Vedran Peteh
NOVA GLORIA DONOSI

Kolinda Grabar-Kitarović: Sjećanje na školske ljubavi

Kao pokroviteljica proslave 390. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije, predsjednica RH prisjetila se svog jedinog bijega s nastave - na utakmicu, te dečki iz škole u koje se zaljubljivala i otvoreno im to priznavala.

Iako u srednjoj školi nikad nije bila predsjednica razreda, bivša učenica Prve riječke hrvatske gimnazije Kolinda Grabar-Kitarović postala je predsjednica države i tako se pridružila plejadi odličnika koji su pohađali tu uglednu obrazovnu ustanovu. Ivan pl. Zajc, Ivan i Antun Mažuranić te Fran Kurelac među najslavnijim su učenicima te škole koja je izniknula iz 1627. osnovanog Isusovačkog kolegija s gimnazijom, a kroz povijest je mnogo puta mijenjala ime. U novije vrijeme tu su školske klupe derali književnik Nedjeljko Fabrio, župan Zlatko Komadina, bivši ministri Željko Jovanović i Predrag Šustar, bivši rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, glumica Nina Violić...

Hrvatska je predsjednica s velikim ponosom prihvatila pokroviteljstvo proslave 390. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije, u kojoj je završila tri razreda s prosjekom ocjena 5,0 ili 4,9. Četvrti razred završila je u Los Alamosu u saveznoj američkoj državi New Mexico, a proslavu 390. obljetnice Prve riječke hrvatske gimnazije iskoristila je da sa suprugom Jakovom prvi put svoju staru školu obiđu zajedno.

Kakva je bila učenica, koji su joj bili najdraži predmeti, ali i kojih se školskih ljubavi sjetila pročitajte u novom broju magazina Gloria, koji je u prodaji od 30. studenoga, a uz koji ne propustite na dar pet krojeva koje vam darujemo u suradnji s modnim brendom Hippy Garden.

Linker
25. travanj 2024 11:57