Getty Images
NOVI DOKUMENTARAC

Leonardo DiCaprio predvodi celebrityje u misiji zaštite okoliša

Leonardo DiCaprio je na premijeri svojeg novog filma na London Film Festivalu izjavio da su klimatske promjene najvažnije pitanje s kojim se mladi danas suočavaju.

U dokumentarnom filmu "Before the Flood“ Leonardo DiCaprio putuje svijetom kako bi se iz prve ruke uvjerio u negativne posljedice globalnog zatopljenja. Film je nastao u produkciji kuće National Geographic, a bit će prikazan na njihovom kanalu 31. listopada.

Redatelj filma Fisher Stevens izjavio je da su filmom prvenstveno htjeli na razmišljanje i akciju potaknuti mlade ljude. Jedan od ciljeva filma bio je i prekinuti rasprave o tome događa li se uistinu globalno zatopljenje ili ne. "Kao što smo nekoliko puta podvukli u filmu – ne vjerovati u to da je čovjek svojim djelovanjem prouzročio klimatske promjene isto je kao ne vjerovati u gravitaciju“, izjavio je Stevens.

Inače, Lenardo DiCaprio je već godinama angažiran u brojnim akcijama za zaštitu okoliša, a prije dvije godine UN ga je proglasio glasnikom mira s posebnim naglaskom na klimatske promjene. Slavni glumac je još 1998. godine pokrenuo i fondaciju The Leonardo DiCaprio Foundation koja se različitim kampanjama, medijskim projektima i skupljanjem sredstava bavi humanitarnim i ekološkim pitanjima. Producirao je i dokumentarni film "Posljednji sati" o stanju planete, a kroz svoju fondaciju je i jedan od važnijih donatora World Wildlife Funda, svjetske organizacije za zaštitu prirode.

No, Leonardo DiCaprio nije jedini celebrity zabrinut za stanje prirode. Ted Danson je, recimo, vrlo istaknuti borac za očuvanje mora i oceana, objavio je knjigu na tu temu, a aktivan je i u poznatoj organizaciji Oceana. Cate Blanchett je, kao umjetnička direktorica Sindey Theatre Company, najzaslužnija za to što je The Warf kazalište u Sindeyu dobilo solarne panele i jedan od najvećih sustava za prikupljanje kišnice na svijetu, a Daryl Hannah je pokrenula udrugu koja se bavi održivim razvojem te promovira korištenje biodizela i obnovljive izvore energije. Ona također vodi i vlastitu internetsku stranicu na kojoj daje savjete za "zeleni" stil života.

Prije dvije godine je američka udruga za zaštitu okoliša Conservation International pokrenula vrlo zanimljivu kampanju "Nature is speaking" u koju su se uključili Julia Roberts, Harrison Ford, Kevin Spacey, Edward Norton, Penélope Cruz, Robert Redford i Ian Somerhalder te svoje glasove pretvorili u glas prirode.

Linker
11. travanj 2024 20:37