Profimedia, Backgrid UK
vrijeme se ne može vratiti

Martina Navratilova otkrila što joj je palo teže od saznanja da ima rak dojke

Martina Navratilova, 62-godišnja bivša teniska zvijezda, gostovala je u TV showu "The All New Monty: Ladies Night" u kojem je iznijela potresnu priču o svojoj borbi s rakom dojke želeći ohrabriti žene da redovito pregledavaju grudi te odlaze ginekologu na bris grlića maternice.

Martina Navratilova, bivša teniska zvijezda rođena u Pragu u današnjoj Češkoj, čije je ime ostalo jedno od najzvučnijih u povijesti tenisa, u siječnju 2010. godine saznala je da boluje od raka dojke. 'Liječnici su mi rekli da imam duktalni karcinom in situ (DCIS), a taj rak nije onaj najgore vrste. Ponekad se osjećam pravom sretnicom jer sam dobila 'dobar rak', koliko god to paradoksalno zvučalo', rekla je na samom početku showa. 'Za mene je najteži dio uslijed borbe s bolesti zapravo bio dan kad sam se nakon operacije morala vratiti na mamografiju koja je trebala pokazati je li išta zloćudnog ostalo', rekla je nadalje tenisačica koja je uspjela pobijediti bolest.

'Odrasla sam u komunističkoj zemlji gdje se o ničemu nije smjelo pričati naglas. Ja sam otišla iz te sredine, ostavila Prag i obitelj i otišla u svijet, svojedobno četiri godine nisam vidjela roditelje. To je bilo jedno od razdoblja zbog kojih se uvijek rasplačem jer ne mogu vratiti vrijeme, a znam koliko sam odlaskom od kuće povrijedila majku. Da, to što sam nju toliko rastužila bilo je gore od raka dojke. Jer, kad sam dobila rak, pomislila sam, 'Samo naprijed s tim, najgore je već iza mene', naglasila je i nastavila hvaliti majku.

Martina Navratilova, former Czechoslovak and American professional tennis player and coach playing at Midtown Athletic Club Weston
Martina Navratilova at Midtown Athletic Club, Miami, Florida - 08 Dec 2018, Image: 401700202, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

'Moja je majka bila najbolja osoba koju poznajem. Tako pametna. Kad god bi gledali neki kviz, ona je uvijek znala sve odgovore. Uvijek bi me znanjem 'izula iz cipela', nedostaje mi', rekla je tenisačica čija je majka preminula prije 11 godina.

Navratilova je izvela i striptiz samo kako bi potaknula žene da redovito pregledavaju grudi te odlaze ginekologu na bris grlića maternice. 'Moja majka ne bi mogla vjerovati da ovo radim. Ona najbolje zna koliko sam sramežljiva', rekla je Navratilova.

Navrátilová Martina

Foto : Czech News Center / Rušinová Mária, Image: 370607284, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Czech News Center / Rušinová Mária / CNC / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, CNC - sport
Profimedia, CNC - sport

Linker
20. travanj 2024 16:45