Mara Bratoš
 Jelena Balić
BEZ GLAMURA

Mara Bratoš - moje golo tijelo bez uljepšavanja

Već više od dva desetljeća fotografira svoje tijelo, ali ovog puta njezini su portreti, koje će predstaviti izložbom 'Ljubav i život žene' posebniji i intimniji.

U ponedjeljak, 11. prosinca će u zagrebačkoj Galeriji Greta biti otvorena izložba 'Ljubav i život žene' na kojoj će dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš predstaviti novi ciklus fotografija u kojemu dokumentira vlastitu trudnoću - bez uljepšavanja. 43-godišnja umjetnica postala je prvi put majka u listopadu ove godine, ali za vrijeme i nakon trudnoće njezin fotoaparat nije "mirovao". Svoje tijelo fotografira u desetogodišnjim ciklusima počevši od 1996., ali ovog puta njezin rad nije samo nastavak, već i novi početak.

- Ovi portreti su intimniji jer na njima nisam sama - kazala nam je Mara Bratoš koja je svojim portretima željela prikazati stvarnost trudnoće umjesto da je uljepšava, što je redovit slučaj s glamuroznim portretima slavnih trudnica.

Mara Bratoš

-Naziv 'Ljubav i život žene' povezan je s trudnoćom i majčinstvom na direktan i indirektan način. Miješaju se vanjski i unutarnji svijet. Vanjski svijet je vidljiv i njega sam zabilježila fotografijama, a unutarnji je tu i sveprisutan-, priča nam Mara te ne krije koliko je uživala u trudnoći. S partnerom, glumcem Nikšom Kušeljem svaki dan se sve bolje snalazi u ulozi roditelja. Njihova Pavla sad već ima dva mjeseca, a u njihovu je obitelj unijela neizmjernu sreću.

John Pavlish

- Na trudnoću sam bila spremna tako da mi ništa nije bilo teško, nisam imala nikakve strahove. Najljepše je bilo praćenje razvoja novog života. Prekrasno mi je u ulozi majke i svakodnevne izazove obavljam s ljubavlju - zaključuje ova Dubrovkinja.

Linker
19. travanj 2024 00:44