Ranko Suvar / CROPIX
žrtve internetskih laži

Naše zvijezde često su žrtve hakera, sada je nastradao i Tony Cetinski: 'Ne nasjedajte na prevaru'

Nije rijetkost da se naši slavni nađu na meti hakera, a posljednji među njima je pjevač Cetinski koji se požalio da se preko njegovog imena pokušava prikupiti novac.

Pjevač Tony Cetinski našao se u problemima nakon što mu je na društvenim mrežama ukraden identitet. Pjevač je upozorio obožavatelje da ne nasjedaju na poruke koje su poslane s lažnog profila i preko kojeg se pokušava prikupiti novac za dobrotvornu organizaciju.

"Pojavio se još jedan lažni profil Tony Cetinski koji u moje ime, putem messengera prikuplja novac za dobrotvornu organizaciju. Moja stranica Tony Cetinski je verificirana od facebooka i kao takva ima plavu kvačicu, što znači da je službena stranica. Molim Vas da ne nasjedate na lažne profile.
Prilažem objave s lažnog profila i naslovnicu mog službenog FB s plavom kvačicom.", napisao je pjevač na Facebooku i upozorio obožavatelje da ne nasjedaju na poruke koje dolaze po njegovim imenom.

"Tony nikada poruke osobnog tipa ne šalje nikome. Upozorite sve svoje FB prijatelje da ne nasjednu na prevaru", nadodao je u komentaru.

Mnogi od njegovih pratitelja javili su se u komentarima te napisali da su vrlo brzo shvatili da je riječ o lažnom profilu pa su ga odmah i blokirali.

"Dobila poruku od Tonija, bila sam na sedmom nebu dok nisam shvatila da je lažni profil", napisala je u komentaru jedna obožavateljica, dok ga je jedna upozorila da se lažni profil pojavio i na Instagramu.

Zagreb, 270318.
Restoran Zagreb 360.
Press konferencija oko velikog glazbenog dogadjaja koji je najavila uprava Hrvatskog telekoma i gost Iznenadjenja Tony Cetinski. Magenta 1 slavi 2. rodjendan.
Na fotografiji: Toni Cetinski.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Slavna i poznata lica često su meta hakera, pa istarski pjevač nije prvi koji se našao u ovoj neugodnoj situaciji. Početkom studenog preko društvenih mreža upozorenje je poslao i violončelist Stjepan Hauser. Njegov identitet koristili su kako bi lažno prikupili novac, a netko se dosjetio pod njegovim imenom ugovoriti sastanak s dvije djevojke, koje su na kraju preletjele pola svijeta kako bi se sastale sa Stjepanom i na kraju ostale prevarene.

Poznati model i tv voditelj Dean Pelić također se našao u mreži internetskih laži za koje je saznao ovoga ljeta. Njegova priča čula se i u stranim medijima pa je završio u Daily Mailu. Njegove fotografije netko je odlučio iskoristiti kako bi zavodio žene diljem svijeta na raznim stranicama za online dating te od njih izvlačio novac - u posljednje tri godine na taj način pod njegovim imenom bilo je prevareno čak 200 žena.

Iako je u početku mislio da je krađa njegovih fotografija nešto s čim se treba naviknuti živjeti jer je javna osoba, shvatio je da treba reagirati i otišao je na krim policiju.

Noćna mora Deana Pelića zbog krađe identiteta: 'Budi jak sve će doći na svoje'

Prije nekoliko tjedana oglasio se i splitski pjevač Luka Nižetić. S njegovom se slikom na Facebooku pojavila plaćena reklama tijekom gostovanja na emisiji "Pressing" N1 televizije. "Specijalni izvještaj: "Posljednja investicija Luke Nižetića izazvala je strahopoštovanje kod eksperata i strah kod bankara", pisalo je na lažnoj stranici do koje je vodio link s društvene mreže. Zapravo se radi o Bitcoin prevari u kojoj je Luka Nižetić završio kao glavni akter, a i sam je bio iznenađen kada je saznao za internetsku prevaru.

S krađom identiteta susrela se i pjevačica Ivana Kindl 2018. godine kada je netko napravio profil na njezino ime i krenuo sklapati glazbene suradnje.

"Ne mogu vjerovati da nekome može na pamet pasti ovakva ideja koja je vrlo opasna za moju reputaciju, moje koncertne angažmane koji meni i mom bendu život znače", tada je napisala šokirana pjevačica.

Linker
18. travanj 2024 09:53