Specijal: DOBRI RESTORANI
Banjole - Medulin, 140414
Konoba Batelina koju s obitelji vodi David Skoko, poznat po svojem jednostavnom pristupu i nekonvencionalnim stavovima. Konoba Batelina je ponajvise poznata i cijenjena po svojim ukusnim hladnim predjelima.
Na fotografiji: David Skoko u pripremi rakovica.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / HANZA MEDIA
Specijal: DOBRI RESTORANI
Banjole - Medulin, 140414
Konoba Batelina koju s obitelji vodi David Skoko, poznat po svojem jednostavnom pristupu i nekonvencionalnim stavovima. Konoba Batelina je ponajvise poznata i cijenjena po svojim ukusnim hladnim predjelima.
Na fotografiji: David Skoko u pripremi rakovica.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / HANZA MEDIA

Daju cijelo srce u posao

Nije Skoko jedini: Njihovo zanimanje najstresnije je na svijetu, a to potvrđuju zdravstveni kartoni i drugih chefova

Zanimanje chefa u kojem se zahtijeva istovremeno i zatomljavanje ega i ego, maksimalna suradnja s kolegama i mirnoća u najgorim situacijama, jako je stresno, a uvjeti daleko od idealnih. Tako je prema istraživanju provedenom na sveučilištima Harvard i Stanford rad iza pećnice jedan od najstresnijih poslova na svijetu; odmah iza kirurga i policajaca, a tome svjedoči i njihov zdravstveni karton.

U ekskluzivnom razgovoru za Gloriju poznati chef David Skoko (43), kojeg poznajemo iz raznih kulinarskih emisija - od MasterChefa do najnovijeg showa “Kuhan i pečen”, otvoreno je progovorio o trenutku u kojem ga je tijelo upozorilo da mora usporiti. Prije tri godine je, naime, doživio zatajenje srca zbog čega je mnogo toga promijenio u odnosu prema životu.

"Mislio sam da se to meni ne može dogoditi. Imao sam 40 godina, pet dana u tjednu odlazio sam u teretanu, tijelo mi je bilo istrenirano do maksimuma. Istina, jako sam puno radio, ali posao koji volim. No jedno jutro u zagrebačkoj Esplanadi probudila me strašna bol. Osjećaj je bio kao da mi na prsima leži teret od stotinu kilograma, utrnula mi je i lijeva ruka. Ali nisam tome pridavao pozornost. Otišao sam na doručak, sjeo na motor i krenuo prema Puli. Nakon nekog vremena počela mi je trnuti i lijeva noga, što sam shvatio kad nisam mogao promijeniti brzinu. Ni tad nisam posumnjao na srce, samo sam jedva čekao da se nekako dovezem do Pule", rekao je jedini hrvatski chef koji je imao emisiju na kanalu 24 Kitchen.

Banjole 06112019
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Banjole 06112019
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Sličnu epizodu doživio je i omiljeni chef Tomislav Špiček (44) koji je  krajem prošle godine morao u život uvesti promjene. U novogodišnjoj noći završio je u bolnici, nakon što je doživio infarkt. Tad mu je postalo jasno da mora smanjiti tempo i napraviti preokret, a jedna od promjena je bio i otkaz koji je dao s prvim danima rujna nakon što je shvatio da mu je rad u poznatom zagrebačkom restoranu postao prezahtjevan. Iako već ima nove ponude, poručuje da se nigdje ne žuri.

"Polako. Tek sam odmorio, tako reći. Ne treba žuriti. Sad imam malo više vremena za obitelj, kuhanje, druženje... Više se bavim poljoprivredom na zemlji svojih roditelja. Sad je priprema za kolinje, bila je berba. Sve ima svoj red", kazao nam je Tomislav Špiček kojeg svi znaju kao Tomeka, a kojeg publika zna kao člana žirija popularnog showa "Tri, dva, jedan, kuhaj". 

RTL

Zagreb, 080517. Kaptolska Klet, Kaptol.
Tomislav Spicek, clan zirija RTL-ova showa Tri, dva, jedan kuhaj
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Kreativnost i mašta, otpornost na kritiku, tim u radu i nošenje sa stresom ulaze u opis posla svih chefova, a koliko je sve to zahtjevno naglašavaju i Mate Janković i Ivan Pažanin (35).

Ivan Pazanin Zagreb
Fotograf Matej Dokic 030216
Matej Dokić

Ivan Pažanin

RTL, promo

Mentor Pažanin pokazuje svoje vještine

 

"Posao chefa je stvarno jako stresan. Mislim da ljudi ne znaju kolika je razlika između posla chefa i kuhara. Uistinu, velika je odgovornost, stres, nervoza, previše fizičkog napora... Vjerujem da je to jedan od stresnijih poslova i morate ga zaista voljeti da biste ga mogli raditi", naglašava Pažanin koji je svojevremeno stres gasio boksom. A da je požalio stotinu puta što je izabrao to zanimanje rekao je i Mate Janković (41).

RTL promo

Chefovi Mate Janković i Ivan Pažanin jako se cijene

 

"Apsolutno sam zažalio stotinu puta, jer moraš proći određeni put afirmacije. Ljudi koji imaju posao mrze ljude koji imaju karijeru. Svi mi želimo raditi svoj posao na najvišem mogućem nivou, i normalno da kroz proces toga mrziš sve što radiš. Recimo, ja mrzim čistiti ribu, ali nije postojao alternativni put do peći. Ne govorim o stotinama kilograma koje sam morao čistiti nego o tonama. Govorim o danima kada dolaziš na posao mamuran, jer imaš 18 godina, a čeka 380 kilograma sipe i posuda s hladnom vodom. I ne izlaziš dok to ne očistiš sve... Naravno da u procesu uspjeha zamrziš što radiš, ali onaj tko to preživi, iza toga se krije uspjeh', rekao je Mate koji je prošle godine dana smršavio 17 kilograma.

U ožujku ove godine  napustio nas je jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije. Andrej Barbieri preminuo je nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba, a svijet je godinu dana ranije ranije šokirala vijest da je u 62 godini Anthony Bourdain okončao svoj život nakon dugogodišnje borbe s depresijom.

NEW YORK, NY - MAY 17: Anthony Bourdain speaks onstage during the Turner Upfront 2017 show at The Theater at Madison Square Garden on May 17, 2017 in New York City. 26617_003 (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)
Getty Images

Anthony Bourdain

"S velikom tugom potvrđujemo vijest o smrti našeg prijatelja i kolege, Anthonyja Bourdaina", objavili su njegove kolege s CNN-a. Bourdaina je u hotelskoj sobi u Strasbourgu mrtvog pronašao njegov prijatelj Eric Ripert, francuski chef.

"Njegovi talenti nikad nas nisu prestali impresionirati. Naše misli i molitve su s njegovom kćeri i obitelji u ovim teškim trenucima", oprostili su se od njega kolege.