Privatni album
recept za sreću

Lidija i Zoran Šprajc: Dvostruko slavlje u obitelji

Dva desetljeća braka i svoj 50. rođendan TV urednik i voditelj ZORAN ŠPRAJC proslavio je sa suprugom LIDIJOM u francuskoj prijestolnici uz šampanjac i spektakularni kabare program - na njihovom prvom putovanju bez djece

Premda se Zoran Šprajc nije popeo na Eiffelov toranj - jer je zbog štrajka zaposlenika bio zatvoren - njegov romantični doživljaj Pariza ostao je na visini. Urednik i voditelj informativne emisije RTL Direkt u Gradu Svjetlosti ionako nije bio samo turistički, već da bi s tri godine mlađom suprugom Lidijom, urednicom i lektoricom na HRT-u, proslavio dvije važne obljetnice: 2. kolovoza svoj 50. rođendan, a dan prije - 20. godišnjicu braka.

- Zbog obveza i troje male djece dosad smo rijetko putovali izvan Hrvatske pa smo nakon dva desetljeća braka odlučili prekinuti tradiciju “neputovanja” i počastiti se izletom u neki od europskih gradova. U igri su bili Rim ili Pariz, ali smo na preporuku agencije odabrali francusku prijestolnicu jer je ondje manje vruće - i nismo pogriješili. Ugodan povjetarac nosio nas je pariškim ulicama pa visoke ljetne temperature gotovo da i nismo osjetili. Supruzi je to bio prvi izlet u Pariz, a ja sam ga posjetio davno, kao desetogodišnji klinac. Na temelju tog “iskustva” sada sam važno glumio vodiča, a kriomice proučavao Google Maps. Odsjeli smo u užem centru grada pa nam javni prijevoz nije trebao. Za takav pješački “tour de Paris” bili su dovoljni samo bočica vode i dobre cipele - šali se Šprajc, dodajući da su tijekom četiri dana on i supruga uspjeli vidjeti najatraktivnije pariške znamenitosti.

Privatni album

Najviše im se svidjela Latinska četvrt, multikulturalna jezgra ne previše iskomercijalizirana, a ima na desetke restorana, pubova i barova. Oduševio ga je i kabare Lido - spoj pjesme, plesa, glume, akrobatike te spektakularne kostimografije i scenografije. - Uz taj jedinstveni doživljaj supruga i ja smo čašom šampanjca nazdravili nama i našem braku. Bio je to vrhunac našeg putovanja. Inače nemamo običaj naveliko slaviti obljetnice. Počastimo djecu i sebe zajedničkim izlaskom u restoran i kakvim prigodnim darom, no ovaj put smo to vrijeme odlučili izdvojiti samo za sebe, i zbilja je vrijedilo svake lipe - otkriva Zoran Šprajc, koji sa suprugom Lidijom ima troje djece: 18-godišnju kćer Franku, s kojom je ovog lipnja zaplesao na maturalnoj večeri u hotelu Westin, te sinove Mirona (17) i Darjana (15).

Nakon trećeg djeteta Zoran je rekao “dosta” te se podvrgnuo vazektomiji. Smatrao je, naime, da je podvezivanje sjemenovoda najsigurnija metoda kontracepcije, a kako je cijeli zahvat, uz lokalnu anesteziju, trajao samo desetak minuta, nije ga bilo strah. No to nije mogao reći za infarkt u studenom 2013., koji su prouzročili stres, dvije i pol kutije cigareta dnevno, nekretanje te nezdrava i neredovita prehrana. U bolnicu, gdje su mu ugrađena dva stenta, došao je u zadnji čas - i to na inzistiranje supruge. - Izgubila je strpljenje, ugurala me u auto i odvezla do nama najbliže Nove bolnice. Ondje su za manje od pola sata sve pretrage bile gotove, a ja na aparatima, u operacijskoj dvorani. Tijekom koronarografije, kad su došli do srca, shvatili su da je u pitanju minuta-dvije. Za manje od sat i pol nakon dolaska u bolnicu ja sam bio spašen - ispričao je tada za Gloriju Zoran Šprajc, kojem je liječnik zbog akutnog infarkta jedva ugradio stent. Tada je doznao i da je već prehodao dva infarkta. Nakon trećeg je promijenio loše životne navike, što je značilo i izbacivanje svinjetine iz jelovnika. Kao tipičnom Slavoncu to mu nije bilo lako, ali je u osmišljavanju zdravog menija imao pomoć i potporu supruge - vegetarijanke. Zoran, koji je rodom iz Slavonskog Broda, i Zagrepčanka Lidija uvijek su dobro funkcionirali premda je on tvrdio da su potpuno različiti: ona fina i nježna, a on “siroviji” tip. U njihovu slučaju se, međutim, pokazalo da se suprotnosti itekako privlače. - Spojio nas je HRT gdje je Lidija radila kao lektorica, a ja tada kao novinar. Kad sam joj počeo nositi tekstove na pregled češće nego što je bilo potrebno i kad sam se počeo interesirati za dosadne pravopisno-gramatičke nijanse hrvatskog jezika, bilo je jasno da tu suradnju treba nastaviti i izvan posla... - prisjeća se Zoran, koji je s Lidijom prohodao krajem devedesetih, a ubrzo nakon toga, 1. kolovoza 1998., vjenčali su se u Zagrebu.

Zagreb, 030214.
Premijera danskog filma Zena u Kavezu, snimljen po bestselleru Jussi Adler-Olsena, u Avenue Mallu u Cinestar kinu. 
Na fotografiji: Zoran Sprajc sa suprugom.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

- S obzirom na to da je svadba bila dan prije mog 30. rođendana, gotovo je nemoguće zaboraviti godišnjicu. Stoga sam, barem što se toga tiče, vjerojatno najbolji muž na svijetu - smije se Zoran Šprajc. - A u čemu je tajna ili recept uspješnog braka? Iskreno, nemam pojma. Da znam, napisao bih o tome knjigu i obogatio se. Ali znam da treba što dulje i što češće njegovati i održavati lijepe trenutke, a one loše što prije zaboraviti.

Linker
19. travanj 2024 07:06