imamo i isto prvo slovo prezimena pa smo na seminaru iz Rimskog prava sjedili blizu jedno drugog. Počeli smo zajedno učiti i tek nakon godinu i pol dana postali par, na početku treće godine - prisjeća se Karla Ressler, dodajući kako su ona i Karlo zadnju godinu fakulteta završili na Sveučilištu u engleskom gradu Sheffieldu, u okviru studentske razmjene Erasmus. Živjeli su u istom kampusu, a kako su tada bili jedini studenti iz Hrvatske, još su se bolje upoznali i zbližili. Karlo iz tog vremena pamti i druženja sa studentima iz cijelog svijeta, sportske aktivnosti poput nogometa, vaterpola i planinarenja u nacionalnom parku Peak District, debatu, ali ono što zasigurno ni jedno ni drugo neće zaboraviti bile su - zaruke.

- Karlu sam zaprosio u predivnom botaničkom vrtu u Sheffieldu i darovao joj prsten koji sam kupio još u Hrvatskoj - otkriva Karlo Ressler te dodaje da su brak sklopili nakon povratka u Hrvatsku. Vjenčali su se u rujnu 2013. u crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, a večera za 150 ljudi bila je u hotelu Esplanade. Prvi ples im je bio uz Šostakovičev 2. valcer, a kasnije su feštali uz domaće i strane pop i rock hitove, koje i inače slušaju.

obitelj Ressler, Karlo Ressler, Karla Ressler, Beata i Borna, 14042019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Iste je godine Karlo Ressler napravio uzlet i u poslovnom smislu: postao je asistent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, ali i Andreju Plenkoviću, koji je tada bio zastupnik u Europskom parlamentu. Baza mu je bila u Zagrebu pa je povremeno putovao u Bruxelles i Strasbourg. Nakon tri godine, kad je Plenković došao na mjesto predsjednika Vlade, postao mu je savjetnik te u međuvremenu upisao doktorat na Institutu za međunarodno i strano kazneno pravo Max Planck u Freiburgu. Završava doktorat o trgovanju ljudima pa će se i migracijama baviti kao europarlamentarac, uz teme kao što su obrazovanje i zapošljavanje mladih te bolje pozicioniranje Hrvatske kroz sve ostale javne politike.

Karlo, koji je i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, na sjednice u Bruxelles i Strasbourg će putovati prema potrebi pa se on i njegova obitelj neće seliti iz Hrvatske. Tijekom života su, naime, često mijenjali adrese i sada su sretni što su dvije godine u vlastitom stanu koji još uređuju, a i smatraju da je Zagreb grad po mjeri čovjeka. Karlo Ressler, čiji su se preci sredinom 19. stoljeća iz Austrije doselili u Našice, živio je u zagrebačkim kvartovima Utrine i Borovje, a kad se njegova majka udala za Vladimira Šeksa, preselio se u Bauerovu ulicu. Bio je, kaže, živahan, zna tiželjan i katkad tvrdoglav dječak, a osnovnu školu završio je na Šalati jer je Anica Ressler ondje radila u bolnici.

- Mama je bila humana i empatična osoba. Cijeli je život posvetila pomaganju drugima i zbližila se s mnogim ljudima koje je liječila. Žrtvovala se da mi pruži kvalitetno obrazovanje, znajući koliko je važno učiti i ulagati u sebe, a kako smo živjeli sami do moje jedanaeste godine, imali smo posebnu vezu - govori Karlo Ressler, dodajući da mu je u trenucima kad je mama preminula najveća utjeha bila supruga.

obitelj Ressler, Karlo Ressler, Karla Ressler, Beata i Borna, 14042019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Iako je s Vladimirom Šeksom mnogo razgovarao o pravu i politici, u HDZ se prije deset godina učlanio na poticaj Karle koja je to učinila već sa šesnaest. Dijele iste vrijednosti i političke stavove, ali su karakterno različiti: Karla je emotivna i strastvena Dalmatinka, Karlo smirenije naravi, a navijaju i za konkurentske nogometne klubove. On je dinamovac, ona navijačica Hajduka pa ih zanima koji će klub klinci odabrati. Ressler jednom tjedno navečer rekreativno igra nogomet s prijateljima, a voli i košarku, plivanje, vožnju biciklom te šetnje Sljemenom i Maksimirom. Rado ode i u kino i kazalište te mnogo čita - u posljednje vrijeme Dostojevskog, Kunderu te Hararija koji piše o budućnosti i velikim tehnološkim promjenama. Često posjećuju obitelji u Slavoniji i Dalmaciji, gdje i ljetuju, pa je i njihova prehrana kombinacija obiju kuhinja.

- Karlo super kuha, ali zbog posla ne stigne koliko bi htio. Zna pripremiti sve - od roštilja do morskih specijaliteta. Često kuhamo i zajedno - ističe Karla Ressler, koja sa suprugom dijeli i strast prema jezicima. On govori engleski, njemački i talijanski, a ona uz ta tri još i francuski. - Želio bih - kaže Karlo Ressler - da i naša djeca shvate važnost obrazovanja. Da budu uporni i ustrajni te da svakog čovjeka doživljavaju jednako vrijednim. Tako sam, naime, i ja odgajan.

Linker
05. travanj 2024 06:29